أصول الدين (ابومنصور بغدادی)

    از ویکی‌نور
    أصول الدين
    أصول الدين (ابومنصور بغدادی)
    پدیدآورانبغدادی، عبدالقاهر بن طاهر (نويسنده) شمس‌الدین، احمد (محقق)
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1423ق - 2002م
    چاپ1
    شابک2-7451-3492-2
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ب7الف6 11 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    أصول الدين، از آثار متكلم اشعری، فقیه‌ شافعى و ریاضى‌دان‌ قرن پنجم، ابومنصور عبدالقاهر بن طاهر بن محمد تمیمى بغدادى مشهور به ابومنصور بغدادی و عبدالقاهر تمیمى و عبدالقاهر بغدادى (متوفای 429ق)، است که دیدگاه‌های خودش را درباره اصول اعتقادی («عدل و توحید»، «وعد و وعید»، «نبوت و معجزه» و «شروط امامت و زعامت») بیان می‌کند.

    پژوهشگر معاصر، احمد شمس‌الدین این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و مقدمه و تعلیقاتی ارزشمند بر آن افزوده و شخصیت و آثار عبدالقاهر بغدادى را شناسانده است.

    درباره نسخه

    • ازآنجاکه نسخه‌ای دیگر از این کتاب قبلا با عنوان أصول‌الدين (تمیمی بغدادی) معرفی شده است، در اینجا تفاوت نسخه و برخی مطالب ناگفته بیان می‌شود.
    • نسخه قبلی را «دار الکتب العلمية» (بیروت) سال 1401ق در 361 صفحه با عنوان «کتاب أصول‌ الدين» با تصویربرداری از روی نسخه (چاپ مدرسة الإلهیات بدارالفنون التورکیة استانبول 1346ق) بدون تصحیح و بی‌مقدمه منتشر کرده است.
    • نسخه فعلی را «منشورات محمدعلي بیضون لنشر کتب السنة و الجماعة دار الکتب العلمية» (بیروت) سال 1423ق در 415 صفحه به نام «أصول‌ الدين» (بدون کلمه «کتاب») با تحقیق و تعلیق و مقدمه احمد شمس‌الدین نشر داده است.

    هدف و روش

    • احمد شمس‌الدین، یادآور شده است که عبدالقاهر بغدادى در اثر حاضر، مذهب خودش را در اصول (یعنی علم کلام) خلاصه کرده و به‌طور کامل آورده و هیچ خلل و نقصی در آن باقی نگذاشته و بخوبی بیان کرده است.[۱]
    • محقق، با تأکید بر آنکه نسخه‌ای چاپی از کتاب حاضر (استانبول 1928م) را بررسی کردیم و دریافتیم که جز در موارد نادر، تعلیقه و حاشیه‌ای بر آن افزوده نشده و نشانه‌گذاری و شماره‌گذاری نگردیده، افزوده است: پس اقدام به تجدید چاپ کردیم و در موارد لازم تعلیقاتی بر آن افزودیم و بسیاری از شخصیت‌های مطرح‌شده را شناساندیم و...[۲]
    • احمد شمس‌الدین، یادآوری کرده که در چاپ ترکیه، بر چند نسخه خطی اعتماد کرده و برخی از اختلافات نسخه‌ها را در متن کتاب آورده و آن را در بین دو علامت «[]» قرار داده‌اند ولی ما این موارد را از متن حذف کردیم و در حاشیه آوردیم. [۳]
    • یکی از امتیازات نسخه فعلی، فهارس متعدد فنی از جمله فرقه‌ها و مذاهب اصولی و کلامی است.

    پانویس

    1. مقدمه محقق، ص3-4.
    2. همان، ص3.
    3. همان، ص3-4.

    منابع مقاله

    • مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها