التسویة بین حدثنا و بین أخبرنا و ذکر الحجة فیه

    از ویکی‌نور
    التسویة بین حدثنا و بین أخبرنا و ذکر الحجة فیه
    التسویة بین حدثنا و بین أخبرنا و ذکر الحجة فیه
    پدیدآورانطحاوی، احمد بن محمد (نويسنده) زهیری، سمیر (محقق)
    ناشرایراس (وابسته به مؤسسه فرهنگی مطالعاتی روسیه، آسیای مرکزی و قفقاز)
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1410ق
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    التسوية بين حدثنا و بين أخبرنا و ذكر الحجة فيه، اثر ابوجعفر احمد بن محمد بن سلامه طحاوی (239-321ق) محدث، فقیه و مفسر حنفی، رساله‌ای است کوچک و مختصر در بیان عدم تفاوت میان واژه «حدثنا» و «أخبرنا» در هنگام تحمل و روایت احادیث و بیان دلیل این ادعا، که با تحقیق، تصحیح و توضیحات سمیر بن امین زهیری، منتشر شده است.

    اثر حاضر، جزوه‌ای است مختصر و مفید پیرامون تسویه و عدم تفاوت میان واژه «حدثنا» و «أخبرنا» در هنگام تحمل و ادای روایت که نویسنده در آن، با کمک گرفتن از آیات و روایات، به دنبال اثبات نظریه خود در بیان عدم تفاوت میان این دو عبارت می‌باشد[۱].

    در نیمه اخیر سده ۳ق، ساجی از پیروان شافعی، ضمن تأکید بر اهمیت اصطلاحات ناظر به تحمل، این تمایز را از شخص شافعی نقل می‌کرد که اگر شیخی بر استاد حدیثی فراخواند، باید «حدثنا» گفته شود و اگر شاگرد حدیثی را بر شیخ فراخواند، جای کاربرد «أخبرنا» است. در سال‌های انتقال از سده ۳ به ۴ق، بحثی درباره تفاوت‌های میان «أخبرنا» و «حدثنا» در میان بود که دو گرایش را پدید آورده بود؛ به نظر می‌رسد اصحاب حدیث کوشش داشتند تا میان این دو تعبیر فرق نهند و این دو اصطلاح را برای دو کاربرد مختلف به‌کار گیرند، اما برخی از عالمان - به خصوص از حنفیه - که شاید این تمایزها را غیر واقع‌گرایانه ارزیابی می‌کردند، با تمایز مخالف بودند که از جمله آنها، نویسنده رساله حاضر می‌باشد. وی در رساله حاضر، در جهت اثبات برابری این دو اصطلاح کوشیده است[۲].

    کتاب با مقدمه کوتاهی از محقق در اشاره به موضوع آن و شرح حال مختصری از مؤلف آغاز شده است[۳].

    از جمله دلایلی که نویسنده در اثبات نظریه خود اقامه کرده است، حدیثی است از روح بن فرج از یحیی بن عبدالله بن بکیر که وی گوید: پس از اینکه ما از قرائت «الموطأ» بر مالک بن انس فارغ شدیم، کسی از او پرسید: در این‌باره چگونه سخن بگوییم؟ او در پاسخ گفت: «إن شئت فقل: حدثني و إن شئت فقل: أخبرني و إن شئت فقل أخبرنا»[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص4
    2. ر.ک: پاکتچی، احمد
    3. ر.ک: مقدمه محقق، ص3-15
    4. ر.ک: متن کتاب، ص22

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. پاکتچی، احمد، «مرکز دائرةالمعارف اسلامی»، مدخل «تحمل حدیث»


    وابسته‌ها