صحيح شرح العقيدة الطحاوية

صحيح شرح العقيدة الطحاوية أو المنهج الصحيح في فهم عقيدة أهل السنة و الجماعة مع التنقيح، اثر حسن بن علی سقاف، کتابی است که در پاسداری از مذهب اهل سنت در مقابل شبهات وهابیت و سلفیه به رشته تحریر درآمده است.

‏صحيح شرح العقيدة الطحاوية أو المنهج الصحيح في فهم عقيدة أهل السنة و الجماعة مع التنقيح
صحيح شرح العقيدة الطحاوية
پدیدآورانسقاف، حسن بن علي (نويسنده)
عنوان‌های دیگرشرح العقيدة الطحاوية (السقاف) المنهج الصحيح في فهم عقيدة أهل السنة و الجماعة مع التنقيح
ناشردار الامام الرواس
مکان نشرلبنان - بيروت
سال نشرمجلد1: 2007م , 1428ق,
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره

ساختار

کتاب با مقدمه نویسنده آغاز و مطالب در سه فصل اساسی، ارائه گردیده است.

گزارش محتوا

نویسنده در مقدمه کتاب می‌گوید: این شرحی بر عقیده امام ابوجعفر طحاوی است که برخی از عبارات آن را شرح کرده‌ام و در برخی از موارد با وی مناقشه کرده‎ام و در بیشتر مواقع، سخن او را با دلایل تقویت کرده‌ام. نه زیاد شرح داده‌ام تا کسل‌کننده باشد و نه کم، تا مخل به معنا باشد[۱].

طحاوی یکی از بزرگ‌ترین علمای حنفی‌مذهب اهل سنت می‌باشد که حتی ذهبی او را حدیث‌شناس و فقیه بزرگ مصر می‌نامد. نویسنده در این کتاب، درصدد بررسی عقاید طحاوی، این بزرگ‌فقیه حنفی‌مذهب می‌باشد و آن را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد[۲].

نویسنده در ادامه برخی از اموری که باید مروج عقیده اسلام دارا باشد را یادآوری کرده و مختصری از زندگانی امام طحاوی را شرح داده است[۳].

نوآوری این شرح در این است که شارح ترتیب جدیدی به مباحث داده و موضوعات پراکنده را در یک فصل جمع کرده است. همچنین برخی از اموری که متعلق به عقیده بوده و مصنف ذکر نکرده را در شرح کتاب آورده است[۴].

پاره‌ای از عناوین مهم مطرح‌شده در این کتاب عبارتند از:

  1. قواعد و اصولی در عقیده و توحید: در ذیل این عنوان، در مورد اصل توحید و مسائل مربوط به آن مباحث زیادی مطرح شده است، از جمله: تعریف علم توحید و اهمیت و موضوع آن؛ شرافت توحید و وجوب تعلیم و تعلم آن؛ واضع علم توحید؛ معنای علم کلام و حکم تعلیم و تعلم آن؛ نکوهش علم کلام از طرف برخی از سلف؛ دیدگاه امام الحرمین، فخر رازی و آمدی پیرامون علم کلام؛ زیادت و نقصان ایمان و بطلان تقسیم توحید به الوهی و ربوبی[۵].
  2. ادله توحید: در ذیل این عنوان، به بیان ادله اثبات توحید خداوند متعال پرداخته شده است و از قرآن، سنت، اجماع و عقل، دلیل بر یگانگی خداوند اقامه گردیده است و از ادله باطل و موهومی که برخی با آنها استدلال کرده‌اند، همچون فطرت، دین عجائز، فهم سلف و قیاس سخن به میان آمده است[۶].
  3. بدایت مباحث الهیات: در ذیل این عنوان، به اموری مانند ایمان به خدا و صفات متعدد پروردگار پرداخته شده است.
  4. در ذیل عنوانی دیگر، پیرامون نبوت و ایمان به انبیاء سخن رانده شده و مباحثی از قبیل معجزات انبیا، حیات انبیا در قبر و کتاب‌های آسمانی مطرح شده است و در آخر، به برخی از امور مربوط به عقیده و مسائل متفرقه پرداخته شده است[۷].

نویسنده در پایان به این نتیجه می‌رسد که آنچه در این کتاب ذکر شده است، چه از اصول عقیده باشد و چه از فروع آن، بر هر مسلمان عاقل و بالغ واجب است به آن معتقد شود اگر از اصول باشد و به آن تمسک کند اگر از فروع باشد. اگر مسلمانی این مسائل را یاد بگیرد و آنها را بشناسد، خداوند عقل و قلب وی را با نور ایمان روشن و منور می‌سازد و جزم به عقیده اهل حق باعث ولای دوستان و برائت از دشمنان می‌شود[۸].

متن «العقيدة الطحاوية» در انتهای کتاب آمده است[۹].

وضعیت کتاب

فهرست مطالب، در انتهای کتاب آمده و در پاورقی‌ها، علاوه بر ذکر منابع[۱۰]، به توضیح برخی از مطالب متن، پرداخته شده است[۱۱].

پانویس

  1. ر.ک: بی‌نام، مرکز جامع پژوهش‌های تکفیری
  2. ر.ک: بی‌نام، پایگاه تخصصی وهابیت‌پژوهی و جریان‌های سلفی
  3. ر.ک: بی‌نام، مرکز جامع پژوهش‌های تکفیری
  4. ر.ک: همان
  5. ر.ک: متن کتاب، ص35-‌109
  6. ر.ک: همان، ص110-‌220
  7. ر.ک: همان، ص221-‌736
  8. ر.ک: همان
  9. ر.ک: همان، ص740
  10. مثلا ر.ک: پاورقی، ص356
  11. مثلا ر.ک: همان، ص366

منابع مقاله

  1. مقدمه و متن کتاب.
  2. بی‌نام، برگرفته از «پایگاه تخصصی وهابیت‌پژوهی و جریان‌های سلفی»، چهارشنبه 5 دی‌ماه 1397، به آدرس اینترنتی:
    http://alwahabiyah.com/fa/Book/View/2833/%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%B4%D8%A7%D8%B1%D8%A9-%D9%88-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D9%81-%D8%A8%D9%85%D8%A7-%D8%A8%DB%8C%D9%86-%D8%A7%D8%A8%D9%86-%D8%AA%DB%8C%D9%85%DB%8C%D9%87-%D9%88-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%A7%D9%86%DB%8C-
  3. بی‌نام، «مرکز جامع پژوهش‌های تکفیری»، چهارشنبه 5 دی‌ماه 1397، به آدرس اینترنتی:

http://takfir.ir/modules/smartsection/item.php?itemid=2511


وابسته‌ها

العقيدة الطحاوية

شرح العقيدة الطحاوية

شرح العقيدة الطحاوية المسماة بيان السنة و الجماعة

الرياض الندية علی شرح العقيدة الطحاوية