إفاضة الأنوار في إضاءة أصول المنار

    از ویکی‌نور
    إفاضة الأنوار في إضاءة أصول المنار
    إفاضة الأنوار في إضاءة أصول المنار
    پدیدآوراندهلوی، محمود بن محمد (نويسنده) حنفی‌، خا‌لد محمد عبدالواحد (محقق)
    ناشرمکتبة الرشد ناشرون
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1426ق - 2005م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ن5م 9024 156 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    إفاضة الأنوار في إضاءة أصول المنار، اثر ابوالفضائل سعدالدین محمد بن محمد دهلوی، فقیه حنفی قرن نهم هجری، شرحی است بر کتاب «منار الأنوار» ابوالبرکات عبداللّه بن احمد نسفى (متوفی 710ق) که کتابی در اصول فقه می‌باشد. این شرح، با تحقیق خالد محمد عبدالواحد حنفی به چاپ رسیده است.

    این کتاب که یکی از مهم‌ترین آثار دهلوی بشمار می‌رود، یکی از مهم‌ترین شروح المنار است. دهلوی در این اثر، شرح مطالب را به‌اختصار آورده؛ چنان‌که گاه برای استناد به آیه‌ای از قرآن، به ذکر کلمه‌ای از آن بسنده کرده است. با وجود این، بخش‌هایی از کتاب، از جمله مباحث الفاظ، اطناب دارد[۱].

    از ویژگی‌های دیگر این اثر، بیان برخی اختلاف‌های حنفیان و شافعیان است. او همچنین مطالبی از اصولیان مشهور پیشین مانند شمس‌الائمه سرخسی، محمد بن احمد سمرقندی، علی بن محمد بزدوی و عبدالعزیز بخاری - بدون نام بردن از آنان جز در موارد اندک - نقل کرده است. البته نقل مطالب از دیگران و نیز نقل احادیث نبوی دقیق نیست؛ مثلا ابتدای یک حدیث به انتهای حدیثی دیگر ملحق شده یا احادیثی نقل شده است که در جوامع روایی موجود نیست[۲].

    ازآنجاکه کتاب «المنار» نسفی، در میان کتب اصولی حنفیه، دارای اهمیت و جایگاه ویژه‌ای است، لذا اثر حاضر نیز به‌تبع، دارای اهمیت خاص و ویژه‌ای خواهد بود. علاوه بر این امر، آنچه باعث اهمیت این کتاب می‌شود، آن است که اگر آن را اولین شرح بر این کتاب ارزشمند ندانیم، حتما باید آن را بنا به گفته صاحب «مفتاح السعادة»، جزو یکی از سه شرح مطرح و مهم «المنار» نام ببریم[۳].

    شیوه دهلوی در شرح، بدین صورت است که ابتدا قسمتی از متن اصلی را با کلمه «قوله...» (بدون انتخاب انتهای متن) انتخاب کرده و سپس با عبارت «يقول...» به شرح آن، پرداخته است.

    یکی از امتیازات کتاب، مقدمه مفصلی است که محقق در ابتدای آن افزوده و در آن، ضمن معرفی نویسنده و آثار وی، اطلاعات مفیدی را پیرامون کتاب و شیوه نگارش آن، در اختیار خواننده قرار داده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مریوانی، ناصر، ج18، ص465
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: مقدمه، ص51
    4. ر.ک: مقدمه محقق، ص7-79

    منابع مقاله

    1. مقدمه محقق.
    2. مریوانی، ناصر، «دانشنامه جهان اسلام»، زیر نظر غلامعلی حداد عادل، تهران، بنیاد دائرةالمعارف اسلامی، چاپ اول، 1392.

    وابسته‌ها