أشراط الساعة و ذهاب الأخيار و بقاء الأشرار

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    أشراط الساعة و ذهاب الأخيار و بقاء الأشرار
    أشراط الساعة و ذهاب الأخيار و بقاء الأشرار
    پدیدآورانسلمی اندلسی، عبد الملک بن حبیب (نويسنده)

    غماری حسنی، عبدالله عبدالمومن (محقق)

    ادریسی تمسانی، محمد ( مقدمه نويس)
    ناشرأضواء السلف
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1425ق - 2005م
    چاپ1
    موضوعآخر الزمان - احادیث اهل سنت - بررسی و شناخت
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف2 الف5 222/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    أشراط الساعة و ذهاب الأخيار و بقاء الأشرار، نوشته ابومروان عبدالملک بن حبیب بن سلیمان سلمى (238 یا 239-174ق)، عالم اندلسى مالکی‌مذهب است که نشانه‌های روز رستاخیر را در احادیث یافته و برشمرده است. این کتاب با پژوهش «عبدالله عبدالمؤمن غماری حسنی» و تقریظ محمد ادریسی تمسمانی عرضه شده است.

    نویسنده، نشانه‌های روز رستاخیز را دسته‌بندی نموده و با عباراتی همچون: «رفتن آدمیان نیک‌کردار»، «پدید آمدن شرایط گوناگونی که رستاخیز را شکل می‌دهند»؛ «بیرون‌شدن دابّة الأرض»، «فرود آمدن عیسی بن مریم(ع)» و «بیرون ‌شدن دجّال» عنوان داده است[۱].

    ‏این کتاب، تک‌نوشته‌ای است که با این نام و با این اسلوب نگارش، در آثار پیشینیان دیده نمی‌شود. البته مطالب سُست و برخی اسرائیلیات در آن به چشم می‌آید. ‏همچنین، این نسخه، تحریف و تصحیف بسیاری را در بر دارد که اینها یا از کوتاهی نسخه‌نویسان و یا ناشی از حافظه ضعیف و فزونی غلط مؤلف است[۲].

    محقق در بخش نخست کتاب، مباحثی را در شرح حال نویسنده و داوری‌هایی که در باره نقاط قوت و ضعف او در شناخت حدیث درست از سقیم داشته‌اند، بازنمایی موضوع و اهمیت کتاب، بررسی انتساب کتاب به عبدالملک بن حبیب، دستیابی و بهره‌جویی از نسخه عکس‌برداری‌شده‌ای از روی نسخه اصلی که در گنجینه کُتب محمد بوخبزه حسنی بوده است و وانمایی میراث نویسندگان مغرب اسلامی درباره فتنه‌ها و رخدادهای بزرگ و سهمگین نوشته است[۳]‏.

    شیوه نویسنده با توجه به عصری که می‌زیسته است، شناخته می‌شود؛ او نویسنده‌ای در قرن طلایی اسلام است. البته در این قرن، میان دو دانش حدیث و فقه جدایی افکنده شد؛ بدین‌گونه که محدّث، ماده حدیث را فراهم می‌آورد و فقیه آن را در جای ویژه آن می‌نشاند. ازاین‌رو، گروهی از راویان پدید آمدند که از محتوا و اسناد حدیث (مانند درجه درستی و متصل و مرسل‌ بودن آن) شناخت کافی نداشتند. عبدالملک بن حبیب محدثی بود که در کار حدیث، از روش پیشینیان و شیوه محدثان بهره جست؛ ازاین‌رو، هر حدیثی را با اسنادش (یعنی به طریق تحدیث و اِسناد) در کتابش آورده، اما فراتر از آن نرفته است؛ زیرا در همه و یا بیشتر اِسنادها، سندهای میان راوی و رسول‌الله(ص) منقطع شده‌ است. پس، گاهی در رأس و میانه سند افتادگی دیده می‌شود و گاهی، مؤلف روایت را به‌طور مستقیم از پیامبر(ص) روایت کرده است. البته، با این روش روایی، جنبه تفسیری برخی آیه‌های قرآنی فزونی گرفته و همراهی تعلیقه‌های مؤلف را بر آنچه در احادیث باب آمده است و نیز شرح او را بر برخی اصطلاح‌های متن در پی داشته است.

    محقق در این اثر، به‌رغم فزونی تحریف و تصحیف متن، صواب‌دیدهای شیخ بوخُبزه را درج نموده است. البته به دلیل فزونی آن‌ها به ارزیابی‌اشان نپرداخته است و به‌جای آن، به تصویبات دیگران اشاره نموده است. او چنانچه برای واژه‌های متن در کتاب‌های روایی یا رجالی و مانند اینها، مخرَّجی یافت شود، درستِ آن‌ها را ثبت نموده است و چنانچه به مخرَّجی دست نیافته باشد، واژه را بر همان اصل خود وانهاده است. البته، این کارها را با مشورت با دو استاد (شیخ حسن علمی و شیخ بوخُبزه) انجام داده است[۴]. ‏محقق، کتاب را با درج فهرست‌هایی از آیه‌ها، حدیث‌های نبوی(ص)، مصدرها و منابع به پایان برده است.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص165-75
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ص13-12
    3. ر.ک: همان، ص61-41
    4. ر.ک: همان، ص63-67

    منابع مقاله

    مقدمه محقق و متن کتاب.


    وابسته‌ها