سيمای فرزانگان: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۴: خط ۲۴:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''سیمای فرزانگان''' اثر آیت‌الله جعفر سبحانی، حاوی هفتاد و سه مقاله عقیدتی، اجتماعی، تاریخی و بیوگرافی در موضوعات مختلف است.
'''سیمای فرزانگان'''، اثر آیت‌الله جعفر سبحانی (معاصر)، حاوی هفتادوسه مقاله عقیدتی، اجتماعی، تاریخی و بیوگرافی در موضوعات مختلف است.


مقالات کتاب هرچند درباره موضوع واحدی سخن نمی‌گویند و به اصطلاح فاقد وحدت موضوع می‌باشند، اما در عین حال، مقالات هر بخشی، از موضوعی واحد برخوردار می‌باشند و در حقیقت مجموع کتاب به ظاهر چمن بزرگی است که باغبان چیره‌دستی هر گوشه از آن را به نوعی از گل‌ها، اختصاص داده باشد<ref>پیشگفتار، ص4</ref>.
مقالات کتاب هرچند درباره موضوع واحدی سخن نمی‌گویند و به اصطلاح فاقد وحدت موضوع می‌باشند، اما درعین‌حال، مقالات هر بخشی، از موضوعی واحد برخوردارند و در حقیقت مجموع کتاب به ظاهر چمن بزرگی است که باغبان چیره‌دستی هر گوشه از آن را به نوعی از گل‌ها، اختصاص داده باشد<ref>ر.ک: پیشگفتار، ج1، ص4</ref>.


ترتیب بخش‌های ششگانه کتاب از اهمیت موضوع پیروی می‌کند و به همین لحاظ، مسائل عقیدتی و فلسفی که از اهمیت بالایی برخوردارند، در بخش اول کتاب قرار گرفته و در میان مقالات آن، مقاله تحلیل نظریه کانت، در آغاز آن قرار گرفته است، زیرا نظریه یاد شده در جهان غرب و غربزدگان، مقام بلندی دارد، ولی در این مقاله به روشنی ثابت شده که نظریه وی، مقدمه پیدایش شک و تردید در قرن هجدهم شده است<ref>همان</ref>.
ترتیب بخش‌های شش‌گانه کتاب از اهمیت موضوع پیروی می‌کند و به همین لحاظ، مسائل عقیدتی و فلسفی که از اهمیت بالایی برخوردارند، در بخش اول کتاب قرار گرفته و در میان مقالات آن، مقاله تحلیل نظریه کانت، در آغاز آن قرار داده شده است؛ زیرا نظریه یادشده در جهان غرب و غرب‌زدگان، مقام بلندی دارد، ولی در این مقاله به‌روشنی ثابت شده که نظریه وی، مقدمه پیدایش شک و تردید در قرن هجدهم شده است<ref>ر.ک: همان</ref>.


در بخش دوم، به پرسش‌های مهمی پاسخ داده شده است که بخشی از آنها، جنبه فقهی دارد، مثلا در مسأله دیه بر عاقله، نظر برخی از حقوقدانان امروز که آن را مربوط به ساختار زندگی عرب عصر رسالت می‌دانند، در این مقاله رد و جاودانگی این حکم ثابت شده است. همچنین دیگر پرسش‌های با اهمیت، خصوصا مسأله کاهش ارزش پول که مشکلاتی را در مسائلی مانند بدهی‌ها- مهریه‌ها پدید آورده است<ref>همان، ص4- 5</ref>.
در بخش دوم، به پرسش‌های مهمی پاسخ داده شده است که بخشی از آنها، جنبه فقهی دارد؛ مثلا در مسئله دیه بر عاقله، نظر برخی از حقوق‌دانان امروز که آن را مربوط به ساختار زندگی عرب عصر رسالت می‌دانند، در این مقاله رد و جاودانگی این حکم ثابت شده است. همچنین دیگر پرسش‌های بااهمیت، خصوصا مسئله کاهش ارزش پول که مشکلاتی را در مسائلی مانند بدهی‌ها - ‌مهریه‌ها پدید آورده است<ref>ر.ک: همان، ص4-‌5</ref>.


در بخش سوم، مسائل اجتماعی و تربیتی و اخلاقی مطرح شده و ثابت گردیده است که اسلام در این قلمروها، برنامه‌های منظم و مرتبی دارد که حاکی از ارتباط آن با جهان وحی می‌باشد، بالاخص مسائل مربوط به مدیریت و یا حکومت واحد جهانی و نژادپرستی
در بخش سوم، مسائل اجتماعی و تربیتی و اخلاقی مطرح شده و ثابت گردیده است که اسلام در این قلمروها، برنامه‌های منظم و مرتبی دارد که حاکی از ارتباط آن با جهان وحی می‌باشد؛ بالاخص مسائل مربوط به مدیریت و یا حکومت واحد جهانی و نژادپرستی.
در بخش چهارم، برخی از اثرهای علمی که در فرهنگ اسلامی، نقش بسزایی داشته‌اند، معرفی یا نقد شده است؛ نقد کتاب نشانه عظمت کتاب است و در این بخش، معرفی کتاب «قاموس الرجال» وغیره، می‌تواند خوانندگان را به آثار جاودانی راهنمایی کند<ref>همان، ص5</ref>.
در بخش چهارم، برخی از اثرهای علمی که در فرهنگ اسلامی، نقش بسزایی داشته‌اند، معرفی یا نقد شده است؛ نقد کتاب، نشانه عظمت کتاب است و در این بخش، معرفی کتاب «قاموس الرجال» و غیره، می‌تواند خوانندگان را به آثار جاودانی راهنمایی کند<ref>ر.ک: همان، ص5</ref>.


در بخش پنجم که مقالات آن تدریجا در مدت متجاوز از چهل سال نگارش یافته است، شخصیت‌های بزرگ علمی معرفی شده‌اند که هریک در خدمت به مکتب، سهم بسزایی داشته‌اند<ref>همان</ref>.
در بخش پنجم که مقالات آن تدریجا در مدت متجاوز از چهل سال نگارش یافته است، شخصیت‌های بزرگ علمی معرفی شده‌اند که هریک در خدمت به مکتب، سهم بسزایی داشته‌اند<ref>ر.ک: همان</ref>.


بخش ششم، پیشگفتارهایی است که به عنوان مقدمه برای کتاب‌های جدیدالانتشار نوشته شده است<ref>همان</ref>.
بخش ششم، پیشگفتارهایی است که به‌عنوان مقدمه برای کتاب‌های جدیدالانتشار نوشته شده است<ref>ر.ک: همان</ref>.


==پانویس ==
==پانویس==
<references />
<references/>


==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
مقدمه و متن کتاب.
پیشگفتار.


==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
خط ۴۹: خط ۴۹:
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:مقالات مهر 01 مکرمی]]
[[رده:مقالات مهر 01 مکرمی]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
[[رده:مقالات بازبینی شده مهر 01]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
۱٬۴۸۲

ویرایش