عراقی، ابراهیم بن بزرگمهر: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - 'سانه' به 'سه‌گانه')
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۱۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشد)
خط ۴۵: خط ۴۵:
|}
|}
</div>
</div>
{{کاربردهای دیگر|عراقی (ابهام زدایی)}}


'''شيخ فخرالدين ابراهيم بن بزرجمهر بن عبدالغفار همدانى فراهانى''' (688/686-610 ق)، عارف و شاعر متخلص به عراقى. از بزرگان تصوّف و شاعران بلند پايهى ايران در قرن هفتم هجرى است.  
'''فخرالدين ابراهيم بن بزرجمهر بن عبدالغفار همدانى فراهانى''' (688یا686-610ق)، عارف و شاعر متخلص به عراقى. از بزرگان تصوّف و شاعران بلند پايه‌ى ايران در قرن هفتم هجرى است.  


== ولادت ==
== ولادت ==
خط ۵۲: خط ۵۳:


== کرامت‌ ==
== کرامت‌ ==
درباره‌ى كرامت‌هاى او روايت‌هاى مختلف ديده مى‌شود كه مولودِ اعتقاد پيروان و مريدان اوست؛ از آن جمله در احوال او نوشته‌اند كه چون به هفده سالگى رسيد، «بر جمله‌ى دانش‌ها از معقول و منقول مطّلع شده بود و مستفيد گشته تا چنان شد كه در شهر همدان در مدرسه‌ى شهرستان به افادت و ديگران در خدمتش به استفادت مشغول بودند.» امّا گمان نمى‌رود كه عراقى به چنين جامعيّتى در علوم و فنون رسيده بوده باشد. آنچه درباره‌ى كيفيّت خروج عراقى از دنياى قيل و قال و ورود او به عالم حال و تجرّد در غالب مأخذها آمده است و به هفده سالگى او برمى‌گردد نيز بايد افسه‌گانه‌اى باشد كه بعدها به وسيله‌ى مريدان و پيروان او ساخته شده است. امّا به هر حال اين گونه افسه‌گانه‌ها كه در احوال كسانى از قبيل [[سنایی غزنوی|سنائى]] و [[عطار، محمد بن ابراهیم|عطّار]] و [[مولوی، جلال‌الدین محمد|مولوى]] و نظيرهاى آنان مى‌بينيم ما را به يك حقيقت راهبرى مى‌كند و آن اينكه عراقى در آغاز امر سرگرم تعليم و تعلّم علوم بود و سپس رخت از مدرسه به خانقاه كشيد. اين تغيير حال در اوان شباب به او دست داد.
درباره‌ى كرامت‌هاى او روايت‌هاى مختلف ديده مى‌شود كه مولودِ اعتقاد پيروان و مريدان اوست؛ از آن جمله در احوال او نوشته‌اند كه چون به هفده سالگى رسيد، «بر جمله‌ى دانش‌ها از معقول و منقول مطّلع شده بود و مستفيد گشته تا چنان شد كه در شهر همدان در مدرسه‌ى شهرستان به افادت و ديگران در خدمتش به استفادت مشغول بودند.» امّا گمان نمى‌رود كه عراقى به چنين جامعيّتى در علوم و فنون رسيده بوده باشد. آنچه درباره‌ى كيفيّت خروج عراقى از دنياى قيل و قال و ورود او به عالم حال و تجرّد در غالب مأخذها آمده است و به هفده سالگى او برمى‌گردد نيز بايد افسانه‌اى باشد كه بعدها به وسيله‌ى مريدان و پيروان او ساخته شده است. امّا به هر حال اين گونه افسانه‌ها كه در احوال كسانى از قبيل [[سنایی غزنوی|سنائى]] و [[عطار، محمد بن ابراهیم|عطّار]] و [[مولوی، جلال‌الدین محمد|مولوى]] و نظيرهاى آنان مى‌بينيم ما را به يك حقيقت راهبرى مى‌كند و آن اينكه عراقى در آغاز امر سرگرم تعليم و تعلّم علوم بود و سپس رخت از مدرسه به خانقاه كشيد. اين تغيير حال در اوان شباب به او دست داد.


== سفر به هندوستان ==
== سفر به هندوستان ==
خط ۵۸: خط ۵۹:


== وفات ==
== وفات ==
وفات عراقى را در محرّم 686 يا ذى‌القعده‌ى 688 نوشته‌اند و ظاهراً او را پشت مزار محى‌الدين [[ابن عربی، محمد بن علی|ابن عربى]] واقع در دامنه‌ى جبل صالحيّه در دمشق به خاک سپردند؛ ولى اكنون اثرى از مرقد او باقى نيست.
وفات عراقى را در محرّم 686 يا 8 ذى‌القعده‌ى 688 نوشته‌اند<ref>ر.ک: خواجوی، محمد، ص36</ref> و ظاهراً او را پشت مزار محى‌الدين [[ابن عربی، محمد بن علی|ابن عربى]] واقع در دامنه‌ى جبل صالحيّه در دمشق به خاک سپردند؛ ولى اكنون اثرى از مرقد او باقى نيست.


==پانويس ==
<references />
==منابع مقاله==
خواجوی، محمد، مقدمه لمعات فخرالدین عراقی به همراه سه شرح از قرن هشتم هجری، فخرالدین عراقی، تهران، انتشارات مولی، چاپ سوم، 1384-1426
{{شعر و شاعری}}


==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
{{وابسته‌ها}}
{{وابسته‌ها}}
[[مجموعه آثار فخرالدین عراقی، غزلیات، قصاید، قطعات، ترجیعات....]]


[[لمعات]]  
[[مجموعه آثار فخرالدین عراقی]]
 
[[لمعات (مصحح خواجوی)]]
 
[[لمعات؛ به همراه سه شرح از قرن هشتم هجری]]  


[[مجموعه رسائل عوارف المعارف]]
[[مجموعه رسائل عوارف المعارف]]
خط ۷۵: خط ۹۰:
[[أشعة اللمعات (شرح لمعات)]]
[[أشعة اللمعات (شرح لمعات)]]


[[رساله تشویق السالکین؛ اجوبه، لوایح، لوامع]]
[[رساله تشويق السالکين]]  
 
[[لمعات؛ به همراه سه شرح از قرن هشتم هجری]]  


[[دیوان عراقی (نسخه جدید)]]  
[[دیوان عراقی (نسخه جدید)]]  
خط ۸۴: خط ۹۷:


[[رده:زندگی‌نامه]]
[[رده:زندگی‌نامه]]
 
[[رده:شاعران]]
[[رده: مرداد(98)]]