الشكوك للرازي علی كلام فاضل الأطباء جالينوس في الكتب التي نسبت اليه: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - ' ص ' به ' ص'
جز (جایگزینی متن - 'پزشك' به 'پزشک')
جز (جایگزینی متن - ' ص ' به ' ص')
خط ۴۵: خط ۴۵:
رازى، در اين كتاب، بسيارى از آراء فلسفى و پزشکى [[جالینوس]] را مورد نقد و بررسى قرار مى‌دهد.
رازى، در اين كتاب، بسيارى از آراء فلسفى و پزشکى [[جالینوس]] را مورد نقد و بررسى قرار مى‌دهد.


البته بايد توجه داشت كه نقد افكار و آراء طبيب مشهورى همانند [[جالینوس]]، از عهده هركسى ساخته نيست و چه‌بسا ادعاى اشكال بر او باعث هجمه بر منتقد شود. رازى خود به اين مطلب واقف بوده است؛ ازاين‌رو، در اوايل كتاب، در عين اعتراف به عظمت و جلالت شأن [[جالینوس]]، خاطرنشان مى‌كند كه صناعت طب و فلسفه، تسليم محض در برابر بزرگان و تقليد از آنان را برنمى‌تابد؛ چنان‌كه [[جالینوس]] خود در كتابى كه راجع به منافع اعضاء نگاشته، كسانى را كه پيروان و رهروان خود را به پذيرش بدون دليل از خويش وامى‌دارند، سرزنش نموده است (الشكوك، ص 39 - 41).
البته بايد توجه داشت كه نقد افكار و آراء طبيب مشهورى همانند [[جالینوس]]، از عهده هركسى ساخته نيست و چه‌بسا ادعاى اشكال بر او باعث هجمه بر منتقد شود. رازى خود به اين مطلب واقف بوده است؛ ازاين‌رو، در اوايل كتاب، در عين اعتراف به عظمت و جلالت شأن [[جالینوس]]، خاطرنشان مى‌كند كه صناعت طب و فلسفه، تسليم محض در برابر بزرگان و تقليد از آنان را برنمى‌تابد؛ چنان‌كه [[جالینوس]] خود در كتابى كه راجع به منافع اعضاء نگاشته، كسانى را كه پيروان و رهروان خود را به پذيرش بدون دليل از خويش وامى‌دارند، سرزنش نموده است (الشكوك، ص39 - 41).


== ساختار ==
== ساختار ==




رازى، نقد آراء [[جالینوس]] را از كتاب البرهان شروع مى‌كند و اين كتاب را چنين معرفى مى‌نمايد: «انه كان اجل الكتب عندى و انفعها بعد كتب الله المنزلة (همان، ص 42 - 43).
رازى، نقد آراء [[جالینوس]] را از كتاب البرهان شروع مى‌كند و اين كتاب را چنين معرفى مى‌نمايد: «انه كان اجل الكتب عندى و انفعها بعد كتب الله المنزلة (همان، ص42 - 43).


وى بيش از 20 رأى از آراء [[جالینوس]] را به نقل از سى و چند كتاب او نقل و آن‌گاه نقد مى‌كند.
وى بيش از 20 رأى از آراء [[جالینوس]] را به نقل از سى و چند كتاب او نقل و آن‌گاه نقد مى‌كند.
۶۱٬۱۸۹

ویرایش