مجموعه رسائل کلامی و فلسفی و ملل و نحل

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    مجموعه رسائل کلامی و فلسفی و ملل و نحل
    مجموعه رسائل کلامی و فلسفی و ملل و نحل
    پدیدآورانمدرس یزدی، علی اکبر (نويسنده) ابراهیمی دینانی، غلام حسین (مقدمهنويس)
    عنوان‌های دیگرالـاسفار الاربعه ** شرح فصوص الحکم
    ناشروزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. سازمان چاپ و انتشارات
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1374ش
    چاپ1
    شابک-
    موضوعاسلام - فرقه‎ها - عرفان - فلسفه اسلامی - مقاله‌ها وخطابه‌ها - کلام شیعه امامیه - مقاله ها و خطابه ها
    زبانعربی - فارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /آ25 1457 BBR
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مجموعه رسائل کلامی و فلسفی و ملل و نحل، تألیف علی‌اکبر مدرس یزدی (1267-1344ق)، مشتمل بر تعلیقاتی بر «شرح فصوص الحكم» قیصری، «الأسفار الأربعة» ملاصدرا و رسائلی در ملل و نحل است.

    کتاب با مقدمه تحقیقی ارزشمندی به قلم غلامحسین ابراهیمی دینانی و شرح حال مختصری از مؤلف و اشاره به آثار وی به قلم محمود بن علی‌اکبر حکمی یزدی آغاز شده است.

    کتاب حاضر، مشتمل است بر یک سلسله مباحث کلامی و فلسفی و تعلیقاتی که بر «شرح فصوص الحكم» قیصری به رشته نگارش درآمده است. همچنین در این مجموعه، رساله‌ای در شرح حال «غلات» نوشته شده که به علم ملل و نحل مربوط است. میرزا علی‌اکبر مدرس یزدی در میان فرقه‌های متعدد مذهبی نسبت به اهل غلو حساس بوده و درباره عقاید آنان به یک بررسی جامع‌الاطراف پرداخته است[۱]‏. فرق غلات شیعه در 24 باب مطرح شده است.

    حکیم مدرس یزدی از هشام بن حکم و زرارة بن اعین و یونس بن عبدالرحمن دفاع کرده و نسبت‌های ناروایی که در کتب ملل و نحل به این اشخاص داده شده را مردود دانسته است[۲]‏. در آثار او اطناب ممل و ایجاز مخل مشاهده نمی‌شود و در تعلیقات خود بر شرح «فصوص الحكم» نیز از همین طریقه پیروی می‌کند[۳]‏. او در این تعلیقات بیشتر به توضیح مطالب می‌پردازد و می‌کوشد برای خواننده هرگونه ابهامی را از عبارات کتاب بزداید. در تعلیقات این حکیم، نکته‌ها و لطائف فراوانی وجود دارد که می‌توان از آنها بهره‌مند شد. او در برخی موارد به مواضع قیصری خرده گرفته و نظریات او را مورد انتقاد قرار داده است. دینانی در مقدمه به یکی از این خرده‌گیری‌ها اشاره کرده است[۴]‏. مدرس یزدی همچنین شرح‌های مختلف فصوص الحكم ابن عربی را مورد بررسی قرار داده، ولی در میان همه شارحان بیشتر به عبدالرحمن جامی و مؤیدالدین جندی توجه داشته است[۵]‏.

    نویسنده در این کتاب همچنین تعلیقاتی نیز بر «الأسفار الأربعة» صدرالمتألهین شیرازی دارد که از نکات دقیق و ارزشمند خالی نیست. البته این تعلیقات در مقام مقایسه با تعلیقاتی که بر «شرح فصوص الحكم» قیصری نوشته بسیار اندک است، ولی با همین اندک می‌توان به میزان علاقه و احاطه‌ای که وی به آثار ملاصدرا دارد پی برد[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، صفحه و
    2. ر.ک: همان، صفحه ح
    3. ر.ک: همان، صفحه ط
    4. ر.ک: همان، صفحه ید
    5. ر.ک: همان
    6. ر.ک: همان، صفحه یه

    منابع مقاله

    مقدمه غلامحسین ابراهیمی دینانی.

    وابسته‌ها