الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم
ژئوپلیتیک تشیع تألیف فرانسوا توال، اثری است در بررسی اوضاع جمعیتی، سیاسی، فرهنگی و مذهبی شیعیان و جایگاه ویژه تشیع در جهان معاصر که به قلم حسن صدوقی ونینی به فارسی ترجمه شده است.
کتاب شامل مقدمه مترجم، پانزده فصل و نتیجهگیری است که بهصورت متوسط، هر فصل حدود ده صفحه را دربر میگیرد. به گفته خود توال، این کتاب به دو بخش اساسی تقسیم میشود. بخش اول نمایانگر ویژگیهای مذهب شیعه در ایران و فرقههای شیعه مرتبط با ایران است؛ و بخش دوم کتاب به شیعهگری بهعنوان پدیده عربی اختصاص یافته است.
کتاب حاضر، با نگاهی تاریخی به تکوین مذاهب اسلامی و شیعی و بررسی اوضاع جمعیتی، سیاسی، فرهنگی و مذهبی اقلیتهای شیعی در جهان معاصر، جایگاه ژئوپلیتیک شیعه در جهان امروز و ضرورت توجه به این امر را در مطالعات کنونی و آینده منطقه و جهان مطرح شاخته است. اگرچه دارای کاستیها و بعضی خطاهای اندک یا تحلیلهای نادرست و جانبدارانه است اما تلاشی موفق در نمایاندن جایگاه ژئوپلیتیک شیعه به شمار میآید.
مؤلف در مقدمهای که بر ترجمه فارسی کتاب نگاشته، مدعی است که نظریه اصلی کتاب، قدرت گرفتن عامل شیعه در روابط بینالمللی است. از سویی دگر مدعی است که سعی کرده در این کتاب، اهمیت متقابل عامل مذهبی که با مذهب یکی نیست و ژئوپلیتیکی شناسایی گردد. بدین ترتیب او به شکلی هر دو سؤال را در این کتاب مورد نظر قرار داده است...