التعارض و الترجيح عند الأصوليين و أثرهما في الفقه الاسلامي

    از ویکی‌نور
    التعارض و الترجيح عند الأصوليين و أثرهما في الفقه الاسلامي
    التعارض و الترجيح عند الأصوليين و أثرهما في الفقه الاسلامي
    پدیدآورانحفناوی، محمد ابراهیم (نويسنده)
    ناشردار تسنیم للنشر و التوزیع
    مکان نشرمصر - المنصوره
    سال نشر1408ق - 1987م
    چاپ2
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    7ت7خ 166/6 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    التعارض و الترجيح عند الأصوليين و أثرهما في الفقه الإسلامي، اثر محمد ابراهیم محمد حفناوی، کتابی است پیرامون مبحث اصولی تعارض (تنافی دو دلیل شرعی با یکدیگر) و ترجیح (رجحان دادن یکی بر دیگری) و تأثیری که این دو در فقه اسلامی دارند.

    موضوع تعارض و ترجیح بین ادله شرعی، از جمله موضوعات ارزشمند علم اصول است. این موضوع بی‌تردید هسته اصلی دانش اصول را تشکیل می‌دهد؛ چراکه وصول به استنباط احکام شرعی از ادله آنها میسر نمی‌شود مگر پس از شناخت این موضوع و آگاهی دقیق از قواعد آن؛ ازآن‌رو که ادله شرعی در درجه و قوت متفاوتند؛ ازاین‌جهت مجتهد می‌بایست به درجات ادله و قوت آنها آگاه باشد و بداند در هنگام تعارض دو دلیل چه باید بکند؛ چنان‌که سزاوار است وجه ترجیح صحیح مورد اتفاق نظر علما را بشناسد. این است که پژوهش در موضوع تعارض و ترجیح لازم می‌باشد[۱].

    از جمله ویژگی‌های کتاب، آن است که نویسنده بر این اصل که «گرفتن هرچیزی از منبع اصلی آن، دقیق‌تر و شایسته‌تر است»، پایبند بوده، ولذا سعی فراوان نموده تا در هر متن، به منابع اصلی آن، رجوع مستقیم داشته باشد؛ البته به شرطی که این کار، آسان و مقرون به صرفه بوده و ممکن باشد. در مواردی که به هر دلیلی، این امکان وجود نداشته، به منابع ثانویه رجوع شده و همه این موارد، به‌منظور تسهیل در مراجعه خوانندگان، در پایین صفحه، گزارش شده است[۲].

    مطالب کتاب در یک مقدمه و دو باب، تنظیم شده است. در مقدمه، ابتدا اسباب و دلایلی که باعث به وجود آمدن تعارض ادله در نزد مجتهد خواهد شد بررسی گردیده و سپس، به بحث پیرامون دلیل اینکه علما وظیفه حل تعارض میان ادله را برعهده گرفته و به دنبال آن هستند، پرداخته شده است[۳].

    باب اول، در ضمن چهار فصل، به مباحث مربوط به تعارض و شروط و احکام آن، اختصاص یافته است.

    در باب دوم، راهکارهای مربوط به رفع تعارض که عبارتند از جمع میان ادله و ترجیح یکی بر دیگری، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. شروط و کیفیت جمع[۴]، دیدگاه علما پیرامون جمع و تأویل[۵] و شروط جمع[۶]، از جمله مباحث این باب می‌باشد.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص8-9
    2. ر.ک: همان، ص13
    3. ر.ک: متن کتاب، ص15
    4. ر.ک: همان، ص257
    5. ر.ک: همان، ص260
    6. ر.ک: همان، ص264

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها