الإعلام بحکم عیسی علیه‌السلام

    از ویکی‌نور
    الإعلام بحکم عیسی علیه‌السلام
    الإعلام بحکم عیسی علیه‌السلام
    پدیدآورانسیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده) لحام، سعید محمد (محقق)
    عنوان‌های دیگرکتاب الإعلام بحکم عیسی علیه‌السلام
    ناشرعالم الکتب
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1417ق - 1996م
    چاپ1
    شابک-
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    122/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب الإعلام بحكم عيسی عليه‌السلام، اثر جلال‌الدین سیوطی (متوفی 911ق)، رساله‌ای است کوچک و مختصر پیرامون چگونگی حکم کردن حضرت عیسی(ع) پس از نزول در آخرالزمان که با شرح و تحقیق سعید محمد لحام، منتشر شده است

    مطالب و مباحث رساله، بر اساس طرح سؤالاتی پیرامون نحوه حکم کردن حضرت عیسی(ع) در آخرالزمان و پاسخ به این سؤالات، مطرح گردیده و تمام موضوعات، حول محور همان سؤال و پاسخ‌ها، قرار گرفته است. سؤال این است که حضرت عیسی(ع)، پس از نزول در آخرالزمان، چگونه حکم خواهد کرد؟ آیا بر اساس شریعت خود حکم خواهد نمود یا بر پایه شریعت پیامبر(ص)؟ در صورتی که قائل به حکم نمودن بر اساس شریعت پیامبر(ص) باشیم، کیفیت این حکم چگونه است؟ آیا بر اساس یکی از مذاهب اربعه موجود حکم خواهد نمود یا بر اساس اجتهاد و در صورت حکم کردن بر اساس یکی از مذاهب چهارگانه، بر اساس کدام‌یک از این مذاهب؟ اما اگر قائل به حکم کردن بر اساس اجتهاد باشیم، از چه راهی ادله‌ای که از آنها استنباط حکم می‌کند به وی خواهد رسید؟ آیا مانند آنچه مرسوم میان علما و فقهاست، از طریق منابع نقلی به ادله استنباط دست خواهد یافت یا به‌واسطه وحی؟[۱].

    اگر معتقد باشیم که به واسطه ادله نقلی، این مهم حاصل می‌شود، روش شناسایی سنت و روایات صحیح و تمییز آنها از روایات معیوب، چگونه خواهد بود؟ آیا این مقصود با حکم حافظان حدیث است یا با روش و شیوه‌ای دیگر و...[۲].

    سیوطی در پاسخ به این سؤالات، از آیات، روایات و اقوال علما و بزرگان کمک گرفته و تمام آنها را با دقت و با دلایل شرعی، پاسخ داده است؛ به‌عنوان مثال در پاسخ به سؤال اول، نوشته است: او به شریعت پیامبر ما حکم می‌کند، نه به شریعت خویش. علما به این مطلب تصریح کرده‌اند و احادیثی در این‌باره وارد شده و اجماع نیز بر آن وجود دارد. از جمله تصریحات علما در این‌باره، گفتار خطابی در «معالم السنن»، در ذیل حدیث «إن عيسی يقتل الخنزير» است که می‌گوید: این حدیث، دال بر لزوم کشتن خنزیر و نجس بودن عین آن است؛ چراکه عیسی خنزیر را به حکم شریعت پیامبر ما می‌کشد؛ چون نزول وی در آخرالزمان است که شریعت اسلام باقی است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص3-4
    2. ر.ک: همان، ص4
    3. ر.ک: همان، ص5-6

    منابع مقاله

    متن کتاب.


    وابسته‌ها