الحذف و التقدير في النحو العربي

    از ویکی‌نور
    الحذف و التقدير في النحو العربي
    الحذف و التقدير في النحو العربي
    پدیدآورانابوالمکارم، علی (نویسنده)
    ناشردار غريب
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر2008م.
    چاپچاپ یکم
    شابک977-215-985-6
    موضوعزبان عربی - نحو
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏/الف2ح4 / 6141 PJ
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الحذف و التقدير في النحو العربي، اثر علی ابوالمکارم، پژوهشی است پیرامون حذف و تقدیر در دستور زبان عربی.

    اثر حاضر، به بحث پیرامون حذف و تقدیر در علم نحو اختصاص یافته که یکی از ظریف‌ترین و دقیق‌تر مباحث دستور زبان عربی است. اهمیت و دقت این موضوع، به دو دلیل عمده زیر بازمی‌گردد:

    1. این مبحث، موضوعی است که تأثیر عمیق و گسترده‌ای در زمینه‌های مختلف مباحث نحوی داشته و تمامی کسانی که به هرگونه‌ای با مباحث نحوی مرتبط بوده و سروکار دارند، اعتماد و اتکای بی‌حد و حصر نحات و عالمان زبان عربی به مبحث حذف و تقدیر گرفتن محذوف و استعمالات مربوط به آن را به‌خوبی احساس می‌کند. وی معتقد است در تقدیر گرفتن محذوف، از صورت‌های امثله و شواهد جزیی فراتر رفته و به یک قاعده کلی و عام در بسیاری از فصول و ابواب نحوی که با موضوع حذف و تقدیر مرتبط می‌باشند، مبدل شده؛ گرچه اقوال و نظریات نحات در تعیین حد و مرز آن، مختلف است.
    2. موضوع مورد بحث کتاب، موضوعی است که به‌طور دقیق، مباحث و تحقیقات نحو سنتی را با دقیق‌ترین اهداف و موضوعات، هم در ماده و موضوع و هم در منهج و روش، به تصویر می‌کشد؛ بنابراین ماده‌ای که اندیشه نحات پیرامون حذف از آن سرچشمه گرفته، همان ماده‌ای است که بقیه قواعد را از آن استخراج کرده‌اند و منهج و روش نیز همان روشی است که برای به دست آوردن همه قواعد نحوی مختلف، به‌کار رفته است [۱].

    در خلال بحث و مطالعه مطالب و مباحث کتاب، درخواهیم یافت که ماده و موضوع مورد بحث در آن، در واقع نصوص لغوی خالص نبوده و منهج و روش مذکور نیز روش نحوی صرف نیست، بلکه ماده بحث، آمیزه‌ای از موضوعات گوناگون است که گاه متعلق به لغت فصیح عربی بوده و گاه، گویش‌ها و لهجه‌های قبیله‌ای را نیز شامل می‌شود و...

    روش نیز معجونی از روش‌های مختلف است که در آن آثاری از افکار فلسفی و کلامی و... وجود دارد[۲].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص9
    2. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها