آراء علماء المسلمین فی التقیة و الصحابة و صیانة القرآن الکریم

    از ویکی‌نور
    آراء علماء المسلمین فی التقیة و الصحابة و صیانة القرآن الکریم
    آراء علماء المسلمین فی التقیة و الصحابة و صیانة القرآن الکریم
    پدیدآورانرضوی، سید مرتضی
    ناشرالارشاد للطباعة و النشر
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1411ق
    چاپدوم
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP 212/۵/ر۶آ۴

    آراء علماء المسلمین فی التقیة و الصحابة و صیانة القرآن الکریم اثر سید‌‌ مرتضی رضوی، به شبهه انتساب تحریف قرآن به شیعه -مطرح‌شده در کتاب «الشیعه و تحریف القرآن» (نوشته محمد مال‌الله)- پاسخ می‌دهد.

    ساختار

    کتاب فاقد فصل‌بندی است، ولی مطالب آن با تیتر‌‌هایی کاملاً مشخص از هم جدا شده‌اند. در فهرست مطالب پایان کتاب همة تیتر‌ها آمده است و یافتن مطلب مورد نظر، چندان مشکل نیست.

    انگیزه نگارش

    نویسنده در مقدمه، هدف خود را از نوشتن کتاب، پاسخ به کتاب «الشیعة و تحریف القرآنِ» محمد مال‌الله معرفی کرده و متذکر شده که در چاپ دوم کتاب خود، بعضی مطالب را افزوده است.

    گزارش محتوا

    وی برخی از عقاید شیعه؛ از جمله امامت را با آیات قرآن و احادیث اثبات می‌کند. در ادامه به وجه تسمیه شیعه و اهل سنت می‌پردازد و واضع «شیعه» را صاحب شریعت؛ یعنی پیامبر اکرم| می‌داند و حدیث «سفینة نوح» را برای تأکید می‌آورد. وی زمان پیدایش اصطلاح «اهل سنت» را به نقل از محمود ابوریه، سال «عام الجماعة» در عهد معاویه می‌داند.

    پس از آن، به مقایسه تطبیقی موضوع «تقیه» بین شیعه و سنی می‌پردازد و بحث گسترد‌های دربارۀ صحابه، درجات آنها و نقد آنها از یکدیگر و کار‌‌هایی که صحابه بعد از پیامبر| انجام داده‌اند، آورده است و در پایان مبحث، با استناد به آیات قرآن و احادیث، گروهی از صحابۀ منافق را معرفی می‌نماید.

    از دیگر موضوع‌‌های مهم کتاب، تحریف‌ناپذیری قرآن است. مهم‌ترین عناوینی که در این قسمت بررسی شده‌اند عبارتند از: معنای تحریف، مأموریت شیعه به أخذ موافق قرآن، حفظ قرآن از زیاده و نقصان، جمع قرآن در زمان پیامبر، رأی و دیدگاه پانزده تن از علما و دانشمندان مشهور و محقق شیعه، شم‌های از احادیث تحریف و رأی اهل سنت در جمع قرآن و...

    از آنجا که نویسنده، این کتاب را پس از اثر دیگرش «البرهان علی عدم تحریف‌ القرآن» نوشته است، غنای بیشتری دارد. استفاده از مآخذ دست اول و بهره‌برداری فراوان از احادیث، باعث غنای کتاب گردیده است[۱].

    پانويس

    1. مولوی، محمد، ص92-93

    منابع مقاله

    مولوی، محمد، کتابشناسی تحریف ناپذیری قرآن، مشهد، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ یکم، 1393ش

    وابسته‌ها