الأصول و التاریخ

    از ویکی‌نور
    الأصول و التاریخ
    الأصول و التاریخ
    پدیدآورانمحمودی، ضیاءالدین (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرتحقیق علمي تاریخي في حدوث و تطور...
    ناشرمجمع إحیای فرهنگ اسلامی
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1385ش - 1427ق
    چاپ1
    شابک964-95705-1-9
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الأصول و التاريخ، تألیف ضیاءالدین محمودی (معاصر)، تحقیقی علمی - تاریخی در حدوث و تطورات مبحث اصولی حجیت اخبار از دیدگاه شیعه است.

    نویسنده، تحقیق از دو موضوع اساسی از مطالب علم اصول در گذر تاریخ و زمان را ضروری دانسته است: اول، مبحث حجیت اخبار که راه رسیدن به سنت و احکام است؛ دوم، مبحث حجیت ظن که از بحث اول نشئت می‌گیرد. البته اهل سنت فصلی با این عنوان ندارند، بلکه این بحث تحت عناوین دیگری به‌صورت جداگانه مانند قیاس، استحسان و مصالح مرسله و... مطرح شده که معارضه آن با مذهب اهل‌بیت(ع) ثابت است[۱].

    به گفته نویسنده آنچه در این کتاب مطرح شده مباحثی است که وجود خارجی ملموس داشته و وجود ذهنی صرف ندارد؛ مانند نمونه‌های مهم و اصیل از مباحث اصولی از عصر تدوین تا عصر حاضر، تا اینکه تصویری از مشکلات علم اصول ارائه و اصل این مسائل به شکل مطلوب مستند به مهم‌ترین متون اصولی و شیوه علمای بزرگ اصول تنقیح شود. این مطلب به‌ترتیب تاریخی مطرح شده تا اهل فکر و علم آن را در خلال مطالعات علمی‌ا‌شان مورد استفاده قرار دهند[۲].

    در ابتدای بحث، شیوه علمای اهل سنت در حجیت اخبار به‌اختصار مطرح شده است. در این رابطه دیدگاه علمایی چون قاضی ابویعلی حنبلی (متوفی 458ق)، ابوحامد غزالی (متوفی 505ق) و ابواسحاق شیرازی شافعی (متوفی 476ق) بیان گردیده است[۳].

    در بخش دیگری از مباحث، آراء علمای شیعه در حجیت اخبار با ذکر دیدگاه شیخ صدوق در کتاب الاعتقادات، شیخ مفید، سید مرتضی و شیخ طوسی مطرح شده است[۴]. در این رابطه مناقشات حجیت اخبار واحد منصرف به اخبار مخالفین نیز مورد مطالعه قرار گرفته است[۵]. قرائن موافقت خبر واحد با دلیل عقلی، کتاب، سنت و اجماع نیز از دیدگاه علمای شیعه لزوماً دلالت بر صحت خبر ندارد[۶].

    بررسی مسلک علمای متأخر شیعه در حجیت اخبار، از جمله محقق حلی، علامه حلی، صاحب معالم، فاضل تونی، وحید بهبهانی و بسیاری دیگر چون شیخ انصاری بخش اعظم مباحث کتاب را به خود اختصاص داده است[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص5
    2. ر.ک: همان، ص9
    3. ر.ک: متن کتاب، ص21-19
    4. ر.ک: همان، ص28، 33، 44 و 60
    5. ر.ک: همان، ص78
    6. ر.ک: همان، ص106
    7. ر.ک: همان، ص420-160

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها