الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم
هداية الحُجاج (سفرنامه مكه) اثر محمدرضا طباطبائى تبريزى، به بيان و وصف مناطق مختلفى كه نویسنده، در سفر مكه از آنها گذر نموده پرداخته است. اين كتاب در يك جلد و به زبان فارسى به رشته تحرير درآمده و به همت استاد رسول جعفريان تصحيح گرديده است.
نویسنده، در دو فصل اول كتاب مباحثى مقدماتى راجع به فوايد سفر و آداب آن از کتابهاى حديثى شيعه گردآورى نموده است تا براى خوانندگانى كه به مناسبتهاى مختلف، عازم سفر هستند سودمند و مفيد واقع گردد. وى، مسافرت را از عواملى مىداند كه بوسيله آن انسان، با مشاهده آثار خلقت و ديدن اقوام و ملل مختلف به درك ديگرى از جهان دست يافته و علاوه بر آن، به تجربياتى آموزنده نيز مىرسد كه براى آينده زندگى او مفيد است.
او در فصل دوم كتاب به ذكر آداب سفر پرداخته و در اينباره احاديثى را ذكر مىنمايد كه امامان معصوم(ع) پيروان خود را به التزام به اين دستورات سفارش كردهاند كه انتخاب همسفر خوب، و آغاز نمودن سفر با صدقه و قرائت آيۀالكرسى و دعاهاى مأثور از آن جمله است.
نویسنده، در آغاز فصل سوم كتاب خود، همراهان خود را به صورتى مختصر و گزيده معرفى مىنمايد و با توجه به مقام و منزلت هريك از ايشان، شرح حالى را براى او مىنويسد.
مؤلف در مورد عرفات اينگونه مىنويسد:
«از اركان مناسك و اعمال حج يكى وقوف به عرفات است از ظهر روز عرفه تا غروب همان روز. عرفات محلى است معروف و محدود از بطن عَرَنه و ثَويه تا ذوالمجاز.... اينجا را عرفات ناميدهاند به جهت اينكه جبرئيل، حضرت ابراهيم خليل(ع) را به اين مكان آورد و گفت: يا ابراهيم اينجا عرفات است، فاعرف مناسكك و اعترف بذنبك».