الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم
مسند حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام تأليف عزيزالله عطاردى و عليرضا هزار، دربردارنده روايات نقل شده از طريق حضرت عبدالعظيم حسنى(ع) است. اين اثر به زبان فارسى و در سال 1382ش نوشته شده است.
در مجموع 118 حديث همراه با ترجمه فارسى آنها در اين كتاب گردآمدهاند. مؤلفان كوشيدهاند حتىالامكان روايات را از مصادر اصلى حديث نقل كنند و كمتر از بحار الانوار يا ساير جوامع روايى نقل حديث كردهاند.
نويسندگان در ابتدا بحثهاى مقدماتى، معناى مسند، تاريخچه مسندنويسى و تاريخ زندگانى حضرت عبدالعظيم(ع) را ذكر كرده و سپس، به معرفى چهل نفر از مشايخ و راويان حضرت عبدالعظيم پرداختهاند.
عبدالعظيم حسنى(ع) شخصيتى است كه روايات بسيارى از طريق او نقل شده است. با اينكه پيش از اين كتاب، مسند عبدالعظيم حسنى(ع)، به شكل مستقل و جدا تدوين نشده است، ولى در كتابهايى كه در شرح حال ايشان نگارش شدهاند، بخشهايى را مىتوان ديد كه به جمع روايات عبدالعظيم(ع) اختصاص داده شده است. در اثر حاضر، كوشش شده است تا كتب مختلف روايى جستجو شده و از امكانات رايانهاى هم استفاده شود. نتيجه اين جستار، دست يافتن به حدود 120 روايت است كه ناقل آنها عبدالعظيم حسنى(ع) است.
اولين روايتى كه در اين بخش ذكر گرديده روايتى است كه در آن، عبدالعظيم حسنى(ع) از امام جواد(ع) پيرامون آيه شريفه «ما اهِّل به لغير الله» پرسيده و حضرت در پاسخ فرموده است: مقصود ذبيحهاى است كه براى بتها و يا درختى ذبح مىشد، خداوند اين نوع ذبيحهها را حرام نموده همچنانكه ميته و خون و گوشت خوك را حرام كرده است، پس كسى كه مضطر گردد و چاره نداشته باشد (در صورتى كه «ياغى» يعنى راهزن و سارق و همچنين «عادى» يعنى براى شكار و تفريح سفر نكرده كه اضطرار حاصل شود) مىتواند از گوشت ميته براى سد رمق استفاده كند.