الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده اول: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:


<div class="boxTitle"><big>'''[[نگرشی نو به غدیر]]'''</big></div>
<div class="boxTitle"><big>'''[[مسند الإمام الكاظم أبي‌الحسن موسی بن جعفر عليهماالسلام]]'''</big></div>
[[پرونده:NUR18867J1.jpg|بندانگشتی|نگرشی نو به غدیر|175px]]
[[پرونده:NUR01003J1.jpg|بندانگشتی|مسند الإمام الكاظم أبي‌الحسن موسی بن جعفر عليهماالسلام|175px]]


'''نگرشی نو به غدیر'''، تألیف علی‌اصغر رضوانی، پژوهشی است پیرامون واقعه غدیر که به زبان فارسی و در دوران معاصر نوشته شده است.
'''مسند الإمام الكاظم أبي‌الحسن موسی بن جعفر عليهماالسلام'''، تأليف [[عطاردی قوچانی، عزیزالله|شيخ عزيزالله عطاردى]]، هشتمين كتاب از مجموعه بزرگ «مسانيد الأئمة(ع)» است كه به زبان عربى در 3 جلد منتشر شده است. در اين كتاب، از زندگى امام كاظم(ع) و ويژگى‌هاى شخصيتى ايشان و نيز اخبار و احاديث آن حضرت در موضوعات مختلف سخن رفته است.
در بخش نخست به بررسی آیات غدیر پرداخته شده است. از جمله آیات غدیر، آیه تبلیغ است و روایات صحیح السند در کتب اهل سنت بر نزول آن در مورد واقعه غدیر دلالت دارد. اهل‌بیت(ع) نیز بر نزول آیه تبلیغ در مورد غدیر اتفاق‌ نظر دارند و عده‌اى از صحابه و تابعین و همچنین برخی از علماى اهل سنت روایات نزول این آیه در مورد غدیر خم را نقل کرده‌اند.


از دیگر آیات غدیر، آیه اکمال و «سَأَلَ سٰائِلٌ» بوده که روایات صحیح السندى در کتب اهل سنت بر نزول آنها در موضوع غدیر وارد شده است و عده‌اى از علماى اهل سنت روایات نزول این آیات در موضوع غدیر را نقل کرده‌اند.
در جلد نخست اين مسند، ابتدا در ضمن هجده باب مطالبى در باره ولادت، سيره و فضايل امام كاظم(ع) و نيز شيوه رفتارى آن جناب با منصور، مهدى و هارون‌الرشيد ذكر شده است. در آخر نيز مطالبى در باره خانواده و اولاد و مدايح و مراثى سروده‌شده در باره ايشان آمده است.
در ادامه جلد اول، روايات امام كاظم(ع) همانند كتاب [[الکافی|كافى]] [[کلینی، محمد بن یعقوب|كلينى]] با عناوينى چون كتاب عقل و فضايل آن، علم و معرفت، توحيد، امامت و ولايت، اصحاب و فضايل شيعه و ايمان و كفر آمده است.


در بخش دوم، به موضوع وصایت، در میان انبیای الهی، از آدم(ع) تا خاتم(ص) پرداخته شده است. به اعتقاد نویسنده، باید به یک اصل مهم در شرایع و ادیان الهى توجه کرد که آن، اصل وصایت است که انبیاى گذشته از حضرت آدم(ع) تا پیامبر اسلام(ص)، همگى وصى و جانشین داشته‌اند و به دستور وحى به اصل وصایت و تعیین وصى عمل کرده‌اند. به نظر وی، این موضوع در قرآن کریم، در شرح حال پیامبران(ع) و نیز به‌صورت کلى بارها یاد شده است. از طرف دیگر در قرآن کریم تصریح شده است که سنت الهى تبدیل و تحویل و دگرگونى‌بردار نیست. بنابراین پیامبر ما نیز باید مانند دیگر پیامبران به دستور وحى به اصل وصایت عمل نماید و وصى و جانشین خویش را به امتش معرفى کند تا به سنت غیر قابل تبدیل الهى عمل شده باشد. به اعتقاد نویسنده، پیامبر اسلام(ص) نیز به اقتضاى پیامبرى و به امر خداوند متعال، وصى خود را معرفى نمود.
در جلد دوم با عنوان كتاب قرآن، ابتدا احاديثى در باره حامل قرآن، ختم قرآن در ماه رمضان و فضيلت سوره‌هاى قرآن ذكر شده است. پس از آن روايات امام كاظم(ع) در تفسير آيات قرآن كريم به ترتيب سوره‌هاى قرآن ارائه شده است. ادامه اين جلد به دعاهاى امام كاظم(ع) در اوقات و موضوعات مختلف تعلق دارد.


نویسنده به این نکته تأکید دارد که پایه اصلى تشیع، بر قائل بودن به عصمت و لزوم وصى براى پیامبر(ص) و تعیین آن از جانب خداوند به‌وسیله پیامبر(ص) است که در قرآن کریم و روایات به آن تصریح شده است؛ ولذا در این بخش، به این موضوع، به‌طور اختصار پرداخته شده است.
نويسنده سپس متن هشت مورد از احتجاجات امام كاظم(ع) با افرادى چون مهدى و هارون‌الرشيد و يا علماى يهود و نصارى را آورده است.
نویسنده، معتقد است برخى از آیات، از آن جمله آیات سوره قدر، شاهدان، انذار، نذیر، هدایت، صادقین، اولى الامر، امام و آیات دیگر، بر ضرورت وجود امام معصوم در هر زمان دلالت دارد و همچنین نظریه حق الطاعه و توحید در آن، نظریه توحید در حاکمیت و آیه خلافت و ابتلاء و وزارت هارون و خلافت داوود و آیات دیگر به‌همراه بسیارى از روایات اهل سنت، بر لزوم نصب امام از سوى خداوند متعال و اجرایى شدن آن از سوى او دلالت دارد.
از امام كاظم(ع) روايات فقهى فراوانى در موضوعات مختلف روايت شده است كه در ادامه جلد دوم كتاب به احاديثى در باره نماز، روزه، نكاح و طلاق اشاره شده است.


بخشى از جلد سوم كتاب نيز به احاديث فقهى با موضوعاتى چون خوردنى‌ها و آشاميدنى‌ها، قضاوت و شهادت، ارث و وصيت اختصاص يافته است.
در بخش ديگرى از اين جلد تحت عنوان «باب حشر و معاد»، رواياتى اعتقادى در موضوع بهشت و جهنم و عفو از مجرمين ذكر شده است. پس از آن نيز در باب «حكم و نوادر و سنن» 110 خبر و حكمت با موضوعات مختلف جمع شده است.


<div class="mw-ui-button">[[نگرشی نو به غدیر|'''ادامه''']]</div>
آخرين بخش كتاب به راويان احاديث امام كاظم(ع) اختصاص دارد كه 638 راوى به ترتيب حروف الفبا معرفى شده‌اند. نويسنده اگر در كتب رجال در باره راوى مطلبى يافته، ذكر كرده است و اگر به نام او اشاره نشده، تذكر داده است كه از آن جمله‌اند: عبدالله بن خالد (361)، عبدالله بن قدامه ترمذى (370) و عبدالله بن محمد زبيرى (373). در باره هر شخصيت به ابوابى كه روايات راوى آمده اشاره شده است.
 
<div class="mw-ui-button">[[مسند الإمام الكاظم أبي‌الحسن موسی بن جعفر عليهماالسلام|'''ادامه''']]</div>
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش