الرد علی المبتدعة

    از ویکی‌نور
    الرد علی المبتدعة
    الرد علی المبتدعة
    پدیدآورانابن بنا، حسن‌ بن‌ احمد (نويسنده) اسرار، عبدالمنعم عبدالغفور (محقق)
    ناشراحمد سالک بن محمد الامین بن ابوه
    مکان نشرعربستان - مدینه منوره
    سال نشر1432ق - 2011م
    چاپ1
    شابک978-9960-02-722-7
    موضوعسلفیه -- عقاید -- دفاعیه‌ها و ردیه‌ها - بدعت و بدعت گذاران - اسلام - فرقه‌ها‌ -- دفا‌عیه‌ها‌ و ردیه‌ها
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    4ر22الف 207/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب الرد علی المبتدعة، از آثار محدث‌، فقیه‌ و قرآن‌پژوه حنبلى قرن پنجم هجری قمری، ابوعلى‌ حسن‌ بن‌ احمد بن‌ عبدالله‌ بن‌ بنا بغدادی‌، مشهور به ابن بَنّا (396-471ق‌)، است که مسائل عقیدتی را از دیدگاه خودش بررسی می‌کند و بر هرکسی که بدعتی در دین نهاده، سخت می‌تازد. نویسنده گرایش ظاهری و حدیثی دارد و مخالف علم کلام و مناظره است. پژوهشگر معاصر، عبدالمنعم عبدالغفور حیدر قل اسرار، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای سودمند و روشمند نوشته و شخصیت و آثار ابن بنا و همچنین روش اثر حاضر را شناسانده و نقدهایی را نیز بر آن وارد کرده است.

    هدف و روش

    ساختار و محتوا

    • این اثر از 23 باب در مسائل اعتقادی تشکیل شده است. برخی از محورهای مهمّ مورد بحث عبارت است از: وصف سنت و اجتناب از بدعت، نهی از جدال و خصومت و کلام، قرآن کلام خداست و مخلوق نیست، ایمان به اینکه مؤمنان در روز قیامت خدا را می‌بینند، فضائل صحابه و عشره مبشره.

    نمونه مباحث

    • باب پرهیز از کلام و هوا و هوس و مراء: با سند نقل کرده است از پیامبر(ص) که گفت: «أنا زعيم لمن ترك المراءَ و هو محقٌّ ببيتٍ في ربض الجنة و ببيتٍ في وسط الجنة و ببيتٍ في أعلا الجنة»[۲]؛ یعنی: هرکسی که مراء را رها کند، درحالی‌که حقّ با او باشد، من خانه‌ای در حوالی بهشت، خانه‌ای در وسط بهشت و خانه‌ای در بالای بهشت برای او ضمانت می‌کنم.

    انتقاد محقق

    1. اعتماد بر بعضی از احادیث واهی، بلکه ساختگی؛
    2. باآنکه ترتیب خوبی در باب‌های کتاب وجود دارد، ولی در جزئیات برخی فصل‌ها اختلال در نظم کتاب ایجاد شده است؛ به‌عنوان مثال در باب «قرآن کلام خداست»، مسائل لفظ و تلاوت را در بین مباحث پراکنده کرده و در یک جا نیاورده است...[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص81-88
    2. ر.ک: متن کتاب، ص158-159
    3. ر.ک: مقدمه محقق، ص89-90

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها