وحی و نبوت

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

وحی و نبوت، نوشته شهید آیت‌الله مرتضی مطهری (1298-1358ش)، جلد سوم از مجموعه شش جلدی «مقدمه‌ای بر جهان‌بینی اسلامی» است که به جهت دسترسی آسان جداگانه منتشر شده است.

وحی و نبوت
وحی و نبوت
پدیدآورانمطهری، مرتضی (نويسنده)
ناشرصدرا
مکان نشرایران - تهران
سال نشر13سده
چاپ1
زبانفارسی
تعداد جلد1
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب مقدمه‌ای بر جهان‌بینی اسلامی، مجموعه‌ای شش جلدی مشتمل بر یک دوره اصول عقاید است. این مجموعه برای همه اقشار، به‌ویژه دانشجویان و طلاب علوم دینی مفید و حاوی نکات بدیع و جالب ‌توجه است. نثر روان و شیوای آن نیز به جاذبه این کتاب افزوده است. همچنان‌که استحکام و اتقان مطالب کتاب که توسط یک اسلام‌شناس مسلم به رشته تحریر درآمده است، از امتیازات این کتاب است. «وحی و نبوت» جلد سوم این مجموعه است[۱]‏.

مباحث کتاب در ضمن عناوین متعددی ارائه شده که اختصاصات پیامبران، نقش تاریخی پیامبران، هدف نبوت‌ها و بعثت‌ها، معجزیه ختمیه، مشخصات اسلام و پیغمبر اکرم از جمله این عناوین است.

اعتقاد به وحی و نبوت، از نوعی بینش درباره جهان و انسان ناشی می‌شود؛ یعنی اصل هدایت عامه در سراسر هستی. اصل هدایت عامه لازمه جهان‌بینی توحیدی اسلامی است؛ ازاین‌رو اصل نبوت لازمه این جهان‌بینی است[۲]‏.

نویسنده در تبیین علل تجدید نبوت‌ها می‌نویسد: بااینکه نبوت یک جریان پیوسته است و پیام خدا، یعنی دین یک حقیقت بیشتر نیست، علل تجدید نبوت‌های تشریعی و تبلیغی و ظهور پیامبران پیاپی و متوقف شدن همه آنها بعد از ظهور خاتم‌الانبیاء این است که: اولاً بشر قدیم به علت عدم رشد و عدم بلوغ فکری قادر به حفظ کتاب آسمانی خود نبود؛ معمولاً کتب آسمانی مورد تحریف و تبدیل قرار می‌گرفت و یا به‌کلی از بین می‌رفت؛ ثانیاً در دوره‌های پیش بشریت به‌واسطه عدم بلوغ و رشد قادر نبود که یک نقشه کلی برای مسیر خود دریافت کند و با راهنمایی آن نقشه، راه خویش را ادامه دهد؛ ثالثاً غالباً پیامبران، بلکه اکثریت قریب به اتفاق آنها پیامبر تبلیغی بوده‌اند، نه تشریعی[۳].‏

آخرین مبحث کتاب با ذکر شرح حال مختصری از نبی مکرم اسلام(ص) آغاز شده است. تنفر از بیکاری و بطالت، امانت‌داری، مبارزه با ظلم، مهربانی در خانواده، نظافت و بوی خوش، ظرفیت شنیدن انتقاد، تبلیغ با تأکید بر بشارت و امید و تشویق به علم از جمله ویژگی‌های بارز آن حضرت است[۴]‏.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص8-7
  2. ر.ک: متن کتاب، ص9
  3. ر.ک: همان، ص44-42
  4. ر.ک: همان، ص140-127

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها