اعتبار الأجهزة الحدیثة في رؤیة الهلال

    از ویکی‌نور
    اعتبار الأجهزة الحدیثة في رؤیة الهلال
    اعتبار الأجهزة الحدیثة في رؤیة الهلال
    پدیدآورانفاضل لنکرانی، محمدجواد (نويسنده)
    ناشرمرکز فقهی ائمه اطهار (ع)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر13سده
    چاپ2
    شابک964-7709-26-9
    موضوعما‌ه‌ - رویت‌ (فقه‌)
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP ۱۸۸/۱۳/ف۲۲،الف۶
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    إعتبار الأجهزة الحدیثة في رؤیة الهلال، اثر محمدجواد فاضل لنکرانی (متولد 1341ش)، مسئله کفایت رؤیت هلال ماه و اثبات آن به وسیله چشم غیرمسلح از دیدگاه شیعه امامیه را مورد بررسی قرار داده است.

    یکی از موضوعات فقهی که امروزه برای تحقیق مطرح می‌شود، در نظر گرفتن یا عدم توجه به وسایل و ابزارهای مدرن در رؤیت هلال است که با پیدایش این وسایل جدید مانند دوربین دوچشمی و تلسکوپ، این تحقیق میزان امکان استفاده از آنها را افزایش داده و بحث می‌شود که آیا چنین وسایلی برای اثبات حلول ماه کافی است یا خیر؟ به عبارت دیگر: آیا دیدن با چشم مسلح کفایت از رؤیت هلال می‌کند یا خیر؟ در استفتایی که پیرامون همین موضوع از مؤلف گردیده، وی چنین پاسخ داده است که: «رؤیت هلال با چشم مسلح یا غیرمسلح، فرقی نداشته و همانگونه که رؤیت با دوربین و عینک، صدق می‌کند، با تلسکوپ نیز رؤیت تحقق می‌باید». این فتوا، بازتاب و طنین گسترده‌ای در داخل و خارج از کشور، به‌ویژه در میان علما و بزرگان داشته و شاید بتوان گفت که پیش از این، در میان مراجع عظام تقلید، چنین فتوا با چنین صراحتی را نمی‌یابیم. در پی درخواست گروهی از علما در توضیح این فتوی، گردآورنده تصمیم بر آن گرفته تا این موضوع را در این کتاب، به صورت استدلالی، مورد بحث و بررسی قرار دهد[۱].

    بدین‌منظور، ابتدا به تحریر محل نزاع پرداخته شده و سپس، ضمن تعریف هلال، ادله موافقین و ادله مخالفین اثبات رؤیت با چشم غیرمسلح، مطرح و به دقت، مورد نقد و بررسی قرار گرفته است[۲].

    کسانی که می‌گویند دیدن با چشم مسلح کافی است، در این زمینه به اصالة الاطلاق پایبند بوده و معتقدند هیچ دلیل و مدرکی که بینایی را به چشم غیرمسلح محدود کند، وجود ندارد و هر چند اصل رؤیت نزد ایشان معتبر بوده و محاسبات نجومی و امور ظنی، نزد ایشان غیرمعتبر است، اما معتقدند همانطور که بینایی اگر از طریق ابزارهای دیدن مانند عینک کفایت کند، اگر از طریق ابزارهای قوی‌تر و بهتر، در حالی که در واقعیت دیدن، تغییری ایجاد نکند، بلااشکال بوده و رؤیت صدق می‌کند. به عبارت دیگر، به اعتقاد ایشان، رؤیت هلال با تلکسوپ تأیید و ثابت می‌شود و شاهد بر این امر، جواز شهادت در قتل است، در صورتی که با تلسکوپ مشاهده شده باشد. در این صورت بر قاضی لازم است که بر آن ترتیب اثر دهد؛ با اینکه در باب شهادات نیز مستند به رؤیت است[۳].

    پانویس

    1. مقدمه،ص7-8
    2. متن کتاب،ص8-17
    3. همان،ص14-15

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها