البابیون و البهائیون في حاضرهم و ماضیهم

البابيون و البهائيون في حاضرهم و ماضيهم، اثر سید عبدالرزاق حسینی، مطالعه‌ای است دقیق و علمی، پیرامون فرق کشفیه و شیخیه و چگونگی ظهور بابیه و بهائیه.

البابیون و البهائیون في حاضرهم و ماضیهم
البابیون و البهائیون في حاضرهم و ماضیهم
پدیدآورانحسنی، عبدالرزاق (نويسنده)
عنوان‌های دیگردراسة دقیقة في الکشفیة و الشیخیة و کیفیة ظهور البابیة فالبهائیة
ناشرمطبعة العرفان
مکان نشرلبنان - صیدا
سال نشر1376ق - 1957م
چاپ1
شابک-
موضوعبابیگری - تاریخ - بهایی‏گری - تاریخ
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/‎‏ح‎‏5‎‏ب‎‏2 330 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

مطالب کتاب، در یک مقدمه و دو قسم، تنظیم شده است. در مقدمه، به موضوع کتاب و سیر نگارش آن اشاره شده است[۱]. قسم اول، به معرفی فرقه بابیه و چگونگی شکل‌گیری آن از ابتدای قرن سیزدهم هجری و زندگانی علی‌محمد باب، اختصاص یافته و در آن، مسائلی مانند چگونگی شکل‌گیری تفکر باطنیه از ابتدای قرن دوم هجری و تأثیر این تفکر در به وجود آمدن فرقه‌های مختلف، ظهور بابیت، سفر باب به حجاز و حادثه شیراز، به‌صورت مختصر، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است[۲].

از دیگر مطالب این قسم، می‌توان به موقعیت و اقدامات باب در اصفهان، حوادث دامیه، اقدامات صورت‌گرفته برای قتل باب و تنفیذ حکم اعدام باب اشاره نمود[۳]. در انتهای این قسم، به مهم‌ترین آثار و کتب علی‌محمد باب، اشاره شده است که از جمله آنها، عبارتند از قيوم الأسماء، تفسیر سوره بقره، تفسیر سوره کوثر، صحیفه ادعیه و رسالة بين الحرمين[۴].

در قسم دوم، به معرفی بهائیت و چگونگی شکل‌گیری این فرقه و مهم‌ترین وقایع و حوادثی که به این فرقه مربوط می‌شود، پرداخته شده است که از جمله آنها، می‌توان به تبعید بهاء به عراق و پنهان شدن وی، عقاید بهائیه و احکام این فرقه پیرامون برخی از مسائل، اشاره نمود[۵].

یکی از ویژگی‌های کتاب آن است که نویسنده در تدوین و نگارش مطالب، از منابع و مصادر مهم فراوانی استفاده کرده است که از جمله آنها، عبارتند از: «تاريخ البابية أو مفتاح باب الأبواب» محمدمهدی خان، «الحراب في صدر البهاء و الباب» سید محمد فاضل، «الآيات البينات» شیخ محمدحسین آل کاشف‌الغطاء، «الحقائق الدينية في الرد علی العقيدة البهائية» محمدباقر جلالی و «بهاءالله و العصر الجديد» پروفسور ج.ا. اسلمند[۶].

در انتهای کتاب، تصاویری مربوط به مکان‌های مقدس و رسائل و دست‌نوشته‌ها و نیز شخصیت‌های معروف فرق شیخیه، کشفیه، بابیه و بهائیه، مانند شیخ احمد احسایی مؤسس فرقه شیخیه، سید کاظم رشتی مؤسس فرقه کشفیه، علی‌محمد باب، یحیی نور ملقب به صبح ازل، شوقی افندی و عباس افندی آورده شده است[۷].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص3-4
  2. ر.ک: متن کتاب، ص5-14
  3. ر.ک: همان، ص17-32
  4. ر.ک: همان، ص33
  5. ر.ک: همان، ص35-77
  6. ر.ک: مراجع الكتاب، ص2
  7. ر.ک: همان، ص158-165

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها