متن الغاية و التقريب

متن الغاية و التقريب، تألیف قاضی ابوشجاع احمد بن حسین بن احمد اصفهانی (1138-1197م) است که با تحقیق، تعلیقات و توضیح محمد لبیب منتشر شده است.

متن الغاية و التقريب
متن الغاية و التقريب
پدیدآوراناب‍وش‍ج‍اع‌ اص‍ف‍ه‍ان‍ی‌، اح‍م‍دب‍ن‌ ح‍س‍ی‍ن‌ (نويسنده)

لبیب، محمد (مصحح)

دار الصحابة للتراث. قسم التحقیق ( سایر)
ناشرحزب کمونیست ایران (مارکسیست لنینیست مائوئیست)
مکان نشرمصر - طنطا
سال نشر1413ق - 1993م
چاپ1
موضوعفقه اهل سنت - قرن 5ق. - فقه شافعی - قرن 5ق.
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
الف2ت7 175/5 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

«الغاية و التقريب»، از مختصرترین کتاب‌ها در فقه امام محمد بن ادریس شافعی می‌باشد که تمام موضوعات فقه شافعی را به خود اختصاص داده است. در مقدمه کوتاه و مختصری که مؤلف در ابتدای کتاب آورده، به این نکته اشاره نموده است که آن را به پیشنهاد برخی از دوستانش تألیف نموده است. جامعیت، اختصار و سهل الحفظ بودن، از ویژگی‌های برجسته این کتاب ارزنده می‌باشد. مؤلف پیرامون فلسفه مختصر نگاشتن کتاب در مقدمه چنین اظهار داشته است که: «برای اینکه مبتدی به‌آسانی بتواند این کتاب را حفظ نماید و مدرس نیز به‌آسانی بتواند آن را تدریس بنماید، در کمال اختصار این کتاب را تألیف نمودم»[۱].

از جمله ویژگی‌هایی کتاب آن است که محقق آن، به طبقه‌بندی احادیث پرداخته و درجات صحت و حسن و ضعف آنها را مد نظر قرار داده و در این امر، بر کتاب «إرواء الغليل في تخريج أحاديث منال السبيل» محمد ناصرالدین البانی، اعتماد نموده است[۲]. همچنین برای مطالب کتاب، ابواب و عناوینی متناسب با مطالب ارائه‌شده را برگزیده تا دسترسی به مطالب، آسان‌تر و بهتر باشد؛ زیرا نویسنده در گذر از بابی به باب دیگر، فقط به کلمه «فصل» اکتفا کرده است[۳].

شیوه کار محقق به این صورت است که ابتدا، قسمتی از متن اصلی کتاب را ذکر نموده و سپس، با آوردن ادله کلی، به تشریح و توضیح مطالب آن پرداخته و در این زمینه، از آیات و روایات، کمک گرفته است. در ادامه، قسمتی از متن که نیازمند دلیل می‌باشد را با عبارت «قوله: ...» برگزیده و ادله آن را ذکر کرده است[۴].

مطالب کتاب، با مباحث مربوط به «كتاب الطهارة» آغاز شده و اکثر ابواب فقهی، مانند: تیمم، صلات، اعتکاف، حج، معاملات، ربا، رهن، حجر، صلح، حواله، ضمان، کفالت، وکالت، اقرار، عاریه، غصب، شفعه، مضاربه، مساقات، اجاره، جعاله، مزارعه، احیای زمین‌های موات، وقف، هبه، لقیط، ودیعه، فرایض و وصایا، نکاح و... را در خود جای داده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص9
  2. ر.ک: مقدمه محقق، ص5
  3. ر.ک: همان، ص6
  4. ر.ک: متن کتاب، ص11

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها