نهج‌البلاغة (تحقیق شرقی)

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    نهج البلاغة
    نام کتاب نهج البلاغة
    نام های دیگر کتاب نهج البلاغه للامام امیر المومنین علیه السلام

    نهج البلاغه و هو مجموعه ما اختاره الشریف ابو الحسن محمد الرضی بن الحسن الموسوی من کلام امیر المومنین ابی الحسن علی بن ابی طالب علیه السلام

    پدیدآورندگان شرقی، محمد علی (محقق)

    صالح، صبحی (نويسنده)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏38‎‏ ‎‏137‎‏5
    موضوع علی بن ابی طالب (ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - خطبه‎ها

    علی بن ابی طالب (ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - نامه‎ها

    علی بن ابی طالب (ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - کلمات قصار

    ناشر دار الکتب العلمية، منشورات محمد علي بيضون
    مکان نشر تهران - ایران
    سال نشر 1375 هـ.ش
    کد اتوماسیون 5609


    معرفى اجمالى

    «نهج‌البلاغه للامام اميرالمؤمنين(ع)»، موضوع‌بندى و ترتيب جديدى از اين كتاب شريف است كه توسط محمدعلى شرقى انجام شده است.

    ساختار:

    كتاب در چند بخش تنظيم شده است: در بخش اول متن نهج‌البلاغه با ترتيب موضوعى جديدى ذكر شده است. در بخش دوم، فهارس مختلف بر طبق فهارس صبحى‌صالح و با ذكر آدرس جديد در اين كتاب تنظيم شده است. در بخش سوم نيز در جداولى كشّاف فصل‌ها و مطالب براى اطلاع دقيق از محل هر يك از آن‌ها آمده است.

    گزارش محتوا:

    صبحى صالح، در پايان نهج‌البلاغه، حدود 245 موضوع را به عنوان موضوعات عامّه دسته‌بندى كرده است. به‌علاوه كه عناوين مربوط به مسائل شرعى و اعتقادى و مسائل اجتماعى و مطالب فلسفى و كلامى را نيز از هم تفكيك و دسته‌بندى كرده است. در اين اثر نيز همان موضوعات ذكر شده، اما چون ترتيب خطبه‌ها و نامه‌ها با ترتيب كتاب حاضر تفاوت دارد، شماره صفحات تغيير كرده است.

    بخشى از نهج‌البلاغه صبحى‌صالح به شرح و توضيح لغات اختصاص دارد كه مجموعاً بيش از 5000 واژه را شامل مى‌شود و به مقدار زيادى مى‌تواند ما را در آشنايى با نهج‌البلاغه كمك كند. اين بخش در ترتيب شرقى نيامده است؛ اما در پاورقى صفحات الفاظ و لغات معنا شده است.

    در اين اثر از نسخه‌هاى عبده، فيض‌الاسلام، ملّافتح‌الله و ساير نسخ و شروح استفاده كرده و اغلاط فراوانى را اصلاح كرده است. وى همچنين خطبه‌ها، نامه‌ها و حكمت‌ها را به بخش‌هايى تقسيم كرده تا جايگاه هر جمله‌اى را به توان به شماره آدرس داد.

    در انتها نيز فهارس ذيل به ترتيب آمده است كه خواننده و پژوهش‌گر را در يافتن موضوع مورد نظرش از نهج‌البلاغه مدد مى‌رساند: 1- الفاظ غريبه مشروحه، 2- موضوعات عامه، 3- خطب و انواع آن، 4- رسائل و انواع آن، 5- آيات قرآنى، 6- احاديث نبوى، 7- عقائد دينى، 8- احكام شرعى، 9- عبارات شبه فلسفى و كلامى، 10- تعاليم و وصاياى اجتماعى، 11- ادعيه و ابتهالات، 12- اشعار، 13- اعلام مرد و زن و قبايل و طوايف، 14- حيوانات، 15- گياهان، 16- ستارگان و افلاك، 17- معادن و جواهرات، 18- اماكن و شهرها، 19- وقايع تاريخى، 20- فهرست تفصصيلى مطالب كتاب، 21- فهرست فهارس نهج‌البلاغه.

    منابع مقاله:

    مقدمه و متن كتاب


    پیوندها