ارج‌نامه ذبیح‌الله صفا

    از ویکی‌نور
    ‏ارج نامه ذبیح الله صفا
    ارج‌نامه ذبیح‌الله صفا
    پدیدآورانآل داود، علی (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرنقد و بررسی آثار و جستارهای متن شناسی
    ناشرمرکز پژوهشی ميراث مکتوب
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1390ش
    چاپ1
    شابک978-600-203-006-1
    موضوعصفا، ذبیح الله، 1290 - 1378 - سرگذشت‌نامه - صفا، ذبیح الله، 1290 - 1378 - نقد و تفسیر - نویسندگان ایرانی - قرن ۱۴ - سرگذشت‌نامه و کتاب شناسی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /‎‏ف‎‏23‎‏ ‎‏ی‎‏82‎‏ 8134 ‏PIR‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ارج‌نامه ذبیح‌الله صفا، نقد و بررسی آثار و جستارهای متن‌شناسی ذبیح‌الله صفاست که توسط سید علی آل‌داود (متولد 1331ش) گردآوری و ارائه شده است.

    این ارج‌نامه، شامل شش بخش و دو پیوست است. بخش اوّل، حاوى گزارش زندگى و وصف آثار متعدد دکتر صفاست. در تدوین قسمت مربوط به مقالات دکتر صفا مأخذ اصلى، دوره شش جلدى فهرست مقالات فارسى استاد ایرج افشار بوده است؛ به این معنى که مشخصات و نشانى اکثر مقالات وى از کتاب فهرست مقالات استخراج گردیده، لیکن با بررسى مجدّد نشریات فارسى‌زبان، چند مقاله و نوشته وى - که در آن کتاب از قلم افتاده بود - اضافه شده است.

    بخش دوم، یادها و خاطرات مشتمل بر پنج نوشته که همگى به قلم همکاران و دوستان و شاگردان دکتر صفاست و از مجموع آنها مى‌توان با خصوصیات و شخصیت وى آشنا شد. بخش سوم، اسناد و تصاویر است. هرچند نگارنده به سبب عدم حضور خانواده آن مرحوم در ایران نتوانست با آنها تماس پیدا کرده و به اسناد و تصاویر تازه دسترسى پیدا کند، لیکن پاره‌اى تصاویر، جدید است. بخش چهارم، شیوه تصحیح و ویرایش متون و بخش پنجم - که مفصل‌ترین و مهم‌ترین بخش کتاب است - مشتمل بر شانزده مقاله به قلم نویسندگان بزرگی چون ایرج افشار، حسن انوری، علی بلوکباشی و دو مقاله نیز از سید علی آل‌داود است[۱]‏. در اولین سطرهای مقاله تاریخ ادبیات استاد ذبیح‌الله صفا به قلم دکتر حسن انوری چنین می‌خوانیم: «اراده نمایان و نیرومند و پویندگی و تلاش دارندگان اراده قوی و سخت‌کوشان را از آثاری می‌توان دریافت که یک‌تنه کمر همت بر میان می‌بندند و یادگاری برجسته و ماندنی از خود برجای می‌گذارند. یکی از این مظاهر اراده خستگی‌ناپذیر کتاب تاریخ ادبیات در ایران و در قلمرو زبان فارسی تألیف دکتر ذبیح الله صفاست. تألیف همه مجلدات آن بیش از پنجاه سال زمان برده است[۲]‏.

    آخرین بخش، حاوى دو مقاله اهدایى است. کتاب دو پیوست هم دارد: پیوست اول، تاریخ زبان‌هاى ایرانى و پیوست دوم، تاریخ جشن‌هاى ایران. این دو پیوست متضمن سخنرانى‌هاى دکتر صفا در رادیو ایران در سال‌هاى نخست تأسیس آن است که به زبان ساده و روشن ادا شده است[۳]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، صفحه یازده و دوازده
    2. ر.ک: متن کتاب، ص229
    3. ر.ک: پیشگفتار، صفحه دوازده

    منابع مقاله

    پیشگفتار و متن کتاب.

    وابسته‌ها