مناسك الحج (نورى همدانى)

مناسك الحج، مطابق با فتاوای مرجع شیعه آیت‌الله حسین نوری همدانی (معاصر) است. در این اثر احکام، آداب و زیارات مرتبط با موسم حج به زبان عربی ارائه شده است.

‏ مناسك الحج
مناسك الحج (نورى همدانى)
پدیدآوراننوری همدانی، حسین (نويسنده)
ناشرمکتب آيةالله العظمي النوري الهمداني
مکان نشرايران - قم
سال نشر1430ق
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره

ساختار

کتاب به ترتیب مشتمل بر این مباحث است:

  1. روایاتی در ذکر اهمیت حج و مباحث مرتبط با آن؛
  2. 445 مسئله در احکام حج؛
  3. مستحبات و مکروهات احرام، آداب، ادعیه، اذکار و زیارات مذکور در حج.

گزارش محتوا

کتاب با این عبارت آغاز شده است: حج فریضه‌ای از فرائض الهی و رکنی از ارکان دین است. وجوبش از ضروریات، ترکش گناه کبیره و انکارش کفر است. خداوند متعال در آیه 97 از سوره آل‌عمران می‌فرماید: «وَ لِلّٰهِ عَلَى اَلنّٰاسِ حِجُّ اَلْبَيْتِ مَنِ اِسْتَطٰاعَ إِلَيْهِ سَبِيلاً وَ مَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اَللّٰهَ غَنِيٌّ عَنِ اَلْعٰالَمِينَ»؛ و خدا را حقّی ثابت و لازم بر عهده مردم است که [برای ادای مناسک حج] آهنگ آن خانه کنند، [البته] کسانی که [از جهت سلامت جسمی و توانمندی مالی و باز بودن مسیر] بتوانند به‌سوی آن راه یابند، و هر که ناسپاسی ورزد [و از رفتن به آنجا خودداری کند، به خود زیان زده]؛ زیرا خدا از جهانیان بی‌نیاز است[۱]‏.

در ادامه در ضمن روایاتی بر اهمیت حج و عمره تأکید شده؛ در برخی از این روایات از حجاج به «وفد الله» تعبیر شده است: امام علی(ع) می‌فرماید: رسول‌الله(ص) چون حجة‌الوداع را به‌جای آورد، در عرفه توقف نمود و رو به‌سوی مردم نمود و سه مرتبه فرمود: «مرحبا بر وفد الله» آفرین بر نمایندگان خدا، کسانی که اگر درخواست کنند به ایشان عطا شود... و در روز قیامت به ازای هر درهم، هزار حسنه به آن‌ها عطا شود. از امام صادق(ع) نیز در روایتی به همین مضمون تأکید شده است[۲]‏.

در گروه دیگری از روایات از غفران ذنوب، اجابت دعا و دخول در بهشت به‌عنوان ثواب حج یاد شده است[۳]‏؛ و یا اینکه حج موجب غنی و وسعت رزق و ترکش سبب فقر و احتیاج است[۴]‏. نویسنده سپس مراد روایات از «غنی» را غنای در تمام زمینه‌های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دانسته است[۵]‏.

از ویژگی‌های ممتاز حج، حضور امام زمان(عج) است: محمد بن عثمان عمری نقل می‌کند که شنیدم که امام صادق(ع) می‌فرماید: به خدا سوگند صاحب‌الامر هرسال در موسم حج حضور می‌یابد. پس او مردم را می‌بیند و می‌شناسد و مردم او را می‌بینند و نمی‌شناسند[۶]‏.

این رساله مناسک حج، اغلب مسائل مبتلابه مردم را دربر دارد و به شیوه‌ای تنظیم و مرتب شده که فهم و مراجعه به آن آسان باشد. همچنین به جهت ممانعت از به‌اشتباه افتادن مؤمنین، مسائل مستحب از واجب جدا شده است[۷]‏.

دعاء امام حسین(ع) در روز عرفه، نیایشی طولانی با مضامین عالی است که به‌طور کامل ارائه شده است[۸]‏. همچنین دعای امام زین‌العابدین(ع) در صحیفه سجادیه [۹].

در انتهای کتاب نیز زیارت رسول اعظم(ص)، زیارت صدیقه زهرا(س) و زیارت جامعه ائمه بقیع(ع) ذکر شده است[۱۰]‏.

وضعیت کتاب

فهرست مطالب در انتهای کتاب ذکر شده است.

پانویس

  1. ر.ک: متن کتاب، ص5
  2. ر.ک: همان، ص6-5
  3. ر.ک: همان، ص7-6
  4. ر.ک: همان، ص9
  5. ر.ک: همان، ص9
  6. ر.ک: همان، ص16
  7. ر.ک: همان، ص17
  8. ر.ک: همان، ص241-215
  9. ر.ک: همان، ص242
  10. ر.ک: همان، ص278-276

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها