الغاية القصوی في تعليق علی العروة الوثقی، كتاب الخمس

    از ویکی‌نور
    الغایة القصوی في تعلیق علی العروة الوثقی - کتاب الخمس
    الغاية القصوی في تعليق علی العروة الوثقی، كتاب الخمس
    پدیدآورانیزدی، محمدکاظم بن عبدالعظیم (نويسنده) طباطبایی قمی، تقی (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرالعروه الوثقی. حاشیه کتاب الخمس
    ناشرمحلاتی
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1419 ق
    چاپ1
    موضوعخمس

    فقه جعفری - قرن 14

    یزدی، محمدکاظم بن عبدالعظیم، 1247؟ - 1338؟ق. العروه الوثقی - نقد و تفسیر
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏183‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏ی‎‏4‎‏ ‎‏ع‎‏4036‎‏ ‎‏1378
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf


    "الغاية القصوى في التعليق على العروة الوثقى: كتاب الخمس" تأليف آیت‌الله سيد تقى طباطبايى قمى در فقه و احكام مربوط به خمس در تاريخ 1417ق نگاشته شده و شرح مباحث فقهى و بيان مستندات و ادله «عروة الوثقى» تأليف فقيه بزرگ سيد محمد كاظم طباطبايى يزدى است.

    ساختار

    نگارنده براساس كتاب خمس عروة الوثقى، مطالب خود را مرتب كرده و تلاش نموده به شيوه فقه استدلالى، با استفاده از ادله قرآنى، روايى، عقل و اجماع مباحث فقهى اين كتابِ فتوايى را مستدل نمايد.

    گزارش محتوا

    در ابتدا به وجوب خمس اشاره شده و موارد وجوب خمس و فروعات فقهى مربوط به آن مورد شرح و بررسى قرار گرفته است.

    خمس غنايم جنگى و اموالى كه از كفار در اثر جنگ به دست مى‌آيد، و احكام و شرايط تعلق گرفتن خمس به معادن، گنج، اشياء حاصل از غواصى در دريا، خمس مربوط به اموال حلال مخلوط به حرام را به صورت مبسوط بيان مى‌شود.

    در رابطه با اموال مجهول المالك، مكلّف اگر مقدار مالى كه به اموالش مخلوط شده است را می‌داند، ولى مالك را نميشناسد، بايد به همان اندازه از طرف مالك صدقه بدهد و اگر مالك را ميشناسد و مقدار را نمی‌داند، بايد با مالك صلح نمايد و با پرداخت خمس مسئله حل نمی‌شود.

    تنها در يك مورد است بحث خمس مطرح مى‌شود و آن در صورتى است كه نه مالك را شناخته است، و نه مقدار مالى كه به اشتباه وارد اموالش شده است را می‌داند.

    از ديگر موارد خمس اراضى است كه كافر ذمى از مسلمان خريده است كه نگارنده به فروعات فقهى آن اشاره كرده است. بحث فقهى درباره سهم مبارك امام معصوم، اراضى مفتوحه عنوه، خارج كردن خرج يكسال از اموال و محاسبه خمس، عدم وجوب خمس در ميراث، تعلق گرفتن خمس به منفعت كسب و تجارت، بيان مستحقين خمس و مصرف اموال خمسى و ساير ادله فقهى (نقلى و عقلى) مربوط به خمس از ديگر مندرجات اين كتاب است.