الأطلس التاريخي للعالمين العربي و الإسلامي، من أقدم العصور إلی اليوم

الأطلس التاریخی للعالمين العربي و الإسلامي، من أقدم العصور إلی اليوم، تألیف عدنان العطار (معاصر)، مشتمل بر نقشه‌های فراوانی از اعصار ماقبل اسلام و پس از آن تا عصر عثمانی است.

الأطلس التاریخی للعالمين العربي و الإسلامي - من أقدم العصور إلي اليوم
الأطلس التاريخي للعالمين العربي و الإسلامي، من أقدم العصور إلی اليوم
پدیدآورانعطار، عدنان (نويسنده)
ناشردار سعدالدين
مکان نشرسوریه - دمشق
سال نشر1419ق - 1999م
چاپ4
شابک-
موضوعکشورهای اسلامی - جغرافیای تاریخی - اطلس‏ها - کشورهای عربی - جغرافیای تاریخی - اطلس‏ها
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/ع6الف6 35/56 DS
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

بخش اول کتاب، به اعصار ماقبل تاریخ در دو جهان عربی و اسلامی و آغاز تمدن اختصاص یافته است. مناطق انسان ماقبل تاریخ، اولین تمدن‌ها در بین‌النهرین و ایران و مصر (4000 سال قبل از میلاد)، عصر حجر و مناطق زراعت در غرب آسیا، از جمله مباحث مطرح‌شده در این بخش است که با نقشه‌هایی به تصویر کشیده شده است. معابد ماقبل تاریخ در مصر (در سه نوع) و نیز خانه‌ها در مصر سفلی و علیا به تصویر کشیده شده است[۱]‏.

در ادامه در دو صفحه اشاره شده که اگرچه عمر زمین از 500 میلیون سال بیشتر است، اما عمر انسان بر روی زمین از 100 تا 150 هزار سال فراتر نمی‌رود. اشاره به انسان نئاندرتال، انسان عاقل و مراکز اقامتش، عصر حجر متوسط و دوران نوسنگی و عصر کشاورزی و تربیت حیوان و صید نیز به‌صورت مختصر و مفید آمده است[۲]‏.

شیوه و تصویر کتابت و خط عربی در اعصار قدیم و پس از آن اطلس‌های فراوانی از حکومت عموری‌ها، امپراتوری آشور در سوریه، بلاد شام، یمن، امپراتوری فارس، مصر و روم و... ارائه شده است[۳]‏.

از صفحه 67 کتاب، عصرهای تاریخ اسلامی از عصر نبی(ص) تا ابتدای عصر عثمانی در نقشه‌هایی به تصویر کشیده شده است. در ابتدای این بخش تصویری با عنوان «شجرة النسب النبوي» ارائه شده است که فرزندان از نسل عبدالمطلب و سپس ابوطالب را ذکر کرده است[۴]‏.

در صفحات 126 تا 129 کتاب، نسب‌نامه درختی قحطان و عدنان ارائه شده است.

نقشه‌هایی از حکومت امویان[۵]، ‏حکومت عباسیان در زمان هارون‌الرشید[۶]‏، دولت‌های آل‌بویه، حمدانیان، سلجوقیان، سامانیان، صفاریان و خوارزمشاهیان، قرامطه، فاطمیه، امپراطوری عثمان، گورکانیان هند، دولت مهدی در سودان، دولت سعودی و نقشه‌های بسیار دیگری در این بخش ارائه شده است.

پانویس

  1. ر.ک: متن کتاب، ص17-7
  2. ر.ک: همان، ص20-19
  3. ر.ک: همان، ص62-25
  4. ر.ک: همان، ص69
  5. ر.ک: همان، ص85
  6. ر.ک: همان، ص91

منابع مقاله

متن کتاب.


وابسته‌ها