الأربعون حديثاً (خواجویی)

    از ویکی‌نور
    الأربعون حديثا(خواجوئی، اسماعیل بن محمدحسین)
    الأربعون حديثاً (خواجویی)
    پدیدآورانخواجویی، اسماعیل بن محمدحسین (نويسنده)

    رجایی، سید مهدی (محقق)

    خادمی، محمدعلی ( گردآورنده)
    ناشرمکتبة المرحوم آية الله الصدر الخادمي (قدس سره)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1412ق
    چاپ1
    شابک-
    موضوعاربعینات - قرن 12ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏خ‎‏9‎‏الف‎‏4‎‏ 143/9 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الأربعون حديثاً، از آثار فقیه، متکلم، حکیم، ریاضی‌دان و محدث ممتاز قرن دوازدهم هجرى، محمداسماعیل خواجویی مازندرانی، معروف به ملا اسماعیل خواجویى (1100-1173ق)، تعداد 40 حدیث معتبر و مشکل را شرح کرده است. رجالی، نسب‌شناس و تراجم‌پژوه معاصر اصفهانی، سید مهدى رجایى موسوی (متولد 1336ش)، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و برای آن مقدمه‌ای روشمند و ارزنده نوشته و نویسنده و آثارش و کتاب حاضر را شناسانده و همچنین پاورقی‌هایی بر آن افزوده و منابع روایاتش را ثبت کرده است.

    هدف و روش

    • سید مهدى رجایى موسوی، کتاب حاضر را از نفیس‌ترین آثاری دانسته که در شرح روایات مشکل، تألیف شده است و در آن مطالب ارزنده‌ای وجود دارد که کمتر در کتاب‌های دیگر یافت می‌شود. او افزوده است: محمداسماعیل خواجویی مازندرانی این اثر را در هنگامه‌ای دشوار و اسف‌بار (فتنه افغان) در اصفهان تنظیم کرده است[۱].
    • ملا اسماعیل خواجویى، با اشاره به اینکه من در روزگار گذشته تعلیقاتی بر برخی از روایات نوشته بودم، افزوده است: در این زمان کوشیدم در این اثر، 40 روایت را گردآوری کنم که بیشترش در باب عبادات و به‌ویژه در مورد مقدمات و مقارنات نمازها و مانند آن است که مسلمانان بیشتر به آن نیاز دارند[۲].

    ساختار و محتوا

    نویسنده در این اثر، 40 روایت را به‌ترتیب کتاب‌های فقهی مورد بحث قرار داده است. برخی از مسائل مهمّ مورد بحث عبارت است از: آب کر، وضو، غسل، آداب حمام، تلقین اموات، رو به قبله شدن در حال احتضار، استحباب نوشتن شهادتین بر کفن، چه کسی شایسته‌تر است که بر میت نماز بخواند؟ استحباب بالا بردن دو دست در نماز بر میت، سؤال و عذاب در قبر، نشانه‌های بلوغ، معنای اینکه نیت مؤمن برتر از عمل اوست و روزه برای خداست و خدا پاداش آن را می‌دهد و هرکسی با محبت آل‌‌محمد(ع) بمیرد، شهید است.

    نمونه مباحث

    • نویسنده بعد از نقل روایتی طولانی در فضیلت شهادت در راه خدا، به شرح آن پرداخته و بشارتی افزوده است: مجاهدان در راه خدا و شهیدان در نزد پروردگار همین فرقه ناجیه امامیه هستند و در روایات هم آمده؛ از جمله در الكشاف، از پیامبر(ص) نقل شده است: کسی که با عشق آل‌محمد(ع) از دنیا برود، شهید است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه تحقیق، ص28
    2. ر.ک: مقدمه کتاب، ص3
    3. ر.ک: متن کتاب، ص310-314

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها