أخبار مكة و ما جاء فيها من الآثار

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    اخبار مکه: ترجمه کتاب أخبار مکة و ما جاء فيها من الآثار
    أخبار مكة و ما جاء فيها من الآثار
    پدیدآورانارزقی، محمد بن عبدالله (نویسنده) مهدوی دامغانی، محمود (مترجم)
    ناشرحکمت
    مکان نشرايران - تهران
    سال نشر1393ش.
    چاپيکم
    شابک978-964-244-059-7
    موضوعزيارتگاه‌هاي اسلامي - عربستان سعودي - مکه حج - مکه - تاريخ
    کد کنگره
    ‏ 4الف 7م / 248 DS

    أخبار مكة و ما جاء فيها من الآثار تألیف ابوالوليد محمد بن عبداللّه بن احمد ازرقى، با تحقیق رشدی صالح ملحس، با ترجمه و تحشیه محمود مهدوی دامغانی، از آثار به جاى مانده از نيمۀ اول قرن سوم هجرى و از قديمترين آثارى است كه دربارۀ شهر مقدس مكه نوشته شده است.

    كتاب كه مجموعه‌اى از روايات گروهى از محدثان معروف است، مبتنى بر روايات پدربزرگ مؤلف، احمد بن محمد ازرقى (متوفى بعد از212 ق) است و بسيارى معتقدند كه صاحب اصلى كتاب، اوست و ابوالوليد كتاب راجمع‌آورى و تكميل كرده است.

    كتاب كه در واقع تاريخ و جغرافياى مكه از آغاز خلقت تا سال 244 هجرى است(نه اينكه سالشمارانه باشد)، با سخن دربارۀ كعبه و حضرت آدم و سنت حج گزاردن و طواف كشتى نوح آغاز شده و با شرح اين مباحث ادامه يافته‌است:

    سكونت ابراهيم و اسماعيل، حج ابراهيم، معرفى جرهميان و تيره‌هاى منشعب ازاسماعيل، بتهاى كعبه، داستان ابرهه،و حج عصر جاهلى.ديگر مباحث كتاب عبارتند از: ويژگيهاى ساختمان كعبه، شرح بازسازيها و تغييراتى كه در مسجد الحرام انجام شده، شرح جغرافياى مكه از جمله معرفى چاه‌ها و كوه‌ها و بسيارى اطلاعات ديگر.

    محقق كتاب در پايان هرجلد پيوستهايى به كتاب افزوده است. مقدمۀ مترجم و ناشر عربى و محقق كتاب در آغاز، و فهارس اعلام به تفكيك نام اشخاص، مكانها و قبايل و خاندانهادر پايان كتاب آمده است.[۱]

    پانویس

    1. ر.ک: روغنی، شهره، ص114-115

    منابع مقاله

    روغنی، شهره، کتابشناسی گزیده توصیفی تاریخ و تمدن ملل اسلامی، تهران، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها(سمت)، 1382ش

    وابسته‌ها