الرسالة (شافعی)

الرسالة، تألیف محمد بن ادریس شافعی (150-204ق)، اولین کتابی است که در «اصول فقه» به رشته تحریر درآمده است. تحقیق و مراجعات کتاب به قلم محمد نبیل غنایم و عبدالصبور شاهین به انجام رسیده است.

الرسالة(شافعی، محمد بن ادریس)
الرسالة (شافعی)
پدیدآورانشافعی، محمد بن ادریس (نويسنده)

غ‍ن‍ای‍م‌، م‍ح‍م‍د ن‍ب‍ی‍ل‌ (محقق)

شاهین، عبدالصبور ( مصحح)
ناشرمرکز الأهرام للترجمة و النشر
مکان نشرمصر - قاهره
سال نشر1408ق - 1988م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد2
کد کنگره
ش2ر5 155/2 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب، مشتمل بر دو مقدمه و 57 فقره است که 24 فقره آن در جلد اول و مابقی در جلد دوم ارائه شده است.

این کتاب در سال 2009م نیز با تحقیق و پاورقی عبداللطیف همیم و قاهر یاسین فحل در بیروت منتشر شده است. محتوای «الرساله» در مقاله کتاب‌شناسی نسخه مذکور مورد بررسی قرار گرفته است و در این مقاله چند نکته اضافه می‌شود:

  1. در رابطه با اینکه چرا کتاب شافعی نام ندارد و با رساله شافعی از آن یاد شده، محقق کتاب در مقدمه چنین می‌نویسد: در عهد شافعی نام‌گذاری کتاب ضروری و مرسوم نبوده و همین‌که مردم بدانند که این کتاب اثر فلان عالم است کفایت می‌کرده است. در آن عصر همچنین تألیفات مدون فراوانی مشاهده نمی‌شد و علما علمشان را در سینه‌هاشان حفظ می‌کرده‌ و در حافظه شاگردانشان به ودیعه می‌گذاشتند[۱]‏.
  2. از دیدگاه عبدالصبور شاهین این کتاب از کتب نادری است که سطح لغت و زبان را در عصر شافعی بیان می‌کند. همواره زبان را در عصر وی در قالب‌های محفوظ، با سبکی نیکو و الفاظی زیبا و تراکیب متناسب می‌بینیم[۲]‏.
  3. پیش از تألیف این کتاب، قانون کلی و نظام ثابتی که بر آن اعتماد و داوری شود، وجود نداشت. رازی در این رابطه می‌گوید: «شافعی علم اصول فقه را تأسیس نمود و برای مردم قانون کلی وضع کرد که در شناخت مراتب ادله شرعی به آن رجوع کنند؛ لذا نسبت شافعی به علم شرع، نسبت ارسطاطالیس به علم عقل است»[۳].
  4. ‏کتاب تنها از جهت علم اصول و شیوه استنباط حائز اهمیت نیست، بلکه از جهت احکام فقهی، قواعد لغوی، اسالیب ادبی و بلاغی، شعر، حکمت، تاریخ و سیره و ذکر تعدادی از رجال روایت و روایاتشان از سنن رسول‌الله(ص) نیز حائز اهمیت است. به این موارد باید شیوه‌های گفتگو و مناظره، برهان و استدلال، فقه مقارن و قواعد حدیث و جرح و تعدیل را نیز افزود[۴].

مقدمه محمد نبیل غنایم از مطالب ارزشمندی پیرامون شافعی و کتاب او برخوردار است. وی برخی فقرات را به‌اجمال شرح کرده است. بر هر فقره تعلیقه‌ای در معانی کلمات و اعراب و... نوشته است[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه عبدالصبور شاهین، ج1، ص8-7
  2. ر.ک: همان، ص9
  3. ر.ک: مقدمه محمد نبیل غنایم، همان، ص11
  4. ر.ک: همان
  5. ر.ک: همان

منابع مقاله

مقدمه عبدالصبور شاهین و محمد نبیل غنایم بر کتاب.


وابسته‌ها