الحدود و التعزیرات في الشریعة الإسلامیة الغراء

    از ویکی‌نور
    الحدود و التعزیرات في الشریعة الإسلامیة الغراء
    الحدود و التعزیرات في الشریعة الإسلامیة الغراء
    پدیدآورانسبحانی تبریزی، جعفر (نويسنده)
    ناشرمؤسسة الإمام الصادق علیه السلام
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1432ق
    چاپ1
    شابک978-964-357-482-6
    موضوعحدود و تعزیرات - اصول فقه شیعه - قرن 15
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /س2ت7 195/6 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الحدود والتعزيرات في الشريعة الإسلامية الغراء اثر آیت‌الله جعفر سبحانی (متولد 1308ش)، در شرح مطالب و مباحث مطرح شده پیرامون حدود و تعزیرات در کتاب «شرائع الإسلام في مسائل الحلال و الحرام» تألیف محقق حلى (متوفای 676ق).

    اجرای حدود و تعزیرات ذکر شده در قرآن و سنت، منوط به وجود حکومتی اسلامی است که امر به معروف و نهی از منکر را اجرا نموده و بر اساس شریعت اسلامی، قضاوت کند. اما وجود چنین حکومتی همواره برای علمای متقدم، همانند آروز بوده و به همین دلیل، مطالعه و تحقیق و بررسی پیرامون برخی از ابواب فقهی، مهجور و متروک مانده و به اندازه‌ای که باید و شاید، بدان پرداخته نشده است و کمتر فقیهی در ابوابی مانند جهاد، قضاوت، حدود و تعزیزات و امثال آن، تحقیقات جامع و گسترده‌ای را انجام داده است[۱].

    پس از طلوع آفتاب اسلام و پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و وضع قوانین بر اساس شریعت اسلام و اجرای احکام شرعی، بر اساتید و فقهای حوزه علمیه واجب شد که در این مباحث، به تحقیق و پژوهش و اجتهاد پرداخته و احکام مربوط به این امور را تبیین نمایند تا قضات شرعی بتوانند بر اساس آنها، در میان مردم، به قضاوت بپردازند. بدین منظور، نویسنده در سال 1400ق، در حضور جمعی از طلاب و فضلای حوزه علمیه قم، مباحثی مربوط به حدود و تعزیرات را در پرتو مطالب و مباحث مطرح شده در کتاب «شرائع الإسلام» محقق حلی مطرح نموده و کتاب حاضر را بر اساس همان مباحث، به رشته تحریر درآورده است[۲].

    محقق حلی موضوعات مطرح شده در «شرائع الإسلام» را در دو قسمت کلی، عرضه کرده است و نویسنده اثر حاضر نیز گرچه در مقدمه کتاب، به بیان این موضوع پرداخته است که ملاحظاتی به این تقسیم دارد، اما خود نیز بر اساس همان تقسیم‌بندی، مطالب را در دو قسمت زیر، مطرح نموده است:

    1. قسمت اول: حدود؛ مشتمل بر شش باب: «حد زنا»؛ «لواط، سحق و قیادت»؛ «قذف»؛ «شرب خمر»؛ «محاربه و راهزنی».
    2. قسمت دوم: تعزیرات؛ حاوی سه باب: «مرتد»، «جماع با چهارپایان و وطی اموات» و «دفاع از خود»[۳].

    پانویس

    1. مقدمه، ص5
    2. همان، ص5- 6
    3. همان، ص6

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها