احوال و سخنان خواجه عبيدالله احرار

    از ویکی‌نور
    احوال و سخنان خواجه عبيد الله احرار
    احوال و سخنان خواجه عبيدالله احرار
    پدیدآوراننیشابوری، عبد الاول (نويسنده)

    عارف نو شاهی، رضا الله شاه (مصحح و مقدمه‌نويس)

    احرار، عبیدالله بن محمود (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرمشتمل بر مفلوظات احرار به تحریر میر عبدالاول نیشابوری ملفوظات احرار (مجموعه دیگر) رقعات احرار خوارق عادات احرار تألیف مولانا شیخ
    ناشرمرکز نشر دانشگاهی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1380ش
    چاپ1
    شابک964-01-1039-6
    موضوعاحرار، عبید الله بن محمود، 806 - 895ق. - سرگذشت‌نامه - نقشبندیه
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏الف‎‏3‎‏ن‎‏9 293/4 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    احوال و سخنان خواجه عبیدالله احرار، گفتارهای عبیدالله احرار (895-806ق)، از بزرگان مشایخ نقشبندیه است که آن‌ها را عارف نوشاهی (متولد 1334ش)، نویسنده، ایران‌شناس و نسخه‌شناس پاکستانی در چهار رساله عرضه کرده، تصحیح نموده و بر آن مقدمه‌ و پاورقی نوشته است.‌

    در این اثر، ملفوظات احرار با دو تحریر و تدوین فراهم آمده است؛ نخستین تحریر از آنِ میر عبدالاول نیشابوری (متوفای 905ق) با 742 بند و دومین تحریر از آنِ ملا محمدامین کرکی با 163 بند است. این تحریر اخیر به‌اضافه «رقعات احرار» با 42 نامه، به تدوین نوشاهی است و «خوارق عادات احرار» با 217 بند، به گردآوری و تدوین «مولانا شیخ» (یکی از مریدان خواجه عبیدالله) است. مجموعه این سه رساله، بخش پیوست‌های کتاب را تشکیل می‌دهند و جملگی، به غنای اثر و فراهم ‌آمدن مجموعه‌ای کامل درباره نامورترین حلقه سلسله نقشبندیه کمک کرده‌اند[۱].

    نوشاهی، ملفوظات احرار را گنجینه‌ای از نکته‌های عرفانی، اجتماعی، تاریخی و فرهنگی برمی‌شمرد که تعلیمات طریقه نقشبندیه را - که فقط با یک واسطه از بنیان‌گذار طریقه، یعنی خواجه بهاءالدین نقشبند، به احرار رسیده بوده است - ‌به آیندگان می‌رساند[۲]. او از مابقیِ شش کتاب، «ملفوظات احرار» را که میر عبدالاول نیشابوری (متوفی 905ق) تحریر و تدوین کرده است، برای تصحیح برگزیده است[۳].

    نوشاهی، وقایع زندگانی خواجه احرار و آثار او را با بهره‌گیری از منبع‌ها و مأخذهای گوناگون، در مقدمه‌ای مبسوط نوشته است. تعلیقه‌های مصحح با تکیه بر منابع مهم و فراوانی نگاشته شده و به‌همراه فهرستی از تفاوت میان نسخه‌ها، در پایان هر بخش از کتاب (به‌جز رقعات احرار) آمده است. بخش اصلی کتاب، فهرست‌های چندگونه و متناسب با موضوعات را در بر دارد؛ فهرست معارف و دین، مفاهیم تصوف و نظام خانقاه، ابزارها و اصطلاح‌های موسیقی، اصطلاح‌ها و مقادیر مالی، جانوران و پرندگان، خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها، پوشیدنی‌ها و آرایش‌ها، آزارها (بیماری‌ها و دردها) و... در کتاب درج شده‌اند[۴].

    متن این اثر از لغزش‌هایی در ثبت درست واژه‌ها و یا در ترجمه و اعراب‌گذاری عبارت‌های عربی رنج می‌برد[۵]؛ مثلاً واژه «ذلّت» در این جمله «پیش بعضی کبرا ذَلّتِ انبیا - عليهم الصلوة و السلام - ‌مفَسّر است به شغل به فاضل و ترک افضل»، نادرست بوده و «زلّت» درست است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص141 و 497 و 541 و 573
    2. ر.ک: پیش‌سخن محقق، ص2
    3. ر.ک: همان، ص3
    4. ر.ک: باهر، محمد، ص108
    5. ر.ک: همان، ص112-109
    6. ر.ک: متن کتاب، ص158

    منابع مقاله

    1. پیش‌سخن محقق و متن کتاب.
    2. باهر، محمد، «نگاهی به احوال و سخنان خواجه عبیدالله احرار»، آینه میراث، بهار 1383، شماره 24، ص106-112.

    وابسته‌ها