صفوة الصفا (نسخه خطی)

صفوة الصفا، مهم‌ترین کتاب به فارسی درباره احوال و اقوال شیخ صفی‌الدین اردبیلی و تبار صفویان، نوشته ابن بزاز در سده هشتم.

صفوة الصفا
صفوة الصفا (نسخه خطی)
پدیدآورانابن بزاز، توکل بن اسماعیل (نویسنده)
ناشربی نا
مکان نشربی جا
چاپیکم
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏ /ص7الف2 / 279/4 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf



ابن بزاز (زنده در 759) صفوة الصفا (یا اسس المواهب السنیة فی مناقب الصفویة) را به سفارش صدرالدین موسی، پسر و جانشین صفی‌الدین اردبیلی نوشت.

زمان دقیق آغاز تألیف کتاب مشخص نیست. آنچه از متن کتاب به دست می‌آید این است که مؤلف آن را در نیمه‌های زندگانی صدرالدین آغاز کرده و پس از 759 به پایان رسانده است[۱].

از ویژگی‌های ممتاز صفوة الصفا اشاره به مناسبات سیاسی بین صفی‌الدین و دربار ایلخانی است.

این کتاب از دیدگاه‌های گوناگون به کار پژوهشگران تاریخ و فرهنگ ایران می‌آید. در میان این پژوهشگران، صفویه‌شناسان برای بررسی پیشینه خاندان صفوی و دگرگونی‌های اندیشه‌ای و سیاسی این خاندان، توجهی ویژه بدان دارند. صفوةالصفا بر گونه اثری کم‌مانند برای بررسی زندگانی شیخ صفی‌الدین، آموزه‌های طریقتی، جغرافیای اندیشه‌ای صوفیانه زیر نفوذ و ارشاد او، چگونگی هماهنگی پیوندهای خانقاه اردبیل و فرمانروایان آن روزگار و اوضاع اجتماعی مردم و به‌ویژه اردبیل سودمند است. آنچه بیش از همه این متن را درخور نگرش می‌سازد، دگرگونی‌هایی است که به‌ویژه پس از روی کار آمدن صفویان و چرخش اندیشه‌ای خاندان صفوی از تصوف به تشیع و همچنین تبار صفویان چهره بسته است[۲].

متن صفوة الصفا با عبارات ساده و بی‌حشو و خالی از صنایع لفظی نگارش یافته است و گاهی نیز با عبارات مزین و مسجع مواجه می‌شویم که حکایت از قدرت قلم و تفنن ابن بزاز در اسلوب‌های گوناگون دارد[۳].

این نسخه از کتاب از یک مقدمه و دوازده باب تشکیل شده است.

پانویس

منابع مقاله

  1. طباطبائی مجد، غلامرضا، «صفوة الصفا»، پایگاه مجلات تخصصی نور، دانشنامه جهان اسلام، جلد 29 (شیفته - صفین) (‎2 صفحه - از 715 تا 716).
  2. صفت گل، منصور، »ملاحظاتی انتقادی درباره چاپ صفوة الصفا»، پایگاه مجلات تخصصی نور، آینه پژوهش بهمن و اسفند 1375 - شماره 42 (‎15 صفحه - از 14 تا 28).

وابسته‌ها