مزارات اصفهان از قرن سوم هجری تا زمان حاضر

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    مزارات اصفهان از قرن سوم هجري تا زمان حاضر
    مزارات اصفهان از قرن سوم هجری تا زمان حاضر
    پدیدآورانمهدوی، مصلح‌الدین (نويسنده) منتظرالقائم، اصغر (تصحیح و پژوهش)
    ناشردانشگاه اصفهان
    مکان نشرایران - اصفهان
    سال نشر1382ش
    چاپ1
    شابک-
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    1382 /ص75 م9 2073 DSR
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تنبيه النائمين، اثر ملا سلطان‌علی بیدختی گنابادی (1327-1251ش)، از اقطاب سلسله نعمت‌اللهی و مشاهیر صوفیه و مفسران قرآن است.

    مؤلف، خواب و رؤیای صادقه را از جمله آیات آفاقی و انفسی مورد اشاره در آیه شریفه سنريهم آياتنا في الآفاق و في أنفسهم حتی يتبين لهم أنه الحق (فصلت: 53) می‌داند. لذا به تألیف این کتاب روی آورده و مطالبی را به‌تفصیل درباره خواب و رؤیا بیان کرده است که مشتمل بر یک مقدمه درباره خواب و رؤیا و بیان کیفیت آن و 14 باب است.

    وی در این 14 باب، انواع دلالاتی را که می‌توان از رؤیای صادقه استفاده کرد، بیان کرده است؛ به‌طوری‌که اصول اعتقادی مانند وجود خداوند و اثبات صفات او و همچنین نبوت و معاد را می‌توان از خواب و رؤیای صادقه استنباط کرد. از دیدگاه وی رؤیای صادقه در مرحله اول، دلیل بر وجود خداوند قدیر و حکیم است؛ به‌طوری‌که زوال اراده و اختیار و شعور که در هنگام خواب عارض می‌شود، دلیل بر این است که این شعور و اختیار و اراده از مبدأ دیگری غیر از جان انسان بر انسان عارض می‌شود[۱].

    خواب، نمونه کوچک مرگ و رؤیای صادقه، شاهدی بر حشر و رجعت و ثواب و عقاب و بهشت و جهنم است و همچنین دال بر وجود عالم دیگری ورای این عالم است که مجرد از ماده است و صور موجودات این عالم در آن ثبت است، چه گذشته و چه آینده[۲].

    از بعد انسان‌شناسی هم رؤیای صادقه دلالت بر تجرد خیال، وجود بدن مثالی و باقی ماندن روح انسانی با قوای خیالی خود بعد از فساد بدن، آثار ریاضات و عبادات و مجاهدات بر تربیت و رشد انسان و صحت نبوت و رسالت و حقیقت وحی می‌تواند داشته باشد[۳].

    از دیدگاه مؤلف، تنعم و تألم در خواب، بدون اینکه جسم از آن مطلع باشد، می‌تواند دلیل بر معذب شدن یا تنعم در عالم قبر و برزخ باشد. همچنین می‌تواند دلیل بر وجود بهشت و دوزخ صوری (مثالی) باشد[۴].

    مطالب مؤلف به‌حسب اقتضا، مستند به آیات و روایات و اشعار عربی و فارسی است و وی از آنها، در تأیید مطالب خود استفاده کرده است.

    رساله‌ای در باب خواب مغناطیسی به قلم سلطان حسین تابنده گنابادی، به این کتاب ضمیمه شده است. تابنده در این رساله مختصر، ضمن توضیح خواب مغناطیسی (مصنوعی – هیپنوتیزم)، به فوائد و خطرات آن و همچنین روش‌های آن اشاره کرده است و به مقایسه آن با خواب طبیعی پرداخته است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص‌27-25
    2. ر.ک: همان، ص30–31؛ 33-36
    3. ر.ک: همان، ص‌40-37، 43-47 و 49-70
    4. ر.ک: همان، ص‌71 و 75
    5. ر.ک: همان، ص‌81-105 و 107-113 و 115-119

    منابع مقاله

    متن کتاب.

    وابسته‌ها