گفتارهای دینی، اجتماعی، اخلاقی، فلسفی، تربیتی

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    گفتارهای دینی، اجتماعی، اخلاقی، فلسفی، تربیتی
    گفتارهای دینی، اجتماعی، اخلاقی، فلسفی، تربیتی
    پدیدآورانطالقانی، محمود (نويسنده)
    سال نشر1327ش - 1367ق
    چاپ1
    موضوعاسلام - مقاله‎‌‌ها و خطابه‎‌‌ها
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    4الف2ط 10/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    گفتارهای دینی، اجتماعی، اخلاقی، فلسفی، تربیتی، مجموعه نوشتارهایی در موضوعات مختلف به قلم آیت‌الله سید محمود طالقانی (1298-1358ش)، است که در سال 1325 برای رادیو نوشته و سپس در قالب کتاب منتشر شده است.

    آن‌گونه که در ابتدای کتاب آمده، نویسنده ابتدا به جهت دیدگاه منفی بعضی از متدینین نسبت به رادیو و نیز مشغله‌های کاری‌اش در نگارش این گفتارها مردد بوده است، اما پس از مشورت با بعضی علمای دینی و مراجعه به مدارک فقهی تصمیم به نگارش این گفتارها می‌گیرد. وی با تیزبینی مؤمنانه از خالی گذاشتن میدان وسائل تبلیغ و تربیت گله کرده و می‌نویسد: «... از روی موازین قرآن و دین این گناه [ترک صحنه] مسلم‌تر از امور شبهه‌ناک است؛ چون جهاد به معنای عام و نهی از منکر و امر به معروف با استفاده از وسائل روز از امور مسلمه دین زنده اسلام است». آن‌گونه که نویسنده گفته، مطالب مقالات اگرچه به‌صورت خطابه است، ولی بر اساس منطق صحیح و اصول تعلیمات دینی نوشته شده و چون در مقالات اول متوجه شده آیات و احادیث در رادیو غلط خوانده می‌شود، به ذکر مضمون آنها اکتفا کرده است[۱]‏.

    حقیقت تربیت و تربیت قرآن، وضع جهان هنگام میلاد پیغمبر(ص)، آثار محیط تربیتی و خانواده، تربیت جامع قرآن، مسئولیت حفظ و تربیت جسم، جنگ عمومی سراسر جهان، جنگ داخلی بدن و علل ضعف مقاومت مزاج، شعرا و تقلید ناروا، ضررهای اقتصادی و اجتماعی شراب و احکام فطرت و فطری بودن دین، زندگانی امام حسین(ع) و برکات آن از جمله مباحثی است که در کتاب مطرح شده است.

    تأثیر اسلام بر توحیدی نمودن عادات و رسوم ملل از جمله گفتارهای مطرح‌شده در کتاب است. در فرازی از این گفتار چنین می‌خوانیم: «.... در این عید [نوروز] ایرانیان در برابر آتش نیایش می‌کردند و طبقات دهاقین و رعیت‌ها به پادشاهان سجده می‌نمودند، از بعضی درخت‌ها یا آفتاب و ماه طلب خوشی و سعادت می‌کردند و دفع بلا و مصائب را از آنها می‌طلبیدند. اینها رسوم بد و عادات زشت بود که اسلام برداشت و دستور داد به مبدأ مقتدر و توانای عالم در این روز متوجه شوند و از او خیر و سعادت بطلبند و در هنگام تحویل نماز بخوانند و...»[۲]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص2-3
    2. ر.ک: متن کتاب، ص45

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها