محدثان و آثار حدیثی شیعه

    از ویکی‌نور
    محدثان و آثار حدیثی شیعه
    محدثان و آثار حدیثی شیعه
    پدیدآورانسیدطباطبایی، سید محمدکاظم (نويسنده)

    کنگره بین‌المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی. گروه علمی علوم حدیث (زير نظر)

    مکارم شیرازی، ناصر (اشراف)
    ناشرامام علی بن ابی طالب (علیه‌السلام)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1397ش
    چاپ1
    شابک978-964-533-298-1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    محدثان و آثار حدیثی شیعه، اثر سید محمدکاظم طباطبایی، گزارشی است کوتاه از زندگی محدثان فعال و اثرگذار حدیث شیعه که در زمینه‌های مرتبط با حدیث و دانش حدیث، چهره‌ای شاخص بوده‌اند.

    مطالب کتاب، در هفت فصل، سامان یافته است. در فصل نخست، به بررسی هویت حدیثی شیعه پرداخته شده و ویژگی‌های حدیث شیعه، تبیین گردیده است که عبارتند از: گستردگی دوره صدور، فراوانی اصحاب فرهیخته، شمار فراوان حدیث و...[۱].

    در فصل دوم، راویان شیعی سده اول هجری، معرفی شده‌اند. سده اول، دربردارنده دوره نبوت پیامبر(ص) و امامت امیر مؤمنان(ع) تا امام سجاد(ع) است. دوره‌ای که علم حدیث، به‌عنوان یک دانش با مشخصه‌های خاص و ویژه خود شکل نگرفته و کتاب حدیث نیز رواج چندانی نداشته است. ازاین‌رو تعداد محدثان و راویان و همچنین مکتوبات حدیثی، پرشمار نیست. اگرچه راویان اصلی و اصیل شیعه و اهل سنت، در این دوره حضور دارند که از مشهورترین آنها، عبارتند از: سلمان فارسی، ابوذر غفاری، حذیفة بن یمان، جابر بن عبدالله انصاری و...[۲].

    در فصل سوم، راویان سده دوم که قرن راویان بزرگ، مشهور و پرروایت شیعی است، معرفی شده‌اند که با دوران امام باقر(ع)، امام صادق(ع)، امام کاظم(ع) و امام رضا(ع) مقارن بوده‌اند. این سده، با فرمان رسمی عمر بن عبدالعزیز (101ق) به کتابت و تدوین حدیث آغاز شد. راویان بزرگی چون زراره، محمد بن مسلم، بری بن معاویه، ابوبصیر، ابان بن تغلب، جابر بن یزید جعفی و... از راویان این دوره می‌باشند[۳].

    در فصل چهارم، راویان سده سوم هجری، معرفی شده‌اند. نویسنده این سده را قرن مکتوبات شیعی نام نهاده و معتقد است در این سده، رابطه استاد و شاگردی به عالمان شیعه محول شد؛ یعنی جویندگان دانش از محضر اصحاب صادقین(ع) استفاده کرده و با جمع‌آوری و تدوین روایات، نگارش‌های جدیدی به جامعه عرضه کردند که «المحاسن» برقی و «بصائر الدرجات» از جمله آنها هستند[۴].

    فصل پنجم، به معرفی راویان سده چهارم و پنجم هجری (مانند: شیخ صدوق و شیخ مفید)، فصل ششم به معرفی راویان سده ششم تا سیزدهم (مانند: سید بن طاووس و شیخ بهایی) و فصل هفتم، به معرفی راویان سده چهاردهم هجری (مانند: میرزا حسین نوری و شیخ عباس قمی)، اختصاص یافته است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص25
    2. ر.ک: همان، ص75
    3. ر.ک: همان، ص115
    4. ر.ک: همان، ص155-156
    5. ر.ک: همان، ص197-255

    منابع مقاله

    متن کتاب.


    وابسته‌ها