از شما چه پنهان (ناگفته‌های سیاست و مذهب)

از شما چه پنهان (ناگفته‌های سیاست و مذهب): گزیدۀ خاطرات مهندس هاشم صباغیان به اهتمام وحید صباغیان؛ این کتاب نتیجۀ سعی و تلاش مهندس هاشم صباغیان برای به رشتۀ تحریر درآوردن خاطرات سیاسی و تاریخی خود است.

از شما چه پنهان (ناگفته‌های سیاست و مذهب)
از شما چه پنهان (ناگفته‌های سیاست و مذهب)
پدیدآورانصباغیان، وحید (نویسنده)
ناشرامید فردا
مکان نشرتهران
سال نشر۱۴۰۲
شابک0ـ67ـ7398ـ622ـ978
موضوعخا‌طرات‌ صبا‌غیا‌ن‌، ها‌شم‌، ۱۳۱۶ - ۱۳۹۰,ایران‌ -- خا‌طرات‌ نما‌یندگا‌ن‌ مجلس‌
کد کنگره
DSR ۱۵۶۸/ص۲۳آ۵ ۱۴۰۲‏

ساختار

کتاب در پنج فصل سامان یافته است. فصل نخست به گزیدۀ خاطرات هاشم صباغیان از زبان خودش آورده شده است. در فصل دوم برخی از گفتگوهای هاشم صباغیان با رسانه‌ها آمده است. دربارۀ هاشم صباغیان گفتارهایی از دوستان و برخی اطرافیان آورده شده است. در فصل چهارم برگزیده و اقتباس‌هایی از کتاب‌ها از او برگزیده شده است. فصل پایانی کتاب دربرگیرندۀ نطق‌های صباغیان در دورۀ اول مجلس شورای اسلامی است.

گزارش کتاب

خاطره‌نویسی سیاسی و تاریخی امروزه رواج یافته است و کسانی که کارگزار نظام هستند یا در دولت‌ها سمتی داشته‌اند یا دارند، سعی می‌کنند خاطرات سیاسی و تاریخی را رقم بزنند. این کتاب نیز از همین مسئله سرچشمه می‌گیرد و نتیجۀ سعی و تلاش مهندس هاشم صباغیان برای به رشتۀ تحریر درآوردن خاطرات سیاسی و تاریخی خود است.

مهندس هاشم صباغیان فرزند تقی به سال 1316 خورشیدی در یک خانوادۀ اصیل تهرانی چشم بر جهان گشود. پدرش حاج تقی صباغیان از شخصیت‌های خوش‌نام و متدین بازار تهران بود که در شغل سراجی روزگار می‌گذراند. او که خود یک فعال اجتماعی و سیاسی بود، فرزندانی فعال در عرصه‌های علمی، اجتماعی و سیاسی تحویل جامعه داد. هاشم فرزند چهارم این خانواده است که زندگی‌اش را سراسر در نیکی و کار و مبارزه با ستم و استبداد و تلاش در راه خدمت به انسان‌ها گذرانده است.

صباغیان در دانشکدۀ فنی مشغول به فراگیری دروس رشتۀ مهندسی راه و ساختمان شد. وی در سال 1334 وارد دانشگاه تهران شد، زمانی که کشورمان پس از یک دوره خیزش عمومی برای ملی‌کردن صنعت نفت و متعاقب آن کودتای آمریکایی ـ انگلیسی 28 مرداد 1332 را پشت سر نهاده بود. کودتایی که علیه قهرمانان ملی‌کردن صنعت نفت و در رأس آنها دکتر محمد مصدق صورت گرفته بود. با این وجود دانشگاه تحت تأثیر قیام ملی 1331، همچنان ملتهب و سرزنده بود. هاشم که از دوران دبیرستان چه در محافل و مجالس مذهبی از جمله در مجالس سخنرانی علمای شناخته‌شده که به طور مرتب و منظم شرکت می‌کرد و چه در سطح جامعه و بازار، هم‌زمان با نهضت ملی‌کردن صنعت نفت و قیام سی‌ام تیرماه 1331 با فعالیت‌های سیاسی آشنا شده بود و برحسب سن و سال خود، تجربه‌های سودمندی داشت، فضای دانشگاه را مساعد ادامۀ فعالیت‌های خود می‌دید.

هاشم صباغیان وزیر کشور در دولت موقت انقلاب بود. وی مجری برگزاری دو انتخابات مهم و تعیین‌کننده بود: رفراندوم جمهوری اسلامی و انتخابات خبرگان قانون اساسی. دو روز پس از تسخیر سفارت آمریکا، دولت موقت استعفا داد و هاشم صباغیان نیز. او پس از آن در انتخابات دور اول مجلس که هنوز نام ملی داشت، شرکت کرد و نمایندۀ تهران شد.[۱]

پانويس


منابع مقاله

کتابخانه تخصصی ادبیات

وابسته‌ها