اخلاق کريمانه در پرتو کلام امام حسن علیه‌السلام

    از ویکی‌نور
    اخلاق کريمانه در پرتو کلام امام حسن علیه‌السلام
    اخلاق کريمانه در پرتو کلام امام حسن علیه‌السلام
    پدیدآورانسبحاني‌نيا، محمدتقي (نویسنده)
    ناشرمؤسسه علمي فرهنگي دار الحديث. سازمان چاپ و نشر
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1386ش.
    چاپيکم
    شابک978-964-493-683-8
    موضوعحسن بن علي(ع)، امام دوم، 3 - 50ق. - احاديث

    احاديث اخلاقي

    احاديث شيعه - نقد و تفسير
    زبانفارسی
    کد کنگره
    ‏س?الف? / 40/4 BP

    اخلاق کريمانه در پرتو کلام امام حسن علیه‌السلام تألیف محمدتقی سبحانی‌نیا؛ این کتاب یکی از آثار ترویجی و کم حجم است که از دو مزیت کلی برخوردار است: نخست آنکه حاوی شرح روان یکی از احادیث پرمحتوای امام حسن مجتبی علیه‌السلام است. این حدیث به نکات بسیار مهم و اساسی که در زندگی انسان کاربرد دارد اشاره کرده است.

    کلینی در کافی، حدیثی از امام حسن مجتبی علیه‌السلام نقل کرده است که یکی از برجسته‌ترین سخنان آن حضرت به شمار می‌آید. از ویژگیهای این حدیث شریف، جامعیت بسیار آن در فضایل اخلاقی است. در این سخن نورانی، برخی صفات مهم انسان مؤمن که شایسته همنشینی و برادری است شمرده شده و در پایان، متصف شدن به آن صفات به منزلة اخلاق کریمان سفارش شده است.

    خواننده‌ی محترم، از این حدیث گران سنگ توشه‌ی گران بهایی بر می دارد و از صدف کتاب، مرواریدهای درخشانی از کلام آن امام همام علیه‌السلام صید می کند. اما مزیت دوم آن، آشنایی بیشترِ خوانندگان با حضرت امام حسن مجتبی علیه‌السلام از طریق مطالعه‌ی احادیث به یادگار مانده از ایشان است؛ زیرا متأسفانه در میان پنج تن آل عبا، امام مجتبی علیه‌السلام کمتر در کانون توجه شیعیان و محبّان اهل‌بیت علیهم‌السلام بوده است.

    این نوشتار تلاشی صادقانه، اما ناچیز، در جهت معرفی یکی از آن بیانات شاخص و شرح یکی از تأثیرگذارترین سخنان سبط اکبر پیامبر خدا صلی الله علیه وآله و دومین امام شیعیان، امام حسن مجتبی علیه‌السلام است. این سخن دلنشین در توصیف ویژگیهای انسان وارسته و پارسا و الهی است و کلیدهایی به جویندگان هدایت، برای زندگی انسانی و الهی به دست میدهد. آنگاه به دلیل برادر دانستن این چنین شخصی از سوی آن امام بزرگوار که سمبل حلم و رأفت و کرم و بخشش بود، در مطلع سخن؛ و کریمه توصیف کردن سجایای اخلاقی او، در پایان سخن، اخلاق کریمانه، در پرتو کلام امام حسن مجتبی علیه‌السلام نامیده شد. باشد که از این سخن نورانی، نورانیت برگیریم و با عمل به بندبند آن به مقام برادری با آن امام همام دست یابیم و روش و شیوة زندگی خود را بر مبنای الگویی که در این حدیث گران‌سنگ و دیگر احادیث نورانی پیشوایان دینی تبیین شده قرار دهیم. هدف دیگر نگارندة این اثر کوچک، آشنایی بیشتر شیفتگان اهل‌بیت علیهم‌السلام با امام حسن مجتبی علیه‌السلام بوده است که به‌حق میتوان ادعا کرد که حضرتش در بین پنج تن آل عبا علیهم‌السلام غریب‌ترین است.[۱]


    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه اطلاع‌رسانی حدیث شیعه (حدیث نت)

    وابسته‌ها