التدبر و البيان في تفسیر القرآن بصحیح السنن

    از ویکی‌نور
    التدبر و البيان في تفسیر القرآن بصحیح السنن
    التدبر و البيان في تفسیر القرآن بصحیح السنن
    پدیدآورانمغراوی، محمد بن‌ عبدالرحمن‌ (نويسنده)
    ناشر[بی نا]
    مکان نشرلبنان
    سال نشر1435ق - 2014م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد40
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    التدبر و البيان في تفسير القرآن بصحيح السنن، تألیف محمد بن عبدالرحمن مغراوی (متولد 1367ق/1984م)، از جمله تفاسیر معاصر اهل سنت است. در این تفسیر از سخنان دیگر مفسران و منابع روایی اهل سنت فراوان استفاده شده است.

    نویسنده در مقدمه تفسیر، یازده انگیزه و هدف را برای نگارش کتاب ذکر کرده است. در سبب اول از علاقه‌اش از کودکی به قرآن کریم و حفظ کتاب الهی و فراگیری کتب اهل سنت، همچون تفسیر جلالین و تفسیر قرطبی و مانند آن در دانشگاه و تحقیق در این تفاسیر یاد کرده است؛ لذا تفسیر قرآن کریم از ابتدای زندگی مصاحب او بوده است. در سبب پنجم نیز گسترش بیش از حد بعضی علوم در کتب تفسیر مانند قواعد نحو و شواذ لغت و قرائت و نیز تطبیق قرآن با اختراعات زمان و علوم ریاضی، شیمی، فیریک و مانند آن را انحراف بزرگ از این حقیقت دانسته که «قرآن کتاب هدایت است»[۱]‏؛ لذا نویسنده در این تفسیر، شیوه خود را شیوه سلف اهل سنت دانسته است و پافشاری بر اصولی که مورد اعتماد آنان بوده است را لازم شمرده است؛ اصولی همچون: تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر قرآن به سنت نبوی و فهم سلف از کتاب الهی[۲]‏.

    اولین مطلب کتاب، تفسیر استعاذه و تبیین و توضیح واژگان آن، فضیلت آن و وجوب یا استحباب آن است[۳]‏. پس از آن تفسیر سوره فاتحه با مقدمه‌ای در معانی آن و با عبارت «قال ابن قیم» آغاز شده است. این سوره مشتمل بر اثبات توحید، معاد، نبوت و مانند آن است. فضیلت سوره فاتحه، اسامی این سوره و مباحث مختلف دیگری درباره این سوره مطرح شده است[۴]‏.

    در تفسیر سور دیگر نیز ذکر اهداف سوره، سبب نام‌گذاری آن و فضیلت سوره در ابتدا آمده است. پس از آن اقوال مفسران در تأویل هر آیه و نیز روایاتی که در نصوص صحیح اهل سنت درباره موضوع هر آیه ذکر شده مشاهده می‌شود. کلمات ابن قیم، ابن جریر طبری، قرطبی، ابن کثیر و مانند آن در بخش اقوال مفسران، فراوان مورد استناد قرار گرفته است. در بخش روایات نیز از صحاح اهل سنت استفاده شده است. نویسنده در ذیل عناوینی همچون: «غريب الآية»، «غريب الحديث»، «فوائد الحديث» و...، الفاظ دشوار آیات و احادیث مربوطه و نکته‌های جالب توجه را توضیح داده است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص9-6
    2. ر.ک: همان، ص31-24
    3. ر.ک: متن کتاب، همان، ص13-5
    4. ر.ک: همان، ص35-21

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها