شرح حکم الشيخ الأکبر سيدي محيي‌الدین بن عربی قدس‌الله‌سره

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    شرح حکم الشيخ الأکبر سيدي محيي‌الدین بن عربی قدس‌الله‌سره
    شرح حکم الشيخ الأکبر سيدي محيي‌الدین بن عربی قدس‌الله‌سره
    پدیدآورانبانی، حسن بن موسی (نویسنده) مزیدی، احمد فرید (محقق)
    عنوان‌های دیگرالحکم الالهيه. شرح
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بيروت
    سال نشر1427ق. = 2006م.
    چاپچاپ يکم
    موضوعابن عربي، محمد بن علي، 560 - 638ق. الحکم الالهيه - نقد و تفسير

    کلمات قصار

    عرفان

    اخلاق عرفاني - متون قدیمی تا قرن 14

    عرفان - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏ ‎‏ح‎‏8027 / 283 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شرح حکم الشيخ الأکبر سيدي محيي‌الدین بن عربی قدس‌الله‌سره، شرحی است بر کتاب «الحکم» محیی‌الدین ابن‌ عربی (560- 638ق) که توسط ملاحسن بن موسی بن عبدالله کردی بانی قادری (متوفی 1148ق) شرح گردیده و با تحقیق احمد فرید مزیدی، به چاپ رسیده است.

    عنوان‌های دیگر کتاب «الحکم»

    عنوان‌های دیگری برای «الحکم» ذکر شده است: «الحکمه الالهیة»، «حکم القدوة الراسخ»، «کتاب الحکمة الالهیة»، «کتاب فی طریق الله تعالی»[۱].

    معرفی کتاب «الحکم»

    کتاب «الحکم» از بهترین و نافع‌ترین کتاب‌ها برای سالک طریق اهل الله است و مشتمل بر لطائف، مطالب زیاد و فراوان و مسائل توحیدی و احکام عرفانی با عبارات مناسب و اشارات بلند می‌باشد و کلمات آن گر چه در ظاهر متفرق است اما در حقیقت از ابتدا تا انتها به هم مرتبط هستند[۲].

    «کتاب الحکمه» از آثار محی‌الدین ابن عربی است که وی در این کتاب، نکته‌های فراوانی را در موضوع عرفان نظری و عرفان عملی، به‌صورت جملات کوتاه، آورده است. اهمیت این اثر‌ِ ابن عربی ازآن‌رو است که برخی از نکته‌هایی که در این کتاب است، در آثار دیگر وی نیست[۳].

    شرح کتاب «الحکم»

    کتاب با مقدمه کوتاهی از محقق در اشاره به نسخه مورد استفاده در تحقیق کتاب[۴] و نیز مقدمه شارح، آغاز گردیده است. در مقدمه شارح، پس از بیان این موضوع که اثر حاضر، شرح کتاب «الحکم» ابن‌ عربی می‌باشد، به ذکر تاریخ ولادت و وفات وی، پرداخته شده است[۵].

    شیوه شرح، به‌صورت مزجی است، به این صورت که قسمتی از متن اصلی، در داخل پرانتز قرار گرفته و در ادامه، به توضیح و شرح همان قسمت با استفاده از فصوص، فتوحات و دیگر آثار شیخ، پرداخته شده است.

    ترجمه کتاب «الحکم»

    علی شالچیان ناظر، پژوهشگر مطالعات عرفانی و پژوهشگر آثار ابن عربی، «کتاب الحکمه» را ترجمه و شرح کرده است. این کتاب به تازگی از سوی انتشارات «سلوک ما» در 427 صفحه، منتشر شده است.

    علی شالچیان ناظر، که آثاری همچون ترجمه فصوص الحکم (ترجمه تحقیقی)، و کتاب سلوک ما، و کتاب سطحی‌نگری را در کارنامه خود دارد، با استفاده از آثار ابن عربی و با بهره‌گیری از بیش از 280 کتاب‌ِ مرجع، به ترجمه و شرح این کتاب پرداخته است. او بر این باور است که بسیاری از سخنان‌ِ ابن عربی، در ظاهر، در موارد فراوانی، شبیه به سخنان عارفان و سالکان دیگر است؛ اما معنای مورد نظر او با بسیاری از عارفان و اهل سلوک، فرق‌هایی بنیادین دارد و درنتیجه نمی‌توان بدون تحقیق و بررسی، به صرف اینکه ظاهر کلام او شبیه به سخنان دیگران است معنای مورد نظر او را همان چیزی دانست که از ظاهر کلام او برمی‌آید و دیگران گفته‌اند. علی شالچیان ناظر بارها در ضمن‌ِ مطالب مختلفِ این کتاب، با استناد به سخنان و مبانی ابن عربی، این موضوع را به اثبات رسانده است[۶].

    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب در انتهای کتاب آمده و در پاورقی‌ها، علاوه بر ذکر منابع[۷]، به توضیح برخی از مطالب متن، پرداخته شده است[۸].

    پانویس

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. يحيي، عثمان، مؤلفات ابن عربي، تاريخها و تصنيفها، 2001م، مصر – قاهره، الهيئة المصرية العامة للکتاب،
    3. بی‌نام، «ترجمه و شرح «کتاب الحکمه» اثر ابن عربی»، وبسایت مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب


    وابسته‌ها