گلشنی، مهدی

دكتر مهدى گلشنى بهمن ماه 1317ش در شهر اصفهان ديده به جهان گشود.

گلشنی، مهدی
نام گلشنی، مهدی
نام های دیگر
نام پدر
متولد 1317 ش
محل تولد
رحلت
اساتید
برخی آثار قرآن و علوم طبیعت

‏تحلیلی از دیدگاههای فلسفی فیزیکدانان معاصر

کد مؤلف AUTHORCODE1960AUTHORCODE


تحصیلات

تحصيلات ابتدايى و متوسطه را در مدرسه فرهنگ اصفهان و دبيرستان ادب به انجام رساند و همزمان با تحصيل در دبيرستان، به يادگيرى دروس حوزوى، علوم ادبى، منطق و حكمت پرداخت و در امتحانات ادبى سال پنجم دبستان در اصفهان و امتحانات كشورى حائز رتبه اول شد.

پس از اخذ ديپلم رياضى با موفقيت در آزمون ورودى رشته فيزيك دانشگاه تهران تحصيلات عالى را آغاز كرد. در سال 1339 موفق به دريافت مدرك ليسانس در رشته فيزيك از اين دانشگاه با كسب رتبه اول رشته فيزيك و رتبه اول دانشكده علوم شد و در همين سال دوره آموزشى الكترونيك و فيزيك هسته‌اى را در مراكز اتمى دانشگاه تهران گذراند. سپس براى ادامه تحصيل رهسپار ايالات متحده آمريكا شد و تحصيلات تكميلى تا دريافت مدرك دكتراى فيزيك را در دانشگاه بركلى ايالت كاليفرنيا ادامه داد.

وى در سال 1348ش به مهين بازگشت و خدمت خود با سمت استاديار فيزيك را در دانشگاه صنعتى شريف آغاز كرد و با طى مدارك علمى در سال 1364ش، به رتبه استادى اين دانشگاه ارتقا يافت.

وى در سال 1369ش بعنوان يكى از اعضاى پيوسته اوليه فرهنگستان علوم جمهورى اسلامى ايران برگزيده شد.


مسئولیت‌ها

ايشان در طول خدمت، مسئوليت‌هاى علمى دانشگاهى به عهده داشته است از جمله:

  1. رياست دانشكده فيزيك دانشگاه صنعتى شريف در دو دوره
  2. معاونت آموزشى و دانشجويى دانشگاه صنعتى شريف
  3. رئيس و بنيان‌گذار گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتى شريف
  4. رئيس گروه علوم پايه فرهنگستان علوم
  5. سرپرست گروه علوم پايه شوراى عالى برنامه‌ريزى
  6. رئيس پژوهشگاه علوم انسانى و مطالعات فرهنگى و عضو شوراى عالى انقلاب فرهنگى.

وى منشا خدمات علمى و فرهنگى متعدد بوده است، مانند فعاليت موثر در راه‌اندازى دكتراى فيزيك در دانشگاه صنعتى شريف به عنوان اولين دوره دكتراى فيزيك در ايران، پايه‌گذارى تحقيقات در زمينه فيزيك بنيادى در كشور، فعال كردن تحقيقات در زمينه‌هاى علم و دين و فيزيك و فلسفه در ايران، مشاركت در برنامه‌ريزى و تاسيس مركز تحقيقات فيزيك نظرى و رياضيات، عضو موسس انجمن بين المللى علم و دين در كمبريج بريتانيا، مشاوره و مشاركت در پروژه كنفرانس علم و جستجوى معنويت (بركلى، ايالات متحده 1998م) كه نقطه عطفى در تاريخ مناسبات علم و دين در غرب محسوب مى‌شود، راه‌اندازى نشريات نامه علم و دين، آفاق الحضارة اسلامية و نامه علوم انسانى در پژوهشگاه علوم انسانى و مطالعات فرهنگى، راه‌اندازى مركز تحقيقات امام على(ع)، پژوهشكده اقتصاد، گروه انديشه سياسى اسلام، گروه غرب‌شناسى، گروه مطالعات زنان، گروه علم و دين، گروه فلسفه براى كودكان و دوره‌هاى دكتراى تاريخ علم در تمدن اسلامى و دكتراى فلسفه علم در پژوهشگاه علوم انسانى و مطالعات فرهنگى.

وى در انجمن‌ها و موسسات علمى و فرهنگى نيز فعاليت مستمر و موثر دارد و به واسطه فعالیت‌های درخشان علمى و ادبى، جوايز متعددى دريافت داشته است كه از آن ميان مى‌توان به اين موارد اشاره كرد: عضويت در انجمن ايران، آكادمى علوم جهان اسلام، انجمن فيزيك ايران، آكادمى علوم جهان اسلام، انجمن فيزيك علوم جهان اسلام، انجمن فيزيك آمريكا، انجمن مدرسان فيزيك آمريكا، انجمن بين المللى علم و دين، انجمن فلسفه علم، انجمن اروپايى علم و الهيات، انجمن مطالعه علمى دين، مركز الهيات و علوم طبيعى، مركز بين المللى فيزيك نظرى، مركز اسلام و علم، موسسه تعامل الهيات با علم و تكنولوژى، موسسه علم و دين متانكسوس. همچنين دريافت نشان استاد نمونه دانشگاه صنعتى شريف، استاد نمونه آموزش عالى كشور، استاد ممتاز فيزيك دانشگاه صنعتى شريف، استاد ممتاز دانشگاه صنعتى شريف، جايزه تمپلتون براى درس علم و دين و برنده دو دوره جايزه كتاب سال ايران.


آثار

تأليف و ترجمه بيش از يازده كتاب و انتشار بيش از يكصد مقاله در زمينه فيزيك، فيزيك ذرات بنيادى، فيزيك بنيادى، فيزيك و فلسفه، علم و دين، علم و الهيات و برنامه‌ريزى دانشگاهى، از ديگر فعالیت‌های علمى ايشان است.

  1. تحليلى از ديدگان فلسفى فيزيكدانان معاصر
  2. قرآن و علوم طبيعت
  3. از علم سكولار تا علم دينى
  4. فيزيك هاليدى، رزنيك (ترجمه)
  5. فيزيك امروز
  6. درآمدى بر علم و دين و معنويت در آستانه قرن بيست و يكم


وابسته‌ها