شرح حدیث رأس الجالوت

    از ویکی‌نور
    شرح حدیث راس الجالوت
    نام کتاب شرح حدیث راس الجالوت
    نام های دیگر کتاب
    پدیدآورندگان نراقی، محمد بن احمد (نويسنده)
    زبان عربی
    کد کنگره
    موضوع
    ناشر کنگره بزرگداشت محققان ملا مهدی و ملا احمد نراقی
    مکان نشر قم - ایران
    سال نشر
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE3673AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى:

    شرح حديث رأس الجالوت، تاليف ملا عبد الصاحب محمد بن احمد نراقى(م1297ق) است.

    از آنجايى كه بعضى از روايات از فهم عموم مردم بالاتر بوده و در بردارنده‌ى اسرارى است كه فهم آن نياز به آشنايى با بعضى از علوم عقلى و نقلى دارد، مرحوم عبد الصاحب نراقى كه داراى احاطه‌ى وسيع و عميق به اين علوم بوده، شرح مختصرى بر مناظره‌ى امام رضا(ع) و بزرگترين عالم يهودى معاصر وى به نام رأس الجالوت نوشته است. وى با استناد به آيات قرآن كريم و احاديث اهل بيت(ع) و بيان نكات ادبى و مباحث دقيق منطقى و فلسفى نكات مبهم و رمز گونه‌ى اين روايت ارزشمند را تفسير و تبيين نموده است.

    مأمون عباسى در مجلسى كه بين امام رضا(ع) و علماى ساير ملل؛ مثل جاثليق، رأس الجالوت و ديگران تشكيل داده بود، سعى داشت كه مراتب علمى امام را تضعيف نمايد؛ ولى بر خلاف نظر وى امام به سؤالات و شبهات يكايك آنان پاسخ داد، به گونه‌اى كه به سبب استدلال‌ها و جواب‌هاى متين ايشان، اين عالم يهودى تسليم حق شد و در همان جلسه به دين مقدس اسلام گرويد.

    علاوه بر مؤلف بزرگانى؛ همچون قاضى محمد سعيد بن محمد مفيد قمى(م1104ق.) در كتاب الفوائد الرضويه، ميرزا ابو القاسم گيلانى قمى(م 1231 ق.)، شيخ احمد بن زين الدين احسائى(م 1243 ق.)، شيخ محمد بن محمد حسين مشهدى طوى(م 1257 ق.)، ملا محمد مهدى نراقى (م 1209 ق.) و امام خمينى حديث را شرح زده‌اند.(ذ70/16/، 340، اعيان الشيعه 591/2، مستدركات اعيان الشيعه 83/3).

    گزارش محتوا

    اين كتاب به منزله‌ى مكمل شرح جد مؤلف، مولى مهدى نراقى است كه در آخر مشكلات العلوم وى و انوار التوحيد چاپ شده است.(ذ422/2/، 199/13P).

    مؤلف علاوه بر مباحث تفسيرى، منطقى و فلسفى، مباحث ادبى را با استناد به كتب لغت مثل صحاح و لسان العرب و كتب حديثى النهاية في غريب الحديث و الاثر مطرح نموده كه نشان از تسلط وى بر علوم مختلف دارد.

    در چاپ كتاب از نسخه‌ى خطى شماره 5893 كتابخانه‌ى حضرت آیت‌الله مرعشى و نسخه‌ى چاپى كه در پايان مشكلات العلوم آورده شده، استفاده شده است.

    در پايان نسخه‌ى خطى، مؤلف تاريخ پايان يافتن كتاب را 18 جمادى الاولى 1279 ذكر نموده است.


    پیوندها

    مطالعه کتاب شرح حدیث راس الجالوت در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور