جغرافیای تاریخی بلخ و جیحون و مضافات بلخ: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '== گزارش محتوا == ' به '== گزارش محتوا == ')
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (۱۱ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۴: خط ۴:
    | عنوان‌های دیگر =
    | عنوان‌های دیگر =
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[مفتاح، الهامه]] (نويسنده)
    [[مفتاح، الهامه]] (نویسنده)
    | زبان =فارسی
    | زبان =فارسی
    | کد کنگره =‏DSR‎‏ ‎‏2075‎‏ ‎‏/‎‏ل‎‏4‎‏م‎‏7‎‏
    | کد کنگره =‏DSR‎‏ ‎‏2075‎‏ ‎‏/‎‏ل‎‏4‎‏م‎‏7‎‏
    خط ۲۳: خط ۲۳:
    | چاپ =1
    | چاپ =1
    | شابک =964-426-054-6
    | شابک =964-426-054-6
    | تعداد جلد =1
    | تعداد جلد =1
    | کتابخانۀ دیجیتال نور =6712
    | کتابخانۀ دیجیتال نور =10689
    | کتابخوان همراه نور =10689
    | کد پدیدآور =
    | کد پدیدآور =
    | پس از =
    | پس از =
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
    {{کاربردهای دیگر| جغرافیا (ابهام زدایی)}}
    {{کاربردهای دیگر| جغرافیای تاریخی (ابهام زدایی)}}


    '''جغرافياى تاريخى بلخ و جيحون و مضافات بلخ''' تألیف الهامه مفتاح (1330 ه.ش) درباره آثار تاريخى بلخ و شاعران بلخى و رود جيحون مى‌باشد كه به زبان فارسى و در يك جلد نوشته شده است.
    '''جغرافیاى تاریخى بلخ و جیحون و مضافات بلخ''' تألیف [[مفتاح، الهامه|الهامه مفتاح]] (1330 ه.ش) درباره آثار تاریخى بلخ و شاعران بلخى و رود جیحون مى‌باشد که به زبان فارسى و در یک جلد نوشته شده است.


    در اين كتاب سعى شده است تا اطلاعات و معلوماتى جمع‌آورى گردد كه در كتب جغرافى‌نويسان عرب و ايرانى و در لابلاى سطور سفرنامه‌ها و تواريخ راجع به بلخ و جيحون پراكنده است و از اين طريق دست كم كار محققان جغرافياى تاريخى را از جستجو در درياى وسيعى از منابع و ماخذ تاريخى - جغرافيايى آسان نموده است.
    در این کتاب سعى شده است تا اطلاعات و معلوماتى جمع‌آورى گردد که در کتب جغرافى‌نویسان عرب و ایرانى و در لابلاى سطور سفرنامه‌ها و تواریخ راجع به بلخ و جیحون پراکنده است و از این طریق دست کم کار محققان جغرافیاى تاریخى را از جستجو در دریاى وسیعى از منابع و مأخذ تاریخى - جغرافیایى آسان نموده است.


    == انگيزه تألیف ==
    == انگیزه تألیف ==


     
    چنانچه مؤلف در مقدمه اشاره مى‌دارد، هدف وى از این تألیف نخست شناخت بخشى از مرزهاى خراسان بزرگ مى‌باشد. دیگر آنکه همسایگان خود را بشناسیم، زیرا ایرانیان فراوانى که بخش اعظمى از فرهنگ و قومیت ما را دارا مى‌باشند، در این نواحى زندگى می‌کردند و مى‌کنند.
    چنانچه مؤلف در مقدمه اشاره مى‌دارد، هدف وى از اين تألیف نخست شناخت بخشى از مرزهاى خراسان بزرگ مى‌باشد. ديگر آنكه همسايگان خود را بشناسیم، زيرا ايرانيان فراوانى كه بخش اعظمى از فرهنگ و قوميت ما را دارا مى‌باشند، در اين نواحى زندگى مى‌كردند و مى‌كنند.


    == گزارش محتوا ==
    == گزارش محتوا ==
    امروزه، ولايت بلخ استان كوچكى است در شمال افغانستان كه در شمال تركستان با حد فاصل جيحون، در شرق ولايت سمنگان، در غرب ولايت جوزجا، در جنوب ولايت باميان با كوه‌هاى بابا را دارد و قسمتى از قلمرو بلخ در استان‌هاى مذكور جاى دارد. بلخ در تشكيلات مملكتى امروزه در حكومت كلان و مربوط به ولايت مزار شريف مى‌باشد. به عقيده اكثر مورخان، زرتشت پيغمبر از همين نقطه ظهور كرده و پيدايش سروده‌هاى اوستا نيز در خاک باختر صورت گرفته است. اين شهر تاريخى و متمدن و معروف داراى آثار باستانى و ابنيه دوره بعد از اسلام بوده كه به عنوان يادگارى از عظمت آن هنوز هم موجود است.
    امروزه، ولایت بلخ استان کوچکى است در شمال افغانستان که در شمال ترکستان با حد فاصل جیحون، در شرق ولایت سمنگان، در غرب ولایت جوزجا، در جنوب ولایت بامیان با کوه‌هاى بابا را دارد و قسمتى از قلمرو بلخ در استان‌هاى مذکور جاى دارد. بلخ در تشکیلات مملکتى امروزه در حکومت کلان و مربوط به ولایت مزار شریف مى‌باشد. به عقیده اکثر مورخان، زرتشت پیغمبر از همین نقطه ظهور کرده و پیدایش سروده‌هاى اوستا نیز در خاک باختر صورت گرفته است. این شهر تاریخى و متمدن و معروف داراى آثار باستانى و ابنیه دوره بعد از اسلام بوده که به عنوان یادگارى از عظمت آن هنوز هم موجود است.


    مسافت شهر بلخ از مركز ولايت مزار شريف بيست و دو كيلومتر و از كابل ششصد و چهل و سه كيلومتر و ارتفاع آن از سطح دريا يك هزار و يك صد و هشتاد و پنج متر است. نخستين بانى اين شهر را بنابر روايات، بن بلاخ بن سامان بن سلام بن حام بن نوح گفته‌اند. برخى بناى آن را به منوچهر بن ايرج بن فريدوم پيشدادى و برخى به جمشيد و گروهى به گشتاب نسبت مى دهند كه جهت بناى آن ده سال صرف وقت نمود.
    مسافت شهر بلخ از مرکز ولایت مزار شریف بیست و دو کیلومتر و از کابل ششصد و چهل و سه کیلومتر و ارتفاع آن از سطح دریا یک هزار و یک صد و هشتاد و پنج متر است. نخستین بانى این شهر را بنابر روایات، بن بلاخ بن سامان بن سلام بن حام بن نوح گفته‌اند. برخى بناى آن را به منوچهر بن ایرج بن فریدوم پیشدادى و برخى به جمشید و گروهى به گشتاب نسبت می‌دهند که جهت بناى آن ده سال صرف وقت نمود.


    بنا به گزارش مؤلف، بلخ داراى بيرق‌هاى بلند كه زيباترين و آبادترين شهرهاى دنيا به شمار مى‌رفت، بنابر آزمندى جهانگير خان و در اثر تهاجم و حملات پى در پى، بيست و دوبار اشغال و تخريب شده است، در قلمرو ماد باختريش آخرين حد كشور ايران محسوب مى‌شد، و در دوره هخامنشى و غلبه يونانيان، باختر در قلمرو سلوكيان در آمد و سپس حكومتى مستقل شد.
    بنا به گزارش مؤلف، بلخ داراى بیرق‌هاى بلند که زیباترین و آبادترین شهرهاى دنیا به شمار مى‌رفت، بنابر آزمندى جهانگیر خان و در اثر تهاجم و حملات پى در پى، بیست و دوبار اشغال و تخریب شده است، در قلمرو ماد باختریش آخرین حد کشور ایران محسوب مى‌شد، و در دوره هخامنشى و غلبه یونانیان، باختر در قلمرو سلوکیان در آمد و سپس حکومتى مستقل شد.


    لشكركشى قتيبه به بلخ در زمان حجاج بن يوسف بود و چنانچه از تواريخ عيان مى‌گردد، قتيبه اولين كسى است كه در ناحيه بلخ امنيت كامل برقرار نمود، و مردم را به دين اسلام فرا خواند.
    لشکرکشى قتیبه به بلخ در زمان حجاج بن یوسف بود و چنانچه از تواریخ عیان مى‌گردد، قتیبه اولین کسى است که در ناحیه بلخ امنیت کامل برقرار نمود، و مردم را به دین اسلام فرا خواند.


    == ساختار ==
    == ساختار ==
    در ابتدا با مقدمه‌اى از مؤلف و سپس گفتارى از وى پيرامون تاريخچه و موقعيت جغرافيايى و حكومتى بلخ در دوران تاريخ، شروع مى‌گردد. بعد از آن از مهاجرت آريايى‌ها به اين سرزمين و شاهان اوليه بلخ سخن به ميان مى‌آورد. در ادامه از موقعيت جغرافيايى آمودريا كه همان جيحون باشد و سرچشمه و رودهاى و نهرهاى آن مطالبى را ارائه مى‌دهد. سپس از موقعيت جغرافى بلخ و ساختمان و ساختار بلخ در دوره اسلامى و همچنين از دروازه‌ها و گذرها و محلات شهر بلخ سخن مى‌گشايد. همچنين از راه‌هاى تجارى، بازرگانى كه از بلخ عبور مى‌كرده و كالاها و صادرات بلخ سخن مى‌گويد. در فصلى از ضرب سكه در دورده اسلامى در بلخ اشاره مى‌كند كه عمر اولين بار مسكوكاتى را به پيروى از شك، صورت و وزن دراهم ساسانى ضرب كرد، و بر آن لااله‌الاالله وحده و محمد رسول‌الله نوشت.
    در ابتدا با مقدمه‌اى از مؤلف و سپس گفتارى از وى پیرامون تاریخچه و موقعیت جغرافیایى و حکومتى بلخ در دوران تاریخ، شروع مى‌گردد. بعد از آن از مهاجرت آریایى‌ها به این سرزمین و شاهان اولیه بلخ سخن به میان مى‌آورد. در ادامه از موقعیت جغرافیایى آمودریا که همان جیحون باشد و سرچشمه و رودهاى و نهرهاى آن مطالبى را ارائه مى‌دهد. سپس از موقعیت جغرافى بلخ و ساختمان و ساختار بلخ در دوره اسلامى و همچنین از دروازه‌ها و گذرها و محلات شهر بلخ سخن مى‌گشاید. همچنین از راه‌هاى تجارى، بازرگانى که از بلخ عبور مى‌کرده و کالاها و صادرات بلخ سخن مى‌گوید. در فصلى از ضرب سکه در دورده اسلامى در بلخ اشاره مى‌کند که عمر اولین بار مسکوکاتى را به پیروى از شک، صورت و وزن دراهم ساسانى ضرب کرد، و بر آن لااله‌الاالله وحده و محمد رسول‌الله نوشت.


    همچنين وى در ابوابى درباره طبقات و جامعه اين شهر و لباس بلخيان مى‌گويد. در بخشى از كتاب به ذكر مساجد بلخ و مزارهاى مشهور بلخ اشاره مى‌نمايد. در ادامه از مدارس بلخ؛ مانند مدرسه زندان و مدرسه خليليه سخن مى‌گويد.
    همچنین وى در ابوابى درباره طبقات و جامعه این شهر و لباس بلخیان مى‌گوید. در بخشى از کتاب به ذکر مساجد بلخ و مزارهاى مشهور بلخ اشاره مى‌نماید. در ادامه از مدارس بلخ؛ مانند مدرسه زندان و مدرسه خلیلیه سخن مى‌گوید.


    مؤلف بخش نسبتا مفصلى را در اين كتاب تحت عنوان (نگاهى به شعراى معروف بلخ) به ذكر نام و شرح حال اين شعرا و ذكر اشعار معروف آنان مى‌پردازد. در بخش ديگرى از اين مجموعه نگاهى دارد به شهرها، قراء، قصبه‌ها و مضافات بلخ. در پايان كتاب نيز منابع و مآخذ مطالب كتاب ذكر گرديده است و در آخر به پيوست‌هاى كتاب اشاره شده است.
    مؤلف بخش نسبتا مفصلى را در این کتاب تحت عنوان (نگاهى به شعراى معروف بلخ) به ذکر نام و شرح حال این شعرا و ذکر اشعار معروف آنان مى‌پردازد. در بخش دیگرى از این مجموعه نگاهى دارد به شهرها، قراء، قصبه‌ها و مضافات بلخ. در پایان کتاب نیز منابع و مآخذ مطالب کتاب ذکر گردیده است و در آخر به پیوست‌هاى کتاب اشاره شده است.


    ==وضعیت کتاب==
    ==وضعیت کتاب==
    کتاب حاضر داراى سه پیوست که شامل نقشه‌ها، فهرست اماکن، اشخاص، کتب، مى‌باشد.
    == منابع مقاله ==
    متن و مقدمه کتب.
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    [[بیرجندنامه، بیرجند درآغاز سده چهاردهم خورشیدی]]
    [[تاریخ علمای بلخ]]


    [[ارجان و کهگیلویه]]


    كتاب حاضر داراى سه پيوست كه شامل نقشه‌ها، فهرست اماكن، اشخاص، كتب، مى‌باشد.
    [[بررسی تاریخی، سیاسی و اجتماعی اسناد بندرعباس]]


    == منابع مقاله ==
    [[تاریخ ملازاده در ذکر مزارات بخارا]]
    متن و مقدمه كتب.


    [[تاریخ بوشهر]]




    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده: تاریخ]]
    [[رده: تاریخ آسیا]]
    [[رده: تاریخ ایران]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۱۶:۳۸

    جغرافیای تاریخی بلخ و جیحون و مضافات بلخ
    جغرافیای تاریخی بلخ و جیحون و مضافات بلخ
    پدیدآورانمفتاح، الهامه (نویسنده)
    ناشرپژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگى‏
    مکان نشرتهران - ایران
    سال نشر1376 ش
    چاپ1
    شابک964-426-054-6
    موضوعبلخ - آثار تاریخی

    بلخ - جغرافیای تاریخی

    رود جیحون

    شاعران بلخی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏DSR‎‏ ‎‏2075‎‏ ‎‏/‎‏ل‎‏4‎‏م‎‏7‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    جغرافیاى تاریخى بلخ و جیحون و مضافات بلخ تألیف الهامه مفتاح (1330 ه.ش) درباره آثار تاریخى بلخ و شاعران بلخى و رود جیحون مى‌باشد که به زبان فارسى و در یک جلد نوشته شده است.

    در این کتاب سعى شده است تا اطلاعات و معلوماتى جمع‌آورى گردد که در کتب جغرافى‌نویسان عرب و ایرانى و در لابلاى سطور سفرنامه‌ها و تواریخ راجع به بلخ و جیحون پراکنده است و از این طریق دست کم کار محققان جغرافیاى تاریخى را از جستجو در دریاى وسیعى از منابع و مأخذ تاریخى - جغرافیایى آسان نموده است.

    انگیزه تألیف

    چنانچه مؤلف در مقدمه اشاره مى‌دارد، هدف وى از این تألیف نخست شناخت بخشى از مرزهاى خراسان بزرگ مى‌باشد. دیگر آنکه همسایگان خود را بشناسیم، زیرا ایرانیان فراوانى که بخش اعظمى از فرهنگ و قومیت ما را دارا مى‌باشند، در این نواحى زندگى می‌کردند و مى‌کنند.

    گزارش محتوا

    امروزه، ولایت بلخ استان کوچکى است در شمال افغانستان که در شمال ترکستان با حد فاصل جیحون، در شرق ولایت سمنگان، در غرب ولایت جوزجا، در جنوب ولایت بامیان با کوه‌هاى بابا را دارد و قسمتى از قلمرو بلخ در استان‌هاى مذکور جاى دارد. بلخ در تشکیلات مملکتى امروزه در حکومت کلان و مربوط به ولایت مزار شریف مى‌باشد. به عقیده اکثر مورخان، زرتشت پیغمبر از همین نقطه ظهور کرده و پیدایش سروده‌هاى اوستا نیز در خاک باختر صورت گرفته است. این شهر تاریخى و متمدن و معروف داراى آثار باستانى و ابنیه دوره بعد از اسلام بوده که به عنوان یادگارى از عظمت آن هنوز هم موجود است.

    مسافت شهر بلخ از مرکز ولایت مزار شریف بیست و دو کیلومتر و از کابل ششصد و چهل و سه کیلومتر و ارتفاع آن از سطح دریا یک هزار و یک صد و هشتاد و پنج متر است. نخستین بانى این شهر را بنابر روایات، بن بلاخ بن سامان بن سلام بن حام بن نوح گفته‌اند. برخى بناى آن را به منوچهر بن ایرج بن فریدوم پیشدادى و برخى به جمشید و گروهى به گشتاب نسبت می‌دهند که جهت بناى آن ده سال صرف وقت نمود.

    بنا به گزارش مؤلف، بلخ داراى بیرق‌هاى بلند که زیباترین و آبادترین شهرهاى دنیا به شمار مى‌رفت، بنابر آزمندى جهانگیر خان و در اثر تهاجم و حملات پى در پى، بیست و دوبار اشغال و تخریب شده است، در قلمرو ماد باختریش آخرین حد کشور ایران محسوب مى‌شد، و در دوره هخامنشى و غلبه یونانیان، باختر در قلمرو سلوکیان در آمد و سپس حکومتى مستقل شد.

    لشکرکشى قتیبه به بلخ در زمان حجاج بن یوسف بود و چنانچه از تواریخ عیان مى‌گردد، قتیبه اولین کسى است که در ناحیه بلخ امنیت کامل برقرار نمود، و مردم را به دین اسلام فرا خواند.

    ساختار

    در ابتدا با مقدمه‌اى از مؤلف و سپس گفتارى از وى پیرامون تاریخچه و موقعیت جغرافیایى و حکومتى بلخ در دوران تاریخ، شروع مى‌گردد. بعد از آن از مهاجرت آریایى‌ها به این سرزمین و شاهان اولیه بلخ سخن به میان مى‌آورد. در ادامه از موقعیت جغرافیایى آمودریا که همان جیحون باشد و سرچشمه و رودهاى و نهرهاى آن مطالبى را ارائه مى‌دهد. سپس از موقعیت جغرافى بلخ و ساختمان و ساختار بلخ در دوره اسلامى و همچنین از دروازه‌ها و گذرها و محلات شهر بلخ سخن مى‌گشاید. همچنین از راه‌هاى تجارى، بازرگانى که از بلخ عبور مى‌کرده و کالاها و صادرات بلخ سخن مى‌گوید. در فصلى از ضرب سکه در دورده اسلامى در بلخ اشاره مى‌کند که عمر اولین بار مسکوکاتى را به پیروى از شک، صورت و وزن دراهم ساسانى ضرب کرد، و بر آن لااله‌الاالله وحده و محمد رسول‌الله نوشت.

    همچنین وى در ابوابى درباره طبقات و جامعه این شهر و لباس بلخیان مى‌گوید. در بخشى از کتاب به ذکر مساجد بلخ و مزارهاى مشهور بلخ اشاره مى‌نماید. در ادامه از مدارس بلخ؛ مانند مدرسه زندان و مدرسه خلیلیه سخن مى‌گوید.

    مؤلف بخش نسبتا مفصلى را در این کتاب تحت عنوان (نگاهى به شعراى معروف بلخ) به ذکر نام و شرح حال این شعرا و ذکر اشعار معروف آنان مى‌پردازد. در بخش دیگرى از این مجموعه نگاهى دارد به شهرها، قراء، قصبه‌ها و مضافات بلخ. در پایان کتاب نیز منابع و مآخذ مطالب کتاب ذکر گردیده است و در آخر به پیوست‌هاى کتاب اشاره شده است.

    وضعیت کتاب

    کتاب حاضر داراى سه پیوست که شامل نقشه‌ها، فهرست اماکن، اشخاص، کتب، مى‌باشد.

    منابع مقاله

    متن و مقدمه کتب.

    وابسته‌ها