الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم
'تنبيه الأمة و تنزيه الملة تألیف آیتالله ميرزا محمدحسین غروى نائينى (متوفی 1355ق) مشهورترین رساله درباره مبانی فکری و ابعاد گوناگون حکومت مشروطه، بر اساس نگرش شیعی، و به زبان فارسی است. هدف اصلی کتاب، نفی استبداد و اقامه دلیل بر درستی حکومت مشروطه، بر اساس مکتب تشیع و پاسخ به اشکالات و شبهات مخالفان مشروطه است.
پس از اعلان مشروطيت در ايران، مؤلف را بزرگترين حاميان مشروطه شمردهاند كه با تأليف اين كتاب مشهور و ارزندۀ «تنبيه الأمّة و تنزيه الملّة»، كه مورد تأييد رهبران مشروطه آخوند ملا محمد كاظم خراسانى و ملاّ عبداللّه مازندرانى قرار گرفت، سهم وافرى در اين نهضت ايفا كرد.
تأليف اين اثر در شرایط دشوار آن روز از يك سو در ميان مسلمانان پشتوانهاى نظرى براى مشروطه بهشمار مىآمد، بهگونهاى كه شخصيتى چون شهيد مرتضى مطهرى فارغ از ماجراى مشروطه دربارۀ جايگاه اين اثر مىنويسد:
«انصاف اين است كه تفسير دقيق از توحيد عملى اجتماعى و سياسى اسلام را هيچكس به خوبى علاّمه بزرگ و مجتهد سترگ ميرزا محمدحسین نائينى «قدسسره» توأم با استدلالها و استشهادهاى متقن از قرآن و نهجالبلاغه در كتاب ذى قيمت تنبيه الأمّة و تنزيه الملّة بيان نكرده است».