الخواتیم (خواتیم مجالس الوعظ)

    از ویکی‌نور
    الخواتیم (خواتیم مجالس الوعظ)
    الخواتیم (خواتیم مجالس الوعظ)
    پدیدآورانابن جوزی، عبدالرحمن بن علی (نويسنده)

    انیس، عبدالحکیم (محقق)

    سلمان، شروق محمد (مصحح)
    ناشردائرة الشوؤن الإسلامیة و العمل الخیری. ادارة البحوث
    مکان نشرامارات - دبی
    سال نشر1438ق - 2017م
    چاپ1
    شابک978-9948-09-568-2
    موضوعاندرز نامه‌‎ها - متون قدیمی تا قرن 14 - اخلاق اسلامی - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    9خ2الف 249 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب الخواتيم (خواتيم مجالس الوعظ)، نوشته محدث، مورخ، متکلم و فقیه حنبلی قرن ششم قمری، عبدالرحمن بن جوزی (510-‌597ق)، سخنانی جذاب و تربیتی - اخلاقی برگرفته از آثار دیگر نویسنده است که می‌توان از آن برای حسن ختام مجالس موعظه بهره گرفت.

    هدف و روش

    • نویسنده گوید: چون اواخر مجالس موعظه باید گرم‌تر و تأثیرگذارتر باشد، کتابی نوشتم به نام «المقاطع» و در آن اشعار لطیف و جالبی را برگزیدم که برای این کار مناسب است. بعد به این اندیشه منتقل شدم که برای روشن شدن هدف از این ابیات، باید قبلش مطالبی بیاید و به همین جهت از آثار خودم مطالب جذاب‌تر را انتخاب کردم تا عدد عطرهای لذت‌بخش در این خانه، افزون شود و بعد از رحلت این مسافر، منتشر گردد و مخاطبان را بر سر شوق آورد[۱]‏.
    • محقق و شارح کتاب، عبدالحکیم انیس، می‌گوید: این کتاب، مشتمل بر کتاب «المقاطع» و تکمیل‌شده آن است و با توجه به اینکه آن اثر به دست ما نرسیده است، اثر حاضر، 2 کتاب در یک کتاب شمرده می‌شود و ارزشی مضاعف دارد[۲]‏.
    • ناشر گوید: عبدالرحمن بن جوزی از محسنات بدیعی استفاده کرده و مهارتش در سخن آشکار است و از بیش از 80 نفر از شاعران و همچنین از اشعار خودش، ابیاتی را آورده است که بر گستردگی آگاهی ادبی‌اش دلالت دارد[۳]‏.

    ساختار و محتوا

    کتاب حاضر، 40 فصل دارد و اولین فصلش، «یادکرد حضرت آدم(ع)»[۴]‏ و آخرینش «سخن عتبة بن ابان (از عابدان بصره) که نان و نمک می‌خورد»[۵]‏ است. نویسنده در 5 فصل آغازین، به داستان‌های پیامبران الهی «حضرت آدم(ع)، یوسف(ع)، ایوب(ع)، موسی(ع) و داوود(ع)» پرداخته و در بقیه فصل‌ها به بحث از معالجه بیماری‌های نفس، توبه راستین، استقامت و توجه به خدای متعال و محبت به او و خوف و خشیت از او و انجام صحیح و حقیقی شعائر دینی، وارد شده است[۶]‏.

    نمونه مباحث

    • ای انسانی که اندازه‌ات برگزیده است! قدر سرنوشت خود را بدان! همه چیز، درخت است و تو میوه‌ای، همه صدف است و تو مرواریدی...[۷]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص37
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ص8
    3. ر.ک: مقدمه ناشر، ص5-6
    4. ر.ک: متن کتاب، ص38
    5. ر.ک: همان، ص257
    6. ر.ک: مقدمه ناشر، ص5
    7. ر.ک: متن کتاب، ص148

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها