الفتح المبين في حل رموز و مصطلحات الفقهاء و الأصوليين

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    الفتح المبين في حل رموز و مصطلحات الفقهاء و الأصوليين
    الفتح المبين في حل رموز و مصطلحات الفقهاء و الأصوليين
    پدیدآورانحفناوی، محمد ابراهیم (نويسنده)
    ناشر[بی نا]
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الفتح المبین فی حل رموز ومصطلحات الفقهاء والأصولیین اثر محمدابراهیم حفناوی، در بررسی و شرح برخی از رموز و اصطلاحات موجود در کتب فقهی و اصولی.

    نویسنده انگیزه خویش از نگارش کتاب و پرداختن به موضوع رموز و اصطلاحات و بررسی و تشریح آن‌ها را رنج و مصیبتی که خود و هم‌درسانش در هنگام مطالعه آثار و نوشته‌های بزرگان و علمای پیش از خویش برده، عنوان نموده است[۱].

    مطالب، در یک مقدمه و سه بخش، تنظیم شده است. بخش نخست، در چهار قسمت زیر، به بررسی اصطلاحات رایج در میان فقها، اختصاص‌یافته است: در قسمت اول، به بررسی اصطلاحات فقهی حنفیه پرداخته شده است. نویسنده مسائل روایت شده در مذهب حنفیه را در سه طبقه زیر، مورد بررسی قرار داده است:

    1. مسائل الاصول یا مسائل «ظاهر الروایة»: مسائلی که در کتب سته ذکر شده و متضمن آرای ابوحنیفه و ابوموسی است[۲].
    2. مسائل غیر «ظاهرالروایة» یا مسائل نوادر: مسائلی که از غیر کتب سته روایت شده است[۳].
    3. مسائل الفتاوی یا نوازل و واقعات: مسائلی که از مجتهدین متأخر پرسیده شده و در میان متقدمین، روایتی درباره آن وجود ندارد[۴].

    در قسمت دوم، اصطلاحات فقهی مالکیه مورد بررسی قرار گرفته است. این اصطلاحات، در دو بخش بررسی شده است: بخش اول، اصطلاحات وارد شده در کتاب‌های مالکیه که در رأس همه آن‌ها، «الموطاء» مالک قرار دارد و بخش دوم، اقوال و گفتار مالک و شاگردان وی[۵].

    قسمت سوم، به اصطلاحات فقهی مذهب شافعی، اختصاص‌یافته است. این اصطلاحات، به دو بخش قدیم (اقوال امام شافعی در عراق) و جدید (اقوال وی در مصر)، تقسیم شده است[۶].

    در قسمت چهارم، از اصطلاحات فقهی مذهب حنبلی، سخن به میان آمده است[۷].

    در بخش دوم، اصطلاحات و رموز معمول میان علمای اصول، از میان کتاب‌هایی همچون «غایة الوصول شرح لب الاصول» و «جامع الاسرار فی شرح المنار» مورد بررسی قرار گرفته است[۸].

    در بخش سوم، به ضوابط و قواعدی که محققین و دانشجویان نیاز به دانستن آن دارند، پرداخته شده است که از جمله آن‌ها می‌توان به‌اصطلاح ابن تیمیه در «منتقی الاخبار»، رموز عجم در کتب عربی و اصطلاحات مذکور در کتاب «غایة البیان» اشاره کرد[۹].

    پانویس

    1. مقدمه، ص7
    2. متن کتاب، ص11
    3. همان، ص12
    4. همان
    5. همان، ص49- 50
    6. همان، ص99
    7. همان، ص147
    8. همان،ص175
    9. همان،ص181-213

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها