التعليم و المعلمون غاية و هدفا و منزلة و شرفا

    از ویکی‌نور
    التعليم و المعلمون غاية و هدفا و منزلة و شرفا
    التعليم و المعلمون غاية و هدفا و منزلة و شرفا
    پدیدآورانعلی سید احمد، علی (نویسنده)
    ناشردارالصابونی للطباعة و النشر و التوزیع - دارالن حزم للطباعة و النشر و التوزیع
    مکان نشرحلب - بیروت
    سال نشر1418ق/1997م
    چاپاول
    موضوعهدفها‌ و نقشها‌ اسلام‌ و آموزش‌ و پرورش‌,معلما‌ن‌,شعرانی‌، عبدالوها‌ب‌ بن‌ احمد، ۸۹۷ - ۹۷۳ق‌. - آموزش‌ و پرورش‌
    کد کنگره
    LC۹۰۵/ت۷ع۸‏

    التعليم و المعلمون غاية و هدفا و منزلة و شرفا[۱]، تألیف علی علی سید احمد؛ در این اثر تلاش شده است با استناد به کتاب و سنت و آثار دانشمندان مسلمان به گوشه‌هایى از نگرش اسلام به علم و تعلیم اشاره شود.

    نگارنده پس از مقدمه، مطالب کتاب را در سى و سه فراز کوتاه بسامان ساخته است. با آن‌که در پایان کتاب به منابع کتاب اشاره شده است فراوانى از مطالب کتاب بى‌ذکر منبع بیان شده است. برخى از عنوان‌هاى واکاوى‌شده در کتاب عبارت‌اند از: تعلیم و تعلم، علم از منظر شعراوى، فطرت و تربیت، میان فطرت و تربیت تعارضى نیست، تربیت از نگاه شعراوى، چگونگى تربیت از نگاه شعراوى، برجسته‌ترین ویژگى‌هاى برنامه تربیتى اسلام، غایت آموزش، علم، هدف‌هاى آموزشى از دید برخى دانشمندان و مربیان، اولویت تفکر سالم و رفتار بهنجار مسبوق به آن براى عالمان، آیا هدف آموزشى تنها علوم دینى است‌؟، آنچه شاگرد را در رسیدن به رشد روحى و عقلى و اجتماعى یارى مى‌رساند، خوش‌رویى و خوش‌زبانى کارى ساحرانه، امورى چند که مانع موفقیت معلم مى‌شوند، لازم است مسئولیت را فراموش نکند، برخى از صفات مورد پسند و غضب خداوند، جوانان چنین بودند، مکتب‌ندیده‌اى که عالمان را آموزش مى‌دهد، در پى فراگیرى دانش سفر مى‌کردند، دو کس کمرم را شکستند، جایگاه عالمان و شاگردان در نگاه رسول خدا(ص) و وصیت آن حضرت به آن‌ها.

    بیشتر بل همه مطالب این کتاب در حوزه اخلاق آموزشى قرار دارد و به این اعتبار کتابى است تربیتى - اخلاقى که بر اساس دست‌چینى از اینجا و آنجا و کنار هم نهادن آن‌ها پدید آمده است و کار عملى و تحقیقى به شمار نمى‌آید.

    • منابع ذیل براى مطالعه بیشتر پیشنهاد مى‌شود:

    سعید اسماعیل على، المکانه الاجتماعیه للمعلم فى الفکر العربى الاسلامى (کویت، جمعیه المعلمین، 1989 م)؛ على احمد شحات، مکانه العلم والعلماء فى الاسلام (قاهره، مکتبه عیسى الحلبى، 1972 م)؛ مقداد یالجن، الاخلاقیات الاسلامیه الفعاله للمعلم والمتعلم و آثارها على النجاح والتقدم (چاپ دوم: ریاض، دار عالم الکتب، 1423 ق/ 2002 م)؛ اسامه حموده، المعلمون والمعلمات صناع الحیاه: نحو اداء تربوى و تعلیمى افضل (چاپ اول: منصوره، دارالوفاء، 2005 م)؛ مرتضى جوادى آملى، مقام و منزلت معلم (چاپ اول: قم، آموزش و پرورش، 1371). [۲]


    پانویس

    1. آموزش و آموزگاران: غایت، هدف، جایگاه، عظمت
    2. رفیعی، بهروز، ص210-211


    منابع مقاله

    رفیعی، بهروز، کتاب‌شناسی تعلیم و تربیت در اسلام، مرکز بین‌المللی ترجمه و نشر المصطفی(ص)، قم، یکم، 1390ش.

    وابسته‌ها