چادر و مقنعه از دیدگاه قرآن و حدیث

چادر و مقنعه از دیدگاه قرآن و حدیث، اثر اکرم‌السادات دهقانی، کتابی است که به پوشش اسلامی زنان می‌پردازد.

چادر و مقنعه از دیدگاه قرآن و حدیث
چادر و مقنعه از دیدگاه قرآن و حدیث
پدیدآوراندهقانی، اکرم‌السادات
ناشرمرکز پژوهش‌های صدا و سیما
مکان نشرایران - قم
سال نشر1384ش
چاپ1
زبانفارسی
تعداد جلد1

لباس و پوشش، از نعمت‌ها و هدیه‌های الهی است که با ویژگی‌های روحی و جسمی بشر هماهنگ است و وی به‌طور فطری به آن گرایش دارد. به گواهی تاریخ، از آغاز پیدایش انسان، وی همواره کوشیده‌ است پوشش مناسبی برای خود تهیه کند. در میان پوشش‌ها، چادر و مقنعه به‌دلیل هم‌خوانی کامل با ارزش‌ها و الگوهای فرهنگی حاکم بر جامعه‌های اسلامی، بهتر می‌تواند به طبع زیباجویی بانوان در حوزه مصالح فردی و اجتماعی پاسخ دهد.

چادر، برترین نمود حجاب اسلامی در عصر حاضر است که در سیره زنان برگزیده به‌ویژه فاطمه زهرا(س) ریشه دارد. پیامبر اکرم(ص)، چادر را جزو کالاهای ضروری جهیزیه دخترش زهرا(س) قرار داد. در این میان، چادر سیاه، بهترین و سالم‌ترین پوشش زن مسلمان است که سراسر حجم بدن او را می‌پوشاند و به او وقار و متانتی خاص می‌بخشد. در این اثر که از شش فصل تشکیل شده است، نویسنده چگونگی پوشش، اندازه و رنگ مقنعه و چادر را از دیدگاه آیات و روایات اسلامی بررسی می‌کند. در فصل اول به مفهوم‌شناسی واژه‌های چادر و مترادف‌های آن(جلباب، ازار، حبره، ملحفه، عبائه، رداء، کساء) و مقنعه و مترادف‌های آن(خمار، قناع، معجر) در لغت عرب پرداخته شده است.

موضوع فصل دوم نیز بررسی «ادله لزوم پوشش بیشتر زن نسبت به مرد» است. فصل سوم و چهارم به بررسی «مقنعه و روسری از منظر قرآن واحادیث» و «چادر از منظر قرآن و احادیث» و جنبه‌های گوناگون از جمله کیفیت، کارکرد، رنگ مقنعه و چادر از منظر آیات قرآن و روایات معصومان: اختصاص دارد. در فصل پنجم، نویسنده برخی شبهه‌های موجود درباره حجاب برتر را مطرح کرده و به آنها پاسخ داده است. در فصل ششم نیز با توجه به رسالت خطیر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، مطالبی درباره شیوه‌های ایفای نقش آن رسانه در زمینه ترویج پوشش صحیح و سالم شرعی بیان شده است[۱].

پانویس

  1. حبیبی، سلمان، ص149-150

منابع مقاله

حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

وابسته‌ها