از شک تا يقين

    از ویکی‌نور
    از شک تا يقين
    از شک تا يقين
    پدیدآورانموحدیان عطار، علی (نويسنده)
    ناشردانشگاه اديان و مذاهب
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1387ش
    چاپ1
    شابک978-964-2908-14-1
    موضوعایمان (اسلام) - وسوسه (اسلام)
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏م‎‏8‎‏الف‎‏4 225 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    از شک تا يقين اثر علی موحدیان عطار، کتابی است اعتقادی که نویسنده مباحث خود را در چهار بخش و یک خاتمه ارائه داده است.

    نویسنده در آغاز سعی کرده باتکیه‌بر آیات و روایات به این پرسش رسیدگی کند که آیا عدم ثبات در اعتقادات دینی صرفا همان پدیده‌ای است که به نام شک می‌شناسیم؟ یا آنکه حالات مختلف با ماهیت‌های متفاوت وجود دارند که شک یکی از آن‌هاست؟ در بررسی اولیه قرآن و روایت مأثوره از پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) درمی‌یابیم که پدیده عدم ثبات و ناپایداری در اعتقادات ایمانی، حالت‌های متفاوتی را دربر می‌گیرد؛ شک، ضعف یقین(طلب یقین)، وسوسه و سهو القلب.

    از این میان آنچه که ابتدا و بیش از هر چیز دیگر خودنمایی می‌کند، حالت شک و تردید نسبت به معتقدات دینی از مبدأ تا معاد است. به همین سبب، نخستین بخش به بررسی این حالت اختصاص‌داده‌شده است.

    پس از بررسی شک، حالت ضعف یقین یا همان طلب یقین بررسی می‌شود؛ این حالت، بر خلاف شک، مثبت ارزیابی می‌شود و اگرچه متضمن نوعی تشویش و اضطراب و دغدغه خاطر است؛ اما از جهت دیگر، سازنده و مفید خواهد بود؛ چرا که انسان را به تلاش درباره درک معتقدات راستین دینی وامی‌دارد.

    بخش سوم، به حالت دیگری از بی‌ثباتی و احساس تزلزل در معتقدات دینی اختصاص دارد که در قرآن و به‌خصوص در روایات به آن توجه ویژه‌ای شده است. «وسوسه و حدیث نفس» عنوانی است که در زبان روایات برای این پدیده به کار می‌رود. در همین بخش، معلوم خواهد شد آیا وسوسه و حدیث نفس دو پدیده با ماهیت متفاوت‌اند یا نه؟

    در ادامه جستجو در آیات و روایات به پدیده دیگری برمی‌خوریم که در کتاب‌های روایی از آن با عنوان «سهو القلب» یاد کرده‌اند. گرچه اطلاعات مربوط به این وضعیت بسیار ناچیز است، ازآنجاکه این حالت از صور بی‌ثباتی در اعتقاد و ایمان مذهبی به شمار می‌آید، نویسنده بخش چهارم را به بررسی این پدیده مرموز اختصاص داده است.

    خاتمه، حاوی پیشنهادهایی از نویسنده است.[۱]

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص22-24

    منبع مقاله

    مقدمه نویسنده.

    وابسته‌ها